Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Emlékoszlop az '56-os forradalom áldozatainak tiszteletére Opoléban Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2016. november 30.
Emlékoszlopot állítottak az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére Székesfehérvár lengyelországi testvérvárosában, Opoléban. A mintegy két és fél méter magas, magyar és fehérvári szimbólumokkal díszített alkotást Horváth János szobrászművész készítette. Az emlékművet nagyszabású ünnepség keretében, kedden avatták fel testvérvárosunkban.

 

A „Lengyel nyár, Magyar ősz” című ’56-os dokumentumfilm bemutatójával kezdődött az opolei Városházán az ’56-os emlékoszlop avatása, melyet nagyszabású ünnepség keretében lepleztek le. A 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus abban a határozatban, amelyet az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára való megemlékezés jegyében fogadtak el.

Az ’56-os emlékoszlop Opole belvárosában, nem messze a Városházától, az Odera mellékága mellett található, melyet Horváth János székesfehérvári művész alkotott meg. A művet magyar és fehérvári szimbólumok díszítik, és többek között az Országalma is látható rajta. Az emlékművet nagyszabású ünnepség keretében, kedden avatták fel testvérvárosunkban.

 

 



Opole polgármestere, Arkadiusz Wiśniewski arról beszélt, hogy a hosszú magyar és lengyel barátság történetében az emlékoszlop avatásával egy újabb téglát építettünk a két nép „barátság falába”. Mint mondta, nagy értéket jelent Opole és Székesfehérvár barátsága, melyben a szolidaritás is megjelenik, ami ’56-ban is jellemző volt a két nemzet között.

Magyarország krakkói konzulja, Körmendi Adrienn a Magyar Kormány nevében is köszönetet mondott, hogy Fehérvár és Opole barátságának köszönhetően emlékoszloppal tisztelegnek az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. Opole város közgyűlésének elnöke, Marcin Ociepa is a lengyel-magyar barátság fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy az emlékoszlopot a jövő nemzedékének leplezzük le.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott Opole városának az emlékoszlop felállításáért, ami nagyon sokat jelent Fehérvárnak. „Legendás a világban a lengyel-magyar barátság, melyet sok minden szimbolizál, mostantól az ’56-os emlékoszlop is. Jóban és rosszban is kitartunk egymás mellett, ismerjük és tiszteljük egymás történelmét és hőseit. Fehérváron a Katyńi kereszt a lengyel hősök előtt, Opoléban pedig az ’56-os emlékoszlop.” A fiatalokhoz szólva elmondta, hogy az ’56-os forradalom az ifjak forradalma volt, és a kommunista diktatúra a megtorlással nem kímélte őket sem. Tartozunk a fiataloknak annyival, hogy úgy tiszteljük őket hősként, hogy megőrizzük a szabadságukat.” - mondta.

 



Adrian Czubak
, a lengyel kormányt képviselő opolei vajda nagyon fontosnak nevezte az országok közötti együttműködést. Szavai szerint a testvériségünk akkor is megmutatkozik, amikor az egyik nép nehéz pillanatokat él át, és mindig számíthatunk egymásra.

Az ünnepséget követően Opole felsőoktatási intézményeinek szervezésében tudományos konferenciára került sor, melynek témái a két nép 20. századi történelme és Európa mai politikai aktualitásai voltak. A konferencián előadások hangzottak el, majd ezt egy vitafórum követte, ahol Európa mai helyzetét és a közép-európai aktualitásokat vitatták meg a főként fiatal résztvevők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >