Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A tehergépkocsikat érintő útdíjváltozások léptek érvénybe
A tehergépkocsikat érintő útdíjváltozások léptek érvénybe Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. január 04.
Image2017. január 1-jétől a 3,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek számára díjkötelessé vált a 7-es és 8-as főutat összekötő új elkerülő szakasz és a 801-es út egy szakasza – a díjfizetés a megtett úttal arányos. Ez a változás nem érinti a személygépjárműveket, amelyek a használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak.

 

Több kérdés merült fel a január 3-i Fejér Megyei Hírlapban megjelent, útdíjakkal foglalkozó cikkel kapcsolatban, amely a 2017-től fizetőssé vált utak között a 7-es és 8-as főutat elkerülő szakaszt és a 801-es út (Új Csóri út) 1,8 kilométernyi szakaszát is megnevezi. A cikkben helyesen szerepelnek „a megtett úttal arányos díjfizetési rendszerben” történt változások – ám a könnyebb értelmezhetőség miatt fontos kiemelni, hogy ez azt jelenti: nem vonatkozik a díjfizetési kötelezettség a személygépkocsikra, amelyek a használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak.

A motorkerékpárok, személygépkocsik és azok pótkocsijai, valamint a legfeljebb 3,5 tonna össztömegű tehergépjárművek, lakóautók és autóbuszok a használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak. A 2013 nyarán bevezetett magyarországi e-útdíj a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer: a 3,5 tonna feletti össztömegű járművek számára díjköteles a magyar autópályák, autóutak és főutak közül kijelölt, összesen 6.500 km hosszú szakasza. A díjfizetés mértéke függ a megtett úton kívül a használatba vett út kategóriájától, a gépjármű kategóriájától (a J2, J3, J4 kategóriájú járművek a kettő-három- négy vagy több tengelyes tehergépjárművek) és környezetvédelmi besorolásától is. A díjfizetési kötelezettséggel érintett utakat és az azokat alkotó útdíjköteles elemi útszakaszokat az alábbi dokumentum tartalmazza: https://hu-go.hu//files/img/articles/207799/25_2013_NFM_rendelet_utdij.pdf.

A 2017-es évben az úthasználati díjrendszerben nincs jelentős változtatás. Az autósok számára fizetős utak köre január elsejétől a Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-ossal bővült. A Fejér megyei matrica érvényességi területeiről a http://www.utdij.hu/megye/Fejer_megye.jpg térképen lehet tájékozódni, a díjköteles gyorsforgalmi utat piros vonal jelzi.

Az útdíjfizetés pontos adataival és a vonatkozó szabályokkal kapcsolatban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán, a https://www.nemzetiutdij.hu/ -n lehet informálódni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >