Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Születésnapi ünnepség festményekkel  és jó móri borral
Születésnapi ünnepség festményekkel  és jó móri borral Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2016. december 13.
ImageSzületésnapja alkalmából rendezett tárlatot a Cserhát-Munkácsy és Holló díjas Kunst Meister festő, Simon M. Veronika Székesfehérváron. A művésznő a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagyköveteként is híres, s a fehérvári Noé- hegyi Szent István Borrend tagjai is, így hát nem maradhattak távol a fehérvári és móri borlovagok és borbarát hölgyek sem az ünnepléstől – és a kiállítástól. Sőt, még jópár liter bort is hoztak magukkal!

 

„Születésnapi tárlatom” –címmel szervezett kiállítást Székesfehérváron Simon M. Veronika festőművésznő. Az est háziasszonya Hoffmann Katalin művészeti referens volt, a tárlatot pedig a művésznő férje, a Kultúra nagydíjas esszéíró, Enyedi Béla nyitotta meg.

A Beőthy Nagydíjas szépíró saját (hosszú) beszéd helyett inkább a megjelent borrendek, művészkörök képviselőinek adta át a szót, hogy mutassák be önmagukat, közösségüket, és Simon M. Veronikához fűződő kapcsolatukat.

Így kapott szót többek között a Noé- hegyi Szent István Borrend, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Móri Borbarát Hölgyek, az Országos Táncsics Művészkör, az Országos Cserhát és Batsányi Művészkör, a Székesfehérvár-ért Nemzetközi Művészkör, az "SMV 2000 Festőtanoda", a Mórocz házaspár könyvkötő mesterek és a Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend is.

A kiállításra közel száz látogató érkezett, akik megtudhatták –többek között-, hogy a művésznő 2002-ben a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend lovagja lett, majd 2009-től nagykövete.

Elnyerte a Szent Lőrinc és a Pro Vino érdemérmet a móri borrendtől, illetve a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségétől. 2008-ban és 2009-ben a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István és a marcelházi Szent Imre Herceg Borrend tagjává, hírvivőjévé választották, 2010-ben pedig a Szent Vince Borrend hírvivő lovagjává. 2005-ben lovaggá ütötték a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend avatásán a Páduai Szent Antal templomban.

2006-ban tiszti rangot kapott, 2009-ben pedig főparancsnokká avatta Vittorio Galappini, Málta nagyhercege, a Lovagrend nemzetközi grand vikáriusa. Itt a Szent Erzsébet Kommenda parancsnokává nevezték ki. Megfestette a lovagrend védőszentjeit: Szent István királyt, Szent Mártont, Szent Lázárt. Azóta az ő képei a rend hivatalosan elismert festményei. Megörökítette a 2006-ban váratlanul elhunyt Allan Inovius nagyperjelt, a rend nemzetközi vikáriusát. A Lovagrend spirituális vezetőjének, dr. Tempfli Józsefnek, mára nyugalmazott püspöknek több képet festett, és portréban örökítette meg. Ezen képek pl. Nagyváradon, a püspöki palotában láthatók.

Simon M. Veronika rendszeresen megfesti a történelmi egyházak szentjeit, a boldogokat, a kiemelkedő egyéniségeket, ezért Magyarország Nagyasszonya érmet is kapott. Több külföldi kiállítása volt. Az USA-ban Bartók-képet és Kossuth-portrét adott át. Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, a Felvidéken, Erdélyben is többször adott át képet.

Rendszeresen fest történelmi portrékat, kétszáznál is több közintézményben van képe elhelyezve, mintegy 500 kép, és sok templomban találhatók oltárképei is. Rómában, a Vatikánban is adott át II. János Pál és XVI. Benedek pápákról készített portrét. Képsorozatot készített magyar írókról, költőkről.

2000 óta leginkább tanítással foglalkozik, valamint vezeti az általa alapított SMV 2000 Festőtanodát.

A beszédeket zenés-irodalmi műsor követte, majd jött a beígért tombolahúzást, (Hoffmann Katalin, Stancsics Erzsébet és Szántai Sándor költők közreműködésével), amelyen értékes tárgynyeremények találtak gazdára.

A tombola fődíja egy olyan festmény volt, amelyet Simon M. Veronika 1995-ben festett. E kép részt vett az első festményzsűrizésén és az első festmény kiállításán is a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Ezt Dáma Kishonthy Éva, a festőművésznő lovagtársa nyerte meg.

A programot lilahagymás zsíros kenyér parti zárta – mindenki nagy örömére - amelyen hat kilogramm májas-zsíros kenyér fogyott el, közben a Móri Borbarát Hölgyek az ő általuk hozott, a Szent Lőrinc és a Szent István Borrendek borait kínálták a nagyérdeműnek.

A közel tíz liter bor elfogyasztása is segített a jó hangulat megteremtésében.

A művésznő ezelőtt öt évvel is ehelyütt, a Bányató Galériában ünnepelte meg a születésnapját egy hasonló tárlattal, s a jelenlévők most megfogadták, hogy öt év múlva ismét ugyanitt találkoznak majd, a következő nagyon kerek évfordulón.


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >