Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jelöli a kamu híreket a Facebook
Jelöli a kamu híreket a Facebook Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. március 09.
ImageA Facebook sokadik módszerrel próbál harcolni a hamis hírek terjedése ellen, most egy olyan eszközt vetettek be, amely szépen kiemeli, hogy a megosztott hír valóságságtartalmát vitatják.

 

Elsőként a Gizmodo vette észre az új jelölést, egy piros négyzetben egy felkiáltójel, mellette, hogy kik vitatják a sztorit. Emellett egy külön oldalon elmagyarázzák, miként is funkcionál az új rendszer. A híreket a felhasználók jelölhetik hamisnak, ezeket aztán független szervezetek ellenőrzik. Olyanok, akiknek amúgy is ez a profiljuk, mint a Snopes vagy a Politifact. Ezek a szervezetek is meghatározott szempontok alapján vizsgálják a hírek igazságtartalmát.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek a jelölésnek milyen hatása lesz a Facebook azon algoritmusára, amely kiválogatja a híreket a felhasználóknak. Elméletileg az lenne a közösségi oldal célja, hogy a felhasználók kevésbé osszák a hamis híreket, így csökkentve azok terjedését.

A Facebook ugyanakkor most sem mondja azt, hogy maga a hír nem igaz, tehát hamis, csak annyit jelez, hogy vitatott az igazságtartalma. Nem is akarja megmondani a felhasználóknak, milyen híreket olvassanak, egyszerűen azért, mert akkor biztosan csökkenne a felhasználók száma. Összességében a próbálkozás mindenképpen pozitív, legalább láthatóan megpróbálnak valamit tenni, a hihetetlen mértéket öltő kamuhírek terjedése ellen. Igaz, ebben a tekintetben mi magunk, felhasználók tehetnénk a legtöbbet, ha a szenzációhajhász cím alapján nem osztatnánk meg egyből ezeket a többnyire helyesírási hibáktól hemzsegő, már az olvasást megosztáshoz kötő cikkeket...

(Index / Media24)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >