Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gulág emléktábla avatás
Gulág emléktábla avatás Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. február 22.
Székesfehérvár Önkormányzata a Gulág Emlékévhez kapcsolódva, emléktáblákat állít a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és áldozatok előtt tisztelegve két olyan fehérvári épületen, melyek a második világháború idején hadifogolytáborként működtek.

 

A domborművek a Nagysándor József Laktanya és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház falára kerülnek ki, melyek avatására február 24-én, pénteken délután kerül sor. A megemlékezéseken beszédet mond Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A XX. század közepén, a második világháború idején sok százezer magyar került a Szovjetunió különböző Gupvi, internáló-, hadifogoly-, átnevelő- és Gulág táboraiba. Hogy ne merüljön feledésbe mindez, Magyarország Kormánya a 2015. évet Gulág Emlékévvé nyilvánította, amelynek célja, hogy emléket állítson mindazoknak, akik a „propaganda évtizedeiben” nem mondhatták el mindazt, amit meg- és átéltek. Az emlékév – mely 2017. február 25-ig tart – erőt és hitet adó mindenki számára, aki tudja, hogy múltunk hiteles ismerete nélkül a jövőnk nem építhető. 

 


 

Székesfehérvár Önkormányzata - méltón lezárván az emlékévet – február 24-én a XX. században elhurcolt székesfehérvári lakosok emléke előtt két olyan helyszínen állít emléket, amik a második világháború idején hadifogolytáborként működtek. Az egyik a Nagysándor József Laktanya, mely abban az időben légvédelmi tűzérségi laktanyaként működött. Itt pénteken 15.30 órakor kerül sor a táblaavatásra. Míg a másik épület a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, ahol szintén ezen a napon 16.30 órakor kezdődik a megemlékezés, fejet hajtva a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok előtt.

A rendezvény során a laktanyánál Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, míg a kórháznál dr. Cser-Palkovics András polgármester mond megemlékező beszédet, majd avatja fel az emléktáblát. 

A rendezvényre – mely az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg - várják mindazokat, akik fejet kívánnak hajtani a Székesfehérvárról elhurcolt civilek és katonák emléke előtt.  

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >