Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Egyszerűbben pályázhatnak támogatásokra a civil szervezetek
Egyszerűbben pályázhatnak támogatásokra a civil szervezetek Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2016. december 09.
Image2016. december 1-jével módosult a Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatos rendelet, amely egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a civil szervezetek pályázati lehetőségeit. A változásokról Zugor Zsuzsanna, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője tájékoztatott a Fehérvári Civil Központban.

 

A NEA a civil önszerveződések működését, a nemzeti összetartozást, valamint a közjó kiteljesedését, illetve a civil szervezetek szakmai tevékenységét támogatja központi költségvetésből. „Az Európai Unió pályázatain kívül a Nemzeti Együttműködési Alap nyújt lehetőséget a civil szervezeteknek arra, hogy mind a működési tevékenységükhöz, mind a szakmai szolgáltatásukhoz támogatást kaphassanak. Az uniós források köre szűkült, és nehézkes a lehívásuk, de a NEA pályázatai minden évben megjelennek, ezzel nyújtva segítséget a nonprofit szervezeteknek.”- mondta Zugor Zsuzsanna szakmai vezető.
 

 
A mostani módosítás célja az volt, hogy a pályázati eljárások egyszerűbbé, egyértelművé tételével a támogató, a pályázók és a pályázatokat kezelő szerv számára hatékonyabb együttműködési keretet teremtsen. A módosítással pontosították és kibővítették az értelmező rendelkezéseket. A működési támogatás és a normatív támogatás fogalma elkülönült, valamint az egyéb forrás és saját forrás pontos meghatározása a pályázók számára nyújt segítséget, csökkentve a beérkező pályázatok formai vizsgálata során történő elutasítás kockázatát. Az együttesen benyújtott támogatási igény esetén azok a hazai civil szervezetek, amelyek határon túli társpályázóval közösen nyújtanak be pályázatot, már önállóan is nyújthatnak be támogatási igényt.
 
Módosult a működési célú pályázatok esetén nyújtható támogatások összeghatára – a 250 000 forintos alsó határ 100 000 forintra csökkent –, valamint a támogatási összeg és a támogatási igény arányának változása (a támogatás összege nem lehet kisebb a civil szervezet által igényelt támogatási összeg egyharmadánál) a támogatások elosztási rendszerét, lehetőségeit bővíti.
 
A pénzügyi, illetve a szakmai beszámolóban megállapított hiba vagy hiányosság esetén alkalmazott eljárások elkülönülnek ezentúl, az egyes eljárások külön szabályozása hatékonyabb, gyorsabb hiánypótlási szakaszt eredményez a pályázók beszámolási folyamatában. A NEA működési célú és szakmai pályázatai december folyamán kerülnek kiírásra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >