Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tárjátok ki a szíveteket! Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. november 25.
Nyitott tenyérben tartott hóból formált szív annak az adománygyűjtési programnak a szimbóluma, amit idén Spányi Antal megyés püspök nyit meg Székesfehérváron november 26-án, szombaton délután. Ennek részleteiről tartottak ma délelőtt sajtótájékoztatót, melynek keretében bemutatták a Püspöki Palota megújult kertjét is.

 

Spányi Antal megyés püspök elmondta, hogy az adventi időszakban Jézus Krisztus útját szívünkhöz a bűnbánattal készítjük elő. S mindezt a Székesfehérvári Egyházmegye a székesfehérváriak és az ide látogatók számára a Püspöki kert megnyitásával egy sajátos ajándékként próbálja megélni. Az adventi udvar üzenetét - vagyis a csöndes elmélyülést és az ünnepre való lelki ráhangolódást – pedig igyekeznek becsempészni az emberek szívébe.
Tájékoztatást adott arról, hogy a Magyar Katolikus Rádió december 9-én, pénteken tematikus nap keretében az adventi időszakról és a készülődésről országos körképet adva tájékoztat a különböző egyházmegyéket kapcsolva, helyszíni tudósításokkal.  

Ugrits Tamás irodaigazgató arról beszélt, hogy számukra karácsony örömhíre abban is megmutatkozik, hogy Isten ma is helyet keres az emberek szívében, a szegénység és az egyszerűség, valamint az igazság és a szeretet útján. S az adventi udvarral azt szeretnék megmutatni, hogy mindennek végső forrása Jézus Krisztus, aki értünk emberré lett. Be akarják mutatni, hogy milyen szép az, amikor az ember Istennel együtt sétál egy szép kertben, egy szép udvarban, ahol békesség van, és megérti, hogy a helyet kereső Istennek mindenkinek a szívében, a családjában és életében van helye.
Majd a programokról adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a korábbi kőzúzalékos ösvény helyett már kikövezett sétány várja a látogatókat a Püspöki kertben. Ezen túl elkészült 14 darab egységes faház, amikben a kézművesek fogják árulni portékájukat. A korábbi évekhez hasonlóan kialakításra kerül a Betlehem, valamint újdonságként egy mesesarok is készülőben van, ahol a gyerekeket különböző állatok várják. A családok számára ajándékokkal készülnek: adventi gondolatokat tartalmazó füzetet és kis kártyás társasjátékot szánnak a felnőtteknek, illetve a gyerekeknek. Ezen túl fényképezéssel készülnek szombatonként, amire 14 és 15.30 óra között nyílik lehetőségük a családoknak. A jótékonysági sátorban pedig várják az adományokat.
A fentieken túl tájékoztatást adott az Egyházmegyei Múzeum adventi programjairól, valamint a Püspöki Palota homlokzatán megjeleníthető karácsonyi jókívánságokkal kapcsolatban.         

Zagyva Richard, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese a „Tárjátok ki a szíveteket” adventi segélyprogramról adott tájékoztatást. Mint elmondta, november 26-án, szombaton 15.45 órakor Székesfehérvár ünnepi díszbe öltözött Főterén, a Püspöki Palota előtt indul el, az adománygyűjtő akció, amit Spányi Antal püspök, karitász elnök nyit meg a Prohászka Ottokár Gimnázium diákjainak flashmob jelenetével. A város szívében leleplezik a karitász adományvonalát, a 1356-os számot népszerűsítő óriásplakátot.
Hangsúlyozta, hogy a nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünneppé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Majd részletesen beszámolt az országos akcióhoz csatlakozás lehetőségeiről.
Végül szólt arról a szolidaritási akcióról is, mely az „Egymillió csillag a szegényekért” nevet viseli, és amely a szegény családok helyzetére hívja fel a figyelmet. A program december 4-én Pécsen indul, és december 11-én Nyíregyházán ér véget.

Dr. Cser- Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy nagyon szép együttműködés van évről évre a város és az egyházmegye között ebben az ünnepi időszakban is. Elmondta, hogy mind a fehérváriak, mind az ide látogató vendégek valóban ajándékként fogják fel azt, hogy a Püspökség ilyenkor adventben megnyílik előttük. Majd köszönetet mondott azért Székesfehérvár közössége nevében, hogy mindezt a Székesfehérvári Egyházmegye lehetővé teszi.
Arról is beszélt, hogy a külsőségekkel – melyek ilyenkor előtérbe kerülnek – talán könnyebb a meghívást átadni és megfogalmazni, ugyanakkor a fontos az, hogy az emberek lelkében, szívében mi alakul ki ebben az időszakban. S a szeretet ünnepén lehet talán a legjobban az egymás iránti odafigyelés tekintetében megszólítani az embereket. Székesfehérvár Belvárosa is ennek a jegyében készül az év egyik legszebb időszakának a megkezdésére. S az még inkább öröm, hogy ez egy adománygyűjtő akcióval, Székesfehérvárról elindulva gazdagodik.
Megmutatta azt a fotót, melyet az irodájából készített, és amin együtt látszik a város karácsonyfája és a segélyakció plakátja, mely jól szimbolizálja azt, hogy miről szól a karácsony és az adománygyűjtés. Majd mindenkit arra kért, akinek lehetősége nyílik, tárja ki a szívét, és segítsen!     

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >