Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ifjú kutatók kétnapos konferenciája Székesfehérváron
Ifjú kutatók kétnapos konferenciája Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. április 03.
ImageCsaknem kétszáz magyarországi és határon túli diák részvételével zajlott a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciája Székesfehérváron. A Városházán rendezett megnyitót követően a fiatalok saját tudományos kutatásaikról tartottak előadásokat a legkülönfélébb témákban.

 

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2016/17-es tanévben meghirdette a Tudományos Diákkörök XVII. Konferenciasorozatát. A fiatalok saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával indulhattak a programon. Olyan diákok jelentkezhettek, akik 2016-ban szereztek érettségi bizonyítványt, vagy ezután érettségiznek, alsó korhatár nem volt. A tanév során a Felvidéken, a Vajdaságban, Erdélyben és több magyarországi városban szerveztek válogatókat.
A záró fordulót, azaz a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciáját most rendezte közösen Székesfehérváron a szövetség, az alapítvány, illetve a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola. A programon összesen csaknem 200 magyarországi és határon túli fiatal vett részt.

A konferencia megnyitóját a Városháza Dísztermében tartották, ahol elsőként a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Szabó Gábor elmondta: nagy izgalommal készültek a TUDOK döntőjére. Intézményük törekvése is az, hogy olyan érdeklődő, gondolkodni és kérdezni vágyó fiatalokat neveljen, mint akik a mostani programon is részt vesznek. Szabó Gábor sikeres, izgalmas szereplést kívánt az előadóknak.

A TUDOK konferencia két napja a jövőt jelenti. A tudománnyal, a kutatással foglalkozó fiatalok előrevetítik, hogy melyek azok a területek, melyekben érdemes fejlődni és fejleszteni. – hangsúlyozta a megnyitón Mészáros Attila alpolgármester. Mint fogalmazott, nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy idén tavasszal Székesfehérvár lett a magyar ifjúság fővárosa. Az Országos Diákparlament, majd a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Közgyűlése után a város otthont adhat a TUDOK döntőnek és a Fejér Megyei Diáknapoknak is. Mészáros Attila beszélt továbbá Székesfehérvár fejlődő iparáról és a magasan kvalifikált munkaerő iránti igényéről, továbbá a duális felsőoktatási képzés nyújtotta lehetőségekről, melyeket a fiataloknak érdemes kihasználniuk.

Ugyancsak a szólt a TUDOK döntő résztvevőihez Pénzes Gábor, a Kutató Diákok Országos Szövetségének elnöke. Köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának, a Teleki Blanka Gimnáziumnak, a zsűritagoknak, az előadók felkészítő tanárainak és mentorainak. Mint mondta, a konferencián való részvétel óriási dolog! Legnagyobb értéke, hogy a fiatalok megoszthatják egymással a szenvedélyüket, emellett élményekben gazdagodnak és barátokat szerezhetnek.

A megnyitó telekis diákok, Drágán Evelin, Kiss Barnabás, Szarka Andrea és Rábaközi András működtek közre, felkészítő tanáruk dr. Árgyelán Dánielné volt.

A megnyitót követően a Teleki Blanka Gimnáziumban zajlottak a szekcióülések, melyek keretében a fiatalok előadásokat tartottak saját kutatásaikról. A témakörök rendkívül színesek és szerteágazóak voltak, szerepelnek köztük például a műszaki tudományok, a molekuláris és sejtbiológia, az orvos- és egészségtudomány, a környezettan és környezetvédelem, de készültek kutatómunkák a kémia, a fizika, a helytörténet, a néprajz, az irodalom és nyelvészet, továbbá a pszichológia területén is.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >