Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Pető Ferenc: aranyérem 100 lökéssel és 201 szakítással! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2016. december 13.
Aranyérmet szerzett Pető Ferenc a World Kettlebell Grand Prix Series-Hungary-n. A kecskeméti versenyen a móri sportoló igencsak kiváló teljesítményt nyújtott: 20 kilós kettlebellekkel, 85.7 kilogrammos testsúllyal a 95 mínusz súlykategóriában indult, s lökésben 100, szakításban pedig 201 ismétléssel kápráztatta el a zsűrit és a nézőket.

 

Kecskeméten rendezték meg a World Kettlebell Grand Prix Series-Hungary-t, amelyről nem hiányozhatott a móri kettlebell edző (SFG Instruktor), Pető Ferenc sem, aki 200,5 pontot szerezve 100 lökéssel és 201 szakítással méltán érdemelte ki az aranyérmet. A 20 kg-os kettlebell úgy pattogott kezében, mintha csak egy játéklabda lenne.

Feritől már megszokhattuk, hogy rendszeres látogatója a különböző kettlebell versenyeknek (is), ahonnan mindig remek eredményekkel tér haza. Így szinte már meg sem lepődünk azon, ha meglátjuk az Interneten egy videón vagy egy fotón kedvenc sporteszközeivel – avagy éremmel a nyakában.

Nemrég – a World Kettlebell Grand Prix Series-Hungary előtt - Kiskunhalason járt egy versenyen, ahol Biatlonban indult. Ez kettő 10 perces szettet jelent. Az elsőben lökéseket kell csinálni kettő girjával. Tartó pozícióból kell fej fölé juttatni a súlyokat úgy, hogy a könyökök és a térdek függőleges állásban legyen addig, míg a számlálóbíró érvényessé teszi a mozdulatot. A súly letétele a versenyszám végét jelenti.

A második szettben jött a szakítás: itt már csak egy súllyal történik a mozgás. Hogy hogyan? A girját a két láb között hátralendítve kell egy mozdulattal a fej fölé juttatni anélkül, hogy más testrész érintené az eszközt, a kar pedig függőleges állásban van a számlálás pillanatáig. Egy kézcsere a megengedett. Ha idő előtt földet ér a súly, az a versenyszám végét jelenti. Ezen a versenyen 16 kilós kettlebellel szállt versenybe. Eredménye lökésben 130 ismétlés volt, szakításban 251.

„Egy versenyen mindig nagyon jó részt venni. Visszajelzést kapok arról, hogy amit csinálok, és ahogy csinálom az mennyire jó.” – válaszolta arra a kérdésemre, hogy miért vett részt hasonló versenyeken – „ Itt már ugye nem a megszokott kis zugban kell bizonyítani, hanem a verseny platformján. Mások előtt, illetve mások mellett kell tartalmasan kitölteni a versenyszám tíz percét. Sok szokatlan inger ér, amit csak ilyen körülmények között lehet gyakorolni. Meg kell tanulni mindent kizárni és csak befelé figyelni.”

Most a World Kettlebell Grand Prix Series-Hungary egy „bónuszt” is adott neki, hiszen találkozhatott egy igazán nagy példaképpel, kedvenccel, Ivan Denisovval, a sport abszolút bajnokával.

Feri versenyre való felkészülése nem volt eltérő a megszokottaktól. Heti öt alkalommal edz a sportág gyakorlataira Jerk (lökés) snatch (szakítás) és hosszú ciklus (felrántás lökés). Alkalmaz úgynevezett kisegítő gyakorlatokat is, ilyenkor a mozdulat gyengének ítélt részleteire kerül nagyobb hangsúly. (A folyamatos felkészülés előnye, hogy bármikor részt tud venni egy versenyen, nincsen szükség külön trenírozó időszakra.)

„A verseny előtti napok nagyon fontosak. Próbálok jól pihenni és jól étkezni. Kímélem magam fizikálisan. Több figyelmet fordítok a mentális részekre.” – árulta el.

Van, amikor nemcsak példaképekkel kerül egy légtérbe a versenyeken, hanem tanítványaival is, hiszen jópár remek kettlebellest nevelt ki az elmúlt évek során.

„Mivel a tanítványok, barátok más súlykategóriában indultak, ezért platform mellől követem a versenyt, sokszor jobban izgulva mint ők maguk. Próbálok segíteni hasznos tanácsokkal, ha erre szükség van.” – mondta.


Gratulálunk, Feri az aranyérmedhez!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >