Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Habán kerámiákról tartanak előadást Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2017. március 02.
Csütörtökön folytatódik A Kárpát-medence kerámiaművészete című előadássorozat a Múzeumban. Vörösváry Ferenc kutató, néprajzi gyűjtő ezúttal a habánok és a poszthabánok ónmázas edényeit, tárgyait mutatja be. A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

 

A Kárpát-medence kerámiaművészete 

előadássorozat következő programja a habánok és poszthabánok alkotásaival foglalkozik. Vörösváry Ferenc március 2-án, csütörtökön 16.30 órakor várja az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Vörösváry Ferenc szenvedélyes gyűjtőként, mint nyugdíjas gépészmérnök vált a kerámiaművészet kutatójává. Több mint 80 múzeum és számos magángyűjtő közreműködésének köszönhetően válhatott közkinccsé a gyűjtés anyaga egy könyvsorozat formájában, a magyar népi és polgári kultúrának az értékeit bemutatva.

A habánok az anabaptizmusból keletkezett keresztény vallási csoport, amelynek Magyarországon letelepült közösségei a 16. század végétől készítettek fehér, ónmázas edényeket. Érdekesség, hogy akkoriban ők értettek egyedül a fajansz készítéséhez Európának ezen a táján. Általában tejfehér, majd később kék alapszínű kulacsot, hasas kancsót vagy talpas tálat, tányért készítettek, de megtalálhatók tárgyaik között a kisebb boros- és pálinkás hordók vagy a kézmosók is. Jellegzetes díszítő motívumuk a szarvas és az épületcsoportokat ábrázoló elemek.

A rendezvényre a belépés ingyenes, szeretettel várják az érdeklődőket!

 


 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >