Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A magyar labdarúgás királyáról nyílt kiállítás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. november 28.
Puskás Ferenc felbecsülhetetlen eszmei értékű relikviáiból nyílt kiállítás a pénteken délután a Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatt található kiállítóhelyén. Az érdeklődők egészen december 18-ig tekinthetik meg a legendás „10”-es érmeit, elismeréseit, mezeit, a számos korabeli fotónak és újságcikknek köszönhetően pedig Puskás Ferenc egész pályafutását, életútját nyomon követhetik a Múzeumba ellátogatók. A klasszis futballista életét bemutató tárlat ingyenesen látogatható.

 

Széles e világban nincs olyan hely, ahol ne ismernék Puskás Ferenc nevét. A Kispestről indult klasszis futballista fantasztikus képességeinek, valamint egyéniségének köszönhetően mindenhol jogos elismertségre és tiszteletre tett szert. Tudásáról mindent elmond a háromszoros világbajnok Pelé állítása, aki a valaha élt legnagyobb focistának nevezte. A magyar válogatottban 85 meccsen szerzett 84 gólja, az 1952-es olimpiai bajnoki cím, a Wembley-ben szerzett csodagólja, az 1954-es vb-n való tündöklése, valamint az Eintracht Frankfurt elleni BEK-döntőben lőtt négy találata, empátiája, segítőkészsége és hamisítatlanul egyedi stílusa mindörökre kitörölhetetlen emléket hagyott a szívünkben.

Az 2016/2017-es szezonban a mágikus „10”-es szám bűvöletében él a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia: Puskás Ferenc halálának tízedik évfordulója alkalmából a Szent István Bazilikában emlékeztek az egykori klasszisra, tíz éve lesz április elsején, hogy a Puskás Akadémia felvette Puskás Ferenc nevét, illetve a tízedik Puskás-Suzuki-kupát rendezik Pünkösdkor.

A kerek évfordulókhoz kapcsolódóan nyílt meg pénteken délután a Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatt található kiállítóhelyén az Aranycsapat kapitányának életútját bemutató „Puskás Ferenc 10” elnevezésű lebilincselő tárlat. A Puskás Intézet tulajdonában lévő különleges gyűjtemény teljes egészében először Székesfehérváron mutatták be a nagyközönségnek. A kiállítás megnyitójának időpontja szimbolikus jelentőséggel is bírt: 63 évvel ezelőtt, 1953. november 25-én aratott világraszóló 6-3-as diadalt Sebes Gusztáv együttese Anglia ellen, a Wembley-ben – a „Száguldó Őrnagy” két gólt vágott a találkozón a háromoroszlánosoknak.

Elsőként Kulcsár Mihály múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket a Szent István Király Múzeum és a Puskás Intézet közös kiállításán. „Akik nyomon követik a Múzeum tevékenységét, kiállításait, kiadványait, jól tudhatják, hogy számos alkalommal foglalkozunk a királyok relikviáival – nem véletlen, hogy Székesfehérvár a Királyok Városa. Most se teszünk egyebet, hiszen ezúttal is egy királlyal foglalkozunk: a magyar labdarúgás királyával.” – mondta Kulcsár Mihály, aki köszönetét fejezte ki a Puskás Intézetnek, hogy rendelkezésükre bocsátották a kiállítás anyagát.

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondott köszöntőt, aki szerint a mai nap egy méltó emlékállítás és ünnep a magyar sportnak, azon belül pedig a labdarúgásnak. „Véleményem szerint labdarúgás nélkül teljesen elképzelhetetlen a világunk. Néhány nappal ezelőtt Tengerfehérváron jártunk, s a második mondattól kezdve a foci volt a közös téma és a nevező is. Természetesen azonnal szóba került Puskás Ferenc is, akárcsak akkor, amikor első madridi utazásom alkalmával a taxiba szálltam a reptéren. Aki szereti a labdarúgást, pontosan tudja, miért vagyunk mi, magyarok nagyon büszkék arra, hogy egy ilyen zsenit és királyt adott nekünk az Úr. Városként hatalmas megtiszteltetést jelent számunkra a Szent István Király Múzeummal, hogy éppen Székesfehérváron mutatják be először teljes egészében a kiállítást.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki szerint a tárlat – akárcsak Puskás Ferenc személye – képes lesz arra, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket.

 



A tárlatot Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója nyitotta meg. Beszédében köszönetét fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának és a Szent István Király Múzeumnak, hogy hamar egyezségre jutottak a kiállítást illetően. „Nagyon örülünk annak, hogy éppen a legendás 6-3-as mérkőzés 63. évfordulóján mutathatjuk be Székesfehérváron a „Puskás Ferenc 10” című kiállítást. A bőséges tér lehetőséget teremt arra, hogy Puskás Ferencen kívül Grosics Gyula és Buzánszky Jenő hagyatékaiból is felvillantsunk valamit az érdeklődő közönségnek. Komoly küldetésünknek tartjuk, hogy minél több emberrel megismertessük Puskás Ferenc pályafutását.” – közölte Balogh Balázs, aki azt a Puskás Ferenc által viselt Real Madrid mezt is bemutatta, amelyet egy évig kapott kölcsönbe a Puskás Intézet a Királyi Gárdától.

A köszöntők után a kiállítás megnyitón résztvevők nagy érdeklődés közepette tekintették meg a Puskás Ferenc életét bemutató tárlatot. A Megyeház utca 17. szám alatt található kiállítóhelyen többek között Öcsi bácsi 1952-es helsinki olimpiai aranyérmét, az 1954-es svájci világbajnoki ezüstérmét, a Real Madridban hordott mezét, a spanyol bajnokság gólkirályának járó Pichichi-trófeáit, a spanyol bajnoki címért járó kupáit, a BEK-serlegeinek kicsinyített másolatait, a FIFA-érdemrendjét és a FIFA Puskás-díjat is megtekinthették az érdeklődők. A kiállítás anyaga természetesen a Puskás Ferenc legszebb góljait bemutató videót és a korabeli fotókat, újságcikkeket sem nélkülözi.

A résztvevők a felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró tárgyak megtekintésén kívül értékes nyereményekért is tesztelhetik tudásukat a Puskás 10 kvízen. Mindezt ingyen csodálhatják meg az érdeklődők december 18-ig, hétfő kivételével naponta 10.00 - 18.00 óra között a Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatt található kiállítóhelyén. Bár Puskás Ferenc már tíz éve nem lehet köztünk, a kiállításon résztvevők valamennyien egyetértetek abban, hogy szellemisége örök!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >