Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Energia-roadshow Székesfehérváron
Energia-roadshow Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 26.

Image„Nyitva az ablak – hatékonyság és szakértelem” ezzel a mottóval indította útjára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Energia Központ Kht. azt a nyolcállomásos szakmai roadshow-t, amelynek ötödik rendezvényére november 25-én Székesfehérváron került sor. – kaptuk a hírt Saliga Enikőtől - Az eseményen az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) regionális és megyei eredményeit összegezték, és beszámoltak a pályázati feltételek egyszerűsítéséről is.

Saliga Enikőtől megtudtuk, hogy az egész napos rendezvény legfontosabb célja az volt, hogy a roadshow-n részt vevő újságíróknak, potenciális pályázóknak és pályázatíróknak bemutassa az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) az energiahatékonyság fokozására és a megújuló energiahordozók elterjesztése irányuló pályázati rendszerét. Emellett a rendezvényen összegezték a KEOP eddigi legfontosabb tapasztalatait, a regionális és a megyei eredményeket is.

Az előadások után szervezett workshopokon a korábban sikeresen, illetve sikertelenül pályázók két önálló workshopon személyre szabott tanácsokat és hasznos ismereteket kaptak ahhoz, hogy a jövőben sikerrel pályázzanak, illetve támogatott beruházásaikat szabályosan tudják megvalósítani. A roadshow-n bemutatkoztak azok a támogató szervezetek, amelyek a pályázóknak helyben nyújtanak segítséget sikeres pályázatok összeállításához.

A székesfehérvári rendezvényen így a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői is részt vettek.

Megyei KEOP-eredmények

Az Energia Központ Kht.-hoz október végéig a KEOP-2007-4.1.0 „Hő és/vagy villamosenergia-előállítás támogatása megújuló energiaforrásból” címmel kiírt pályázatának egyik közép-dunántúli nyertese Gárdony önkormányzata volt, amely a Gárdonyi fürdő kommunális létesítményeinek geotermikus energiaellátására 221 millió 135 ezer forintot nyert. A Johans Szállító és Szállítmányozó Kft. új rekreációs egészségügyi létesítményének hőenergiáját 100 százalékban megújuló energiaforrásokból nyeri. A napenergia és geotermikus energia hasznosításával létrejövő energetikai fejlesztési projektre összesen 16 millió 252 ezer forintot nyert a KEOP-ból a vállalkozás.

A KEOP-2007-5.1.0 „Energetikai hatékonyság fokozása” címmel kiírt pályázat egyik sikeres pályázója a közép-dunántúli régióból az Iszkaszentgyörgyi Községi Önkormányzat volt. Iszkaszentgyörgy község energia hatékonyságának fokozására, vagyis a közvilágitásra és az intézmények utólagos hőszigetelésre összesen 8 millió 732 ezer forintot nyert el az önkormányzat. Tata Város Önkormányzata a település általános iskoláinak és óvodáinak komplex energiaracionalizálására pályázott. A város erre a célra összesen 238 millió 475 ezer forintra pályázott. A KEOP-5.2.0 pályázatra a régióból a Caminus Zrt. szintén Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában lévő 26 intézmény világításkorszerűsítésére nyújtotta be pályázati anyagát. A Caminus Zrt. a „Szemünk Fénye Program”-on belül pályázott a beruházás megvalósítására.

Még 21,5 milliárd forintra pályázhatnak

A sikeres KEOP pályázatok sora azonban ezzel még korántsem ért véget, hiszen Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) 2007-2008-as keretéből összesen még mintegy 21,5 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. A Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Székesfehérváron, Szentendrén, Győrben és Budapesten zajló rendezvénysorozat egyes állomásain a változások ismertetése mellett workshopokon adnak tanácsokat a résztvevőknek az Energia Központ szakértői. A korábban sikertelenül pályázók kimondottan számukra szervezett workshopon kaphatnak segítséget ahhoz, hogy korábbi hibáikat korrigálva még ebben az évben újra benyújthassák pályázatukat.

Az Energia Központ Kht. az országos rendezvénysorozattal, a pályázati feltételek egyszerűsítésével, valamint a pályázói kör kiterjesztésével segíti a pályázókat a források minél nagyobb hányadának felhasználásában.

Egyszerűbb pályázati feltételek

 A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Energia Központ Kht. által bevezetett változások legnagyobb horderejű eleme, hogy a lehetséges pályázói körbe bevonta a kis- és középvállalkozásokat is.

Ezzel a lépéssel jelentősen kiterjesztette azoknak a körét, akiknek lehetőségük nyílik a KEOP 2007-2008-as keretösszegének felhasználására. Ebből ugyanis megújuló energiahasználatra mintegy 12 milliárd, energetikai hatékonyság fokozására pedig még több mint 8 milliárd forint, harmadik feles finanszírozásban pedig 1,5 milliárd forint támogatási összeg áll a pályázók rendelkezésére. A szakmai és eljárásrendi módosításokat a 2008 eleje óta összegyűlt pályázatkezelési és ügyfélszolgálati tapasztalatok, a pályázói visszajelzések, valamint a formai ellenőrzés és tartalmi értékelés során szerzett ismeretek alapján állította össze az Energia Központ.

A legfontosabb szempont az volt, hogy korábban kevésbé egyértelmű pályázati feltételeket korrigálják. Változott a támogatási intenzitás meghatározásának módja azoknál a komplex projekteknél, amelyekben az épületek hőtechnikai tulajdonságainak javítását (hőszigetelés, nyílászáró csere), és a fűtés és/vagy világításkorszerűsítést egyidejűleg, párhuzamosan végzik el. A komplex projektekre vonatkozó változásnak köszönhetően a pályázók nagyobb támogatási intenzitást érhetnek el.

A forrás minél nagyobb hányadának felhasználása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség módosította a KEOP 5.1.0 „Energetikai hatékonyság fokozása” és a KEOP-4.1.0 „Hő- és vagy villamos energia-előállítás fokozása” című pályázati kiírás dokumentációját. A módosítás szinte a teljes pályázati dokumentációt érintette. Változott a pályázati felhívás, a pályázati útmutató, az útmutató az adatlap kitöltéshez, a megvalósíthatósági tanulmány útmutató, az Energetikai melléklet, a Támogatás intenzitásszámítási melléklet és a támogatási szerződés minta is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >