Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Már a belvárosban is működik a kétkukás rendszer
Már a belvárosban is működik a kétkukás rendszer Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2016. december 09.
ImageIdén több mint tízezer háztartásnak osztott ki a Depónia szelektív hulladékgyűjtő edényeket díjmentesen, a lehetőséggel azonban csak a lakosok nyolcvanöt százaléka élt. A cég ennek ellenére újabb lépést tett, és a város teljes területére kiterjesztette a szelektív gyűjtést. Már nem csak a családi házas övezetekben, hanem a belvárosban is bevezetésre került a kétkukás gyűjtés.

 

A tavaly január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet szerint a környezettudatosság jegyében korábban szabadon választható szelektív gyűjtés helyett minden lakos számára kötelező a hulladékok elkülönített gyűjtése. Ennek kapcsán 2015 tavaszán a közszolgáltató Székesfehérvár egyik körzetében elindította kísérletként a  kétkukás szelektív gyűjtési projektet, mely sikeresen zárult. A projekt folytatásaként idén nyár elején a családi házas övezetekben bevezetésre került a gyűjtés, mely a biológiailag lebomló és anyagában hasznosítható hulladék szétválasztását jelenti.
 
Korábban kérdésként és igényként merült fel, hogy Székesfehérvár belvárosában mikor kerül bevezetésre ez a fajta kétfrakciós gyűjtési rendszer. Czentár Ottó, a Depónia Nonprofit Kft. szolgáltatási osztályvezetője arról számolt be lapunknak, hogy „december kilenctől a belvárosban is elindul a kétkukás gyűjtés, tehát itt is külön kell az elkülönítetten gyűjtött hulladékot, illetve a biológiailag lebomló hulladékot gyűjteni.” A közszolgáltató a társasházak közös képviselővel egyeztetett és felmérte, mennyi edény jár az adott társasháznak, mennyire van igény, s azokat hogyan tudják elhelyezni az ingatlannál. A lakótelepeken lévő sárga és kék szelektív edények szintén az elkülönített gyűjtésre adnak lehetőséget. A közszolgáltató a korábban kihelyezett edények számát is felülvizsgálja és a kihasználtság függvényében növeli azok számát.
 

 
A szelektív anyagok kézi válogatáson esnek át az elszállítást követően, az üveghulladék nem helyezhető a kék kukákba. Ezeknek az összegyűjtésére külön hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki a városban. A múlt hónap folyamán tizenhárom új helyszínen helyeztek el üveggyűjtő edényt, így Székesfehérváron most már összesen negyvennégy helyen lehet a csomagolási üveghulladéktól megválni.
 
Fontos azonban hangsúlyozni az üveghulladékgyűjtő edények esetében, hogy ezek is csupán a csomagolási üveghulladék elhelyezésére szolgálnak. Ezért a Depónia kéri a lakosokat, hogy ablaküveget, fénycsöveket és porcelánokat ne dobjanak ezekbe az edényekbe.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >