Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kalevala-nap a Gyermekkönyvtárban
Kalevala-nap a Gyermekkönyvtárban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. március 02.
Kalevala-napi összejövetelre várják a gyerekeket és családtagjaikat ma a Gyermekkönyvtárban. A függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő Finnországról, a finn kultúráról és nemzeti eposzukról lesz szó a programon, amelyen a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre és a Széna Téri Általános Iskola Sajnovics János nyelvi szakkörének tagjai működnek közre.

 

Kalevala-napot tartanak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegében március 2-án, csütörtökön 17 órakor. A rendezvényt a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre szervezi, az északi országot és annak jellegzetességeit a Széna Téri Általános Iskola Sajnovics János nyelvi szakkörének tagjai mutatják be.

A függetlenségének idén 100. évfordulóját ünneplő Finnország egyik jeles napja február 28., a Kalevala és a finn kultúra napja. Ezen a napon írta alá a nemzeti eposzhoz készített előszót Elias Lönnrot néprajztudós, költő, aki körorvosként lovaskocsin és csónakon utazva vagy éppen gyalogosan gyűjtötte össze a Kalevala runóit, verseit az énekesektől. Az északi nép mitológiájának fontos eleme a levegő, a víz és a Szampo (Sampo), azaz a csodamalom, aminek a megkovácsolását, majd az érte folytatott harcokat követhetjük végig az eposz történetében. A híres énekes, a fiatalszívű agg Vejnemöjnen szavai varázserővel bírnak, lányszerző kalandjai során egészen Pohjoláig elmegy, a boszorkával, az égi elemekkel és különleges erejű harcosokkal is meg kell küzdenie. A Szampo ugyan megsemmisül, de a Suomi partjaira vetődött töredékei örök boldogságot és szerencsét árasztanak Finnországra.

A rendezvényre azokat a gyerekeket és családtagjaikat várják, akik kíváncsiak északi nyelvrokonaink hagyományaira, sajátos kultúrájára, az ezer tó és a rénszarvasok országára. Részletes információk a http://www.vmk.hu/kalevala-napi-osszejovetel oldalon olvashatók.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >