Kezdőlap
Vörösmarty Társaság Nyomtatás E-mail

A Vörösmarty Társaság létrejöttének rövid története és tevékenységének bemutatása:

  Székesfehérváron már a XIX. század második felében viselte a Szózat költőjének nevét irodalmi kör. A költő első szobrát is ebben a városban állították fel egy évtizeddel halála után.

  A Vörösmarty nevét viselő irodalmi kör vagy társaság később, a két világháború között és az 50-es években is működött, ám folyamatosan csak rövid ideig. A politikai változások mindig elsodorták.

  Mindezek után 1988 novemberében alakult újjá, s azóta él. Fő tevékenységi területe a régió irodalmi életének szervezése tudományos tanácskozásokkal és irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal. Emlékülés rendezett a Társaság többek között névadójának, Németh Lászlónak, Illyés Gyulának, Örkény Istvánnak, Pilinszky Jánosnak, Szabó Dezsőnek, Ady Endrének, József Attilának, Vajda Jánosnak, Jankovich Ferencnek, Kodolányi Jánosnak.

  A másik fő terület a könyvkiadás. Az elmúlt két évtizedben 91 kötetet sikerül kiadni. A szerzők között találjuk többek között Csoóri Sándort, Kalász Mártont, Takács Imrét, Keszei Istvánt, Sobor Antalt, Vasy Gézát, Bécsy Tamást, tanulmánykötet jelent meg Németh Lászlóról és Vörösmarty Mihályról, s a régióhoz kötődő írók, költők, irodalmárok szinte mindegyike szerepel a szerzők között.

  Az irodalmi tevékenység mellett jellemzi a Társaságot a képzőművészeti munka is, a szervezeten belül működik az Áron Nagy Lajosról elnevezett művészetbarát kör, amely kiállításokat és a művészettel kapcsolatos egyéb programokat szervez.

  Újabban egyre gyakrabban szerveznek zenei esteket is. 

Tisztségviselők

Elnök: Bakonyi István ( Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ) Tel.: 20-6694656

Alelnökök: Arató Antal, Bobory Zoltán

Az ellenőrző bizottság elnöke: Kovács József