Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Siklósi Gyula emlékfal és bibliográfia
Siklósi Gyula emlékfal és bibliográfia Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. február 22.
Összeállították dr. Siklósi Gyula régészprofesszor bibliográfiáját, és kiállítást hoztak létre az általa írt könyvekből a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Az egy hete eltávozott székesfehérvári díszpolgár előtt így fejezi ki nagyrabecsülését az intézmény.

 

A Marosi Arnold díjas, Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Székesfehérvár Díszpolgárává választott dr. Siklósi Gyula egy hete távozott közülünk. Városunkat, „Szent Székesfehérvárként” emlegette, és „a korabeli Európa egyik legnagyobb, legcsodáltabb városának” tartotta. Az évtizedeken át tartó kutatásai révén ő volt a középkori Székesfehérvár legjobb ismerője.   

A Vörösmarty Mihály Könyvtárban több mint hatvan olyan kötet található, melyeket ő írt, vagy melyeknek társszerzője volt. Az intézmény a náluk állományban lévő valamennyi könyvet összegyűjtötte, ugyanúgy, mint azokat az írásokat is, melyek az ő munkásságárról jelentek meg. Az így összeállított bibliográfia – mely elektronikus formában is letölthető a könyvtár honlapjáról – 123 tételt tartalmaz. 

 


 

Ezen túl dr. Siklósi Gyula fotóiból és szerzeményeiből egy kis kiállítást is létrehoztak, emléket állítva a régészprofesszornak. Annak a nagy tekintélyű régésznek, aki rendszeresen tartott előadásokat a könyvtárban is. Ugyanis kutatásainak tapasztalatait nemcsak a tudománynak és a szakmának szánta, hanem fontos volt számára az is, hogy mindezt minél szélesebb körben átadhassa.     

Ahogy Magony Imre, a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasószolgálati könyvtárosa – aki a nyolcvanas évek eleje óta személyesen ismerte a régészt - mondja: rajta kívül nem találkozott még egy olyan szakemberrel, aki ilyen elhivatottan dolgozott volna. „A régészeten belül sok olyan dolgot tett, ami pótolhatatlan. Sok helyen végzett kutatásokat, de számára mindig Székesfehérvár volt az igazi.”  

 

Az elektronikus bibliográfia itt:
http://www.vmk.hu/in-memoriam-dr-siklosi-gyula

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >