Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nádasdy Borbála és Zichy Aladár a Múzeum vendégei Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. január 25.
Image’56-os arisztokrata emigránsokkal hallhatnak beszélgetést az érdeklődők szerdán délután a Szent István Király Múzeumban. Bányai Balázs történész vendégei Nádasdy Borbála és Zichy Aladár lesznek a Rabok tovább… című kiállításhoz szervezett programsorozat következő állomásán. A rendezvényre a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

 

Az Arisztokrata emigránsok 1956-ban című beszélgetésre várják a történelem iránt érdeklődőket január 25-én, szerdán 17 órakor a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe. Bányai Balázs történész vendégei Nádasdy Borbála és Zichy Aladár lesznek a Rabok tovább… – 1956 és Székesfehérvár kiállítás köré szervezett sorozat következő programján.

Gróf Nádasdy Borbála az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család tagjaként született 1939-ben. Fiatalkora Lepsényhez kötötte. Édesapja, akit nemesi származása miatt megbélyegeztek, a III. Huszárezred tisztjeként hadifogságba esett a második világháborúban. Borbála az 1956-os forradalom után disszidált Magyarországról, 1957 februárjában szökött el kalandos körülmények között. Bécsben filmszínésznői pályát kezdett, majd Párizsban elismert balettmesterré vált. Több memoárt is írt, megjelent kötetei között szakácskönyvet is találhatunk. 2015-ben költözött vissza Magyarországra, jelenleg Veszprémben él, január 19-én fellépett a Veszprémi Petőfi Színház My Fair Lady című musical-jében.

Gróf Zichy Aladár 1939-ben született, a családja Somogy megyei. A háború alatt az anyai birtokon, Nyitra megyében élt, majd Budára menekültek. 1951-ben édesapja börtönbe került, az anyát és a nagyszülőket kitelepítették, a gyerekek először árvaházba, aztán a Hortobágyra kerültek a családhoz. 1956-ban disszidált, Ausztriában érettségizett, majd közgazdaságtanból diplomázott, doktorált. Dolgozott többek között betegápolóként Angliában, csomagközvetítőként Párizsban, Amerikában síoktatással foglalkozott, majd az ENSZ képviselője lett. A rendszerváltás után hazatért Magyarországra, többek között részt vett a földhivatali nyilvántartás kidolgozásában. Nagy gondot fordít arra, hogy a Zichy család összetartson, több családi találkozót is rendezett.  

A Rabok tovább… kiállításhoz szervezett programok között február 15-én az érdeklődők 1956 székesfehérvári tanúit hallhatják, akikkel dr. Demeter Zsófia beszélget. A tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programra továbbra is várják az iskolai csoportok jelentkezését. A rendezvényekről a http://szikm.hu/programok/ oldalon tájékoztatnak részletesen.  A kiállítást február 26-ig lehet megtekinteni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >