Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mintegy 350 gyerek mutatta be a Lúdas Matyit Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. március 31.
ImageBemutatták a Vörösmarty Színházban Fazekas Mihály – Schwajda György Lúdas Matyi című darabját. A produkcióban 11 székesfehérvári, illetve Fejér megyei általános és középiskola diákszínpada vett részt, mintegy 350 fiatallal. A felkészülést mentorok segítették, az előadás dr. Matuz János művészeti intendáns vezetésével valósult meg. A zsűri döntése alapján a legjobb csoportok díját a Teleki Blanka Gimnázium és Ciszterci Szent István Gimnázium kapta.

 

azekas Mihály – Schwajda György Lúdas Matyi című zenés mesejátékát adták elő székesfehérvári és Fejér megyei diákok a Vörösmarty Színházban. A színház fiatalokkal foglalkozó Atlantisz Programjának részeként két éve a Bojtárból tündérkirályt – Petőfi János vitéze alapján -, tavaly pedig a Vörösmarty Csongor és Tündéjéből írt Tündérhon vándorai című előadást mutatták be a diákszínpadok több száz gyerek részvételével és a színház szín- és táncművészeiből álló mentorok közreműködésével. A produkciók megvalósítását dr. Matuz János dramaturg, művészeti intendáns irányítja. Idén 11 iskola színpadosai és a Hajnal Mozgástér levegőakrobatái vettek részt a beavató-színházi előadásban, mintegy 350-en.

Ahogy dr. Matuz János az előadás előtt elmondta, olyan mesés, jól elmondható történetet kerestek, amelyet az iskolai diákszínpadok szívesen színpadra visznek. A Lúdas Matyi Schwajda-féle, a mai köznyelvhez igazodó átirata minden szempontból megfelelt: „Az eltelt évek alatt egyértelmű, szépen felrajzolható fejlődés látszik a produkciókban: bonyolultabbá váltak a színpadra állítások, erősebb lett a játék és a játékintelligencia, egyre magabiztosabb, egyre bátrabb megoldások születnek. A próbák során nem egyszer előfordult, hogy tátva maradt a szám, nyelni is elfelejtettem; minden iskolának a jelenetében van valami olyan, amit szívesen kitaláltam volna magam is. Nagyon friss, nagyon üde, nagyon bátor jelenetek jöttek létre – látszik, hogy jókedvből születik a játék, az ifjúság zabolátlan erejével.”


Schwajda György a jól ismert meséhez kerettörténetet írt: a nézők egy vásári forgatagba csöppennek, ide érkezik egy szekérnyi liba – ők mutatják be az ifjú, bátor hős történetét, és az előadás fontos szereplőivé válnak, középpontban Galibával, Matyi libájával. A legendás történetben mindenhol ott vannak, de a hagyományos fordulatok megmaradnak, ahogy a háromszoros igazságtétel is. A fináléba a 11 iskolai csoport diákjaihoz csatlakoztak a mentoráló szín- és táncművészek: Kerkay Rita, Tűzkő Sándor, dr. Matuz János, Juhász Illés, Keller János, Závodszky Noémi, Gál Horváth Bernadett, Kelemen István és Kozáry Ferenc.

Az előadást értékelő zsűri elnöke dr. Cser-Palkovics András polgármester, tagjai pedig dr. Szikora János színházigazgató, Török Szabolcs tankerületi igazgató és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke voltak.  A fantasztikus este legizgalmasabb része a zsűri döntésének ismertetése volt: 2017-ben a legjobb diákszínpados csoport díját a Teleki Blanka Gimnázium és Ciszterci Szent István Gimnázium kapta. A zsűrielnök különdíjában az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI részesült. A legeredetibb ötletért a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot, a költői előadásmódért a II. Rákóczi Ferenc Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, a legjobb koreográfiáért a Hajnal Mozgástér Stúdiót, a legjobb rendezésért a  Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziumát, a legjobb Lúdas Matyi alakításért Árgyelán Ádámot, a Vasvári Pál Gimnázium diákját, a legjobb Galiba megformálásért Hippeller Geroldot, a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziumából, a legjobb mellékszereplőként Bognár Mátét, a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium tanulóját, a legjobb Döbrögiért pedig Géró Ádámot, Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Gimnáziumának diákját díjazták. A zsűri különdíját a Kossuth Lajos Általános Iskola kapta.

Jövőre folytatódik a program – a Toldi színrevitelével kínálnak interaktív színházi beavatást a fiataloknak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >