Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow A létbizonytalanságban kiemelten fontos a karitász tevékenysége
A létbizonytalanságban kiemelten fontos a karitász tevékenysége Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 29.

Image„Ebben az elmagányosodott, értékeket vesztő, bűn útjára lépett világban nagyon fontosak az olyan találkozók, amelyek középpontjában a segítő szándék áll.” – hallottam e mondatot februárban Spányi Antaltól, amikor a Székesfehérvári Egyházmegye karitász találkozót tartott a Szent István Művelődési Házban. Ma pedig újra összegyűlnek az egyházközségi karitász vezetők, hogy kidolgozzák az éves tervet, meghatározzák a tennivalókat, ami különösen fontos most, amikor az emberek létbizonytalanságban élnek.

"Ma már nemcsak az éhező és hajlékltalan embertársainkat, hanem a lakással rendelkező, havi keresetből élők nagy részét is szegénynek kell tekintenünk. Egyre kevésbé vagy egyáltalán nem tudják fenntartani otthonukat, nem tudják kiváltani gyógyszerüket, ritkán jut pénz húsra, gyümölcsre. De szegénynek tekinthetjük, ha valakinek sohasem telik új ruhára, nincs pénze arra, hogy könyvet vegyen vagy kimozduljon a lakásból a szabadsága alatt. Ebben a szomorú helyzetben a karitászcsoportoknak szerepe, munkája felerősödik, a segítség sokak számára létfenntartást jelentheti. " - áll abban a levélben, amellyel a megyés főpásztor meghívta a programra a karitászcsoportok önkénteseit.

A februári találkozón a Székesfehérvári Egyházmegye 135 karitász-csoportja képviseltette magát. A rendezvény a Székesegyházban püspöki szentmisével kezdődött, majd a Szent István Művelődési Házban folytatódott, ahol Spányi Antal megnyitó beszédében kifejtette: a Székesfehérvári Egyházmegye a többi egyházmegyének is példát mutat azzal, hogy itt szinte minden plébánián, egyházközségében működik karitász csoport. Ezek a szervezetek igen kevés anyagi támogatásból (alkalmi pályázatokból, a hívek adományaiból és főként a katolikus egyház költségvetéséből) igyekeznek ellátni feladataikat.

A megyés főpásztor felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a fizikai éhséget lehet kezelni, s ruhát adni a rászorulóknak, hanem nagy ínség van az emberségben, a türelemben és a megértés területén is. Ezért a karitász munkatársainak fő feladatai közé tartozik, hogy hallgassák meg az elesetteket, s személyes jelenlétükkel vigaszt nyújtsanak. Ha nincs is mindig lehetőség arra, hogy gyógyszereket vagy pénzt adjanak, egy dolgot mégis korlátlanul tudnak osztani: Krisztus szeretetét.

2007-ben Székesfehérváron rendezték meg az Országos Karitász Találkozót, mivel e szervezet püspök elnöke Spányi Antal. Az elmúlt két év alatt a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartása alá került a LEA anyaotthon, létrejött Csobánkán az Élet Háza, támogatták a megyei kórház csecsemő osztályát, majd egy autista gyermekekkel foglalkozó alapítvánnyal kötöttek szerződést.

Tennivalójuk tehát van bőven...

 
< Előző   Következő >