Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A gyömbér szinte mindent gyógyít és még finom is
A gyömbér szinte mindent gyógyít és még finom is Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2017. január 24.
Nem szoktam kekszet enni. Kivételt képez ez alól az IKEA gyömbéres finomsága: azt nagyon szeretem. Mivel ez a sütemény valahogy mindig december-január környékén kerül elém (csak pár pillanatig, aztán elfogy), így most eszembe jutott, hogy gyömbérből készítek teát a lányomnak, akit az iskolásokat gyakran megtámadó, súlyos „iskolaundorodisz” mellett most az influenza is elkapott.

 

A gyömbért már 3000 évvel ezelőtt is termesztették Ázsiában. A Földközi-tenger környékére a föníciaiak közvetítésével jutott el - így ismerték meg a rómaiak, a görögök, az egyiptomiak is. Európában a IX. században vált közkedveltté, s ekkor már mindennapi fűszerként használták.

Kínában az időszámításunk előtt is kedvelték (mindig az jut eszembe ilyenkor, hogy mintha Kína egy teljesen másik dimenzióban létezne - a gyógynövények tekintetében mindenképpen). Még Marco Polo is megemlítette könyvében! A középkorban jelentős szerepe volt a fűszerkereskedelemben. Amerikában a XVI. században ismerték meg.

Jelenleg főként Dél-Ázsiában, Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában termesztik. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházakban Magyarországon is nevelhető.  Vagy akár szobanövényként is próbálkozhatunk termesztésével, akár  csak azért is, hogy virágjaiban gyönyörködhessünk.

A gyömbér tehát egy trópusi, évelő növény. Gumós gyökerű, félárnyékos lejtőkön nő, levelei hegyesek, virágai sárgásak, bíborvörös nyelvűek. (Az íriszre hasonlít.) Rizomái 2-4 cm átmérőjűek, kemények és göcsörtösek. A gyökerét használjuk fel: az 5-6 hónapos gyökerek friss fogyasztásra tökéletesek, a 8-10 hónaposokat már szárítani szokták. Ilyenkor már rostosabbá és csípősebbé válik. (Amikor először próbáltam meg szárított gyömbért rágcsálni, igen hamar abbahagytam a műveletet, és csak apránként tudtam újra rávenni magamat… Nemcsak azért, mert előtte aszalt sárgabarackot ettem, és éles volt a váltás, hanem, mert tényleg szokni kell egy kicsit az ízét.)

A gyömbér közkedveltsége abból adódik, hogy gyógy- és fűszernövény is egyben. Fontos szerepet tölt be a hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ajurvédában is (erről jut eszembe, hogy a hagyományos fluoridos fogkrémek helyett régóta ajurvédikusat használok több ok miatt is - erről írok majd legközelebb!).

Az ókori indiaiak emésztési problémákra használták, és vallásos ünnepek előtt gyömbérrel helyettesítették a hagymát és a fokhagymát, hogy hagymaszagú leheletük ne legyen sértő isteneiknek. Az ókori görögök szintén emésztést elősegítő tulajdonságára gondolva nagy étkezések után kenyérrel együtt fogyasztották. (Később a gyömbért beledolgozták a kenyér tésztájába - innen lett a gyömbérkenyér).

Már ők is kihasználták tehát gyomornyugtató hatását, azt, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. - Fertőzések esetén, hasmenéskor is segítséget jelent, ha megeszünk egy kis darab friss gyömbért. Még a kínai tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A gyömbér ugyanis a benne található hatóanyagoknak köszönhetően nagyszerű hányingerellenes és görcsoldó.

Sőt, ha lett volna PR az ókorban, akkor bőszen hirdették volna a reklámtáblák, hogy „Dioszkoridész ajánlásával”! Ő ugyanis nyíltan ajánlotta mindenkinek gyomorbántalmakra és mérgek ellenanyagaként.

A gyömbér remek gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatású. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, cinket és szilikont. Nemhiába az egyik legrégebben használt növény gyógyhatásai miatt. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát. A múltkor részletezett hagymatea mellett a gyömbértea is remek választás ilyen esetekben: melegítő, izzasztó hatású, vírus- és baktériumellenes hatóanyagai is vannak, csillapítja a köhögést, csökkenti a lázat, felturbózza az immunrendszert. Megfázás és influenza esetén naponta többször ajánlatos a gyömbér fogyasztása.

Sima megfázásnál forraljunk fel egy liter vizet, tegyünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért, és inhaláljunk vele törölköző alatt! (Én a frisset mindenből jobban szeretem: sokkal intenzívebb lesz a gyógyulás is, ha úgy reszeljük a vízbe a gyömbért.) Így segíthetünk a letapadt váladék feloldódásában.

Ha teát akarunk inni, akkor reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és a kész italt kortyolgassuk el. (Nem kell ízesíteni, próbáljuk meg érezni a növények, a természet valódi, igaz ízét!)

Mivel gyulladáscsökkentő hatású, ízületi fájdalmak esetén is érdemes kihasználni gyógyerejét: reumára, a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalomra remekül alkalmazható.

Ugyanezen okból használható menstruációs fájdalmakra is. Akár gyömbérolajjal be is masszírozhatjuk az érintett területeket. (Vagy gyömbérkrémmel + kurkumával.)  Van, aki gyömbéres illóolajat is csepegtet a fürdővízhez.

Ahogy láthattuk, a gyömbért rendkívül változatos módon használhatjuk fel: kerülhet süteményekbe, levesekbe, húsételekbe, pácokba, s készülhet belőle tea is. Többen nyúlnak a gyömbérsör után ha hasmenés, émelygés vagy hányinger kerülgeti őket.

A gyömbért elővehetjük frissen, szárítva, őrölve, vagy akár olaj, krém formájában is.  Szívesősítőként is használható: csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a vérrögképződést, a benne lévő mangán a szívet, az ereket és a húgyutakat is védi.

Enyhíti a migrénes fájdalmakat: ilyen esetben vagy igyunk gyömbéres vizet, vagy kenjük be homlokunkat őrölt gyömbérrel, amelyet előtte egy kicsit „felhigítottunk” vízzel.

Érdekességek

A gyömbér az indiai ajurvédikus orvoslás szerint a testet és a lelket is erősíti. Nemcsak testi betegségeket gyógyítanak vele, hanem a lélek harmonizálásában is fontos szerepet tulajdonítanak neki. Úgy vélik, hogy fokozza az intelligenciát és határozottabbá teszi az embert.

A középkori Itáliában is közkedvelt volt: előszeretettel használták időskorúak szexuális képességeinek és vágyának fokozására. Boraikat is gyakran fűszerezték vele (s nemcsak az idősek). Ezt a hatást felismerve a szenegáli nők a mai napig szőnek gyömbérgyökérből övet férjeiknek, ha a csökkent vágyat újra akarják éleszteni.

Sok férfi parfüm adalékanyaga a gyömbér pikáns, fűszeres illata miatt.

Aki végigolvasta ezt a cikket, az megérdemli a gyömbérsör receptjét – amely kilenc nap alatt elkészíthető! (Bevallom, én még nem készítettem el soha, mivel túl sok cukrot tartalmaz, amivel kapcsolatban vannak ellenérzéseim, de közkívánatra mégse hagyom ki a receptet.)

Gyömbérsör

Tegyünk 1,5 dkg szárított sörélesztőt egy kancsóba. Öntsünk mellé 4,5 dl kézmeleg vizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál nádcukrot. Keverjük össze, fedjük le, tegyük meleg helyre. Hagyjuk ott egy egész napig. Ezt követően 6 napon át minden nap tegyünk hozzá 1 kávéskanál őrölt gyömbért és 1 kávéskanál nádcukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban vagy kancsóban oldjunk fel 1,2 l meleg vízben 75 dkg nádcukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét, az elkészített gyömbéres folyadékot, és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig eláll.

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >