Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Vasvári iskolában látható a repüléstörténeti kiállítás
A Vasvári iskolában látható a repüléstörténeti kiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. március 01.
ImageAz iskolai vándorkiállítás első helyszíneként a Vasvári Pál Általános Iskolában nyitották meg a Székesfehérvár száz éves repüléstörténetét bemutató tablókiállítást.

 

Az eseményen Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő nyitotta meg a kiállítást. A Városi Levéltár és Kutatóintézet tárlatához egy totóverseny is kapcsolódik, a helyes megfejtők között a repüléssel kapcsolatos értékes ajándékokat sorsolnak ki. 

A Városi Levéltár és Kutatóintézet tavaly állította össze a tizenhat tablóból álló kiállítást Székesfehérvár repüléstörténetének századik évfordulója alkalmából, az Albatrosz Repülő Egyesület közreműködésével. A tárlat bemutatja a repülést az Osztrák-Magyar Monarchiában, majd a székesfehérvári repülőélet 1916-os sóstói kezdeteit, a repülőgép-javító üzem és reptér működését, a két világháború közötti időszakot és a Sóstón épített repülőtípusokat. Kitér Székesfehérvár-Börgönd történetére, a második világháborút követő, 1948-1957 közötti újjászervezésre, a fehérvári sportrepülésre 1945-től 1962-ig, a börgöndi helikopterbázisra, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület 1989. május 16-i megalakulására és működésére egészen napjainkig. A „Repülő ászok” című tablón a város repüléstörténetéhez kapcsolódó neves személyiségeket ismerhetünk meg. A kiállítást 2016 novemberében egy hétig a Városházán, majd ezt követően a Bartók Béla téren, a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt tekinthette meg a közönség.

 

 



A tablókat a székesfehérvári általános és középiskolákban is bemutatják egy vándorkiállítás keretében, melynek első állomása a Vasvári Pál Általános Iskola lett. Az intézmény földszinti aulájában szervezett megnyitó keretében Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója köszöntötte a gyerekeket és a pedagógusokat. Egy mesén keresztül szemléltette, hogy aki egyszer megtapasztalja, milyen a magasból szemlélni a tájat, örökké rabja marad a repülés szépségének. Mint mondta, szerencsés világban élünk, hiszen ma már bárkinek része lehet ebben az élményében. A repüléstörténeti kiállítás szemlélteti, hogy az ember Isten nagyszerű alkotása, aki hatalmas erőket képes megmozgatni. A diákoknak azt kívánta, hogy ismerjék meg Székesfehérvár száz évvel ezelőtt indult és még ma is töretlenül fejlődő repüléstörténetét.

A kiállítást Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő nyitotta meg. A gyerekeknek szánt, Székesfehérvárról szóló Kincses Képeskönyvből idézte a repüléstörténeti fejezetet, majd hozzátette: Fehérvár sokat köszönhet a repülésnek gazdasági, ipari és kulturális szempontból egyaránt. Az iparág kialakulása és fejlődése nélkül a város bizonyosan nem lenne olyan, amilyenné napjainkra vált.

 


A képviselő bejelentette, hogy a vándorkiállításhoz kapcsolódóan egy totót is szerveznek értékes nyereményekkel. A gyerekek a kiállítási helyszíneken, az iskolákban találják a totószelvényeket, melyeket kitöltve ugyanitt kell leadniuk. A helyes megfejtők között a repüléssel, a Repülőmajálissal és a Börgöndi Repülőnappal kapcsolatos értékes ajándékokat sorsol ki az Albatrosz Repülő Egyesület.

Azok a székesfehérvári általános és középiskolák, akik szívesen befogadnák a vándorkiállítást, a Vasvári Pál Általános Iskolában jelezhetik igényüket. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >