Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Süssünk, főzzünk medvehagymával!
Süssünk, főzzünk medvehagymával! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2017. április 05.
Medvehagymás pogácsát majszolgatok – úgy „diétásan” persze, mert a tavaszi nagytakarítás nemcsak a lakásban/házban szükséges, hanem a belsőnkben is testi/lelki vonatkozásban -, s hogy más is részesüljön ebben az élményben, hát jöjjenek a medvehagymás finomság-receptek!

 

A múltkori medvehagymás cikkem után már bizonyára mindenki nagyon várja, hogy végre beszabadulhasson a konyhába azokkal a receptekkel, amiket ígértem e téma kapcsán. Várakoztatni pedig senkit sem illő – az Olvasót pláne -, ezért csapjunk is egyből a közepébe: kés a kézbe, medvehagyma a vágódeszkán, s induljon a móka!

A medvehagymát – ugyanúgy, mint minden zöldséget – a legjobb nyersen fogyasztani. Úgy tudja kifejteni a legjobban hatását, s íze is úgy érvényesül igazán. Ezért akár önmagában is rágcsálhatjuk! Mert igen, van aki szereti: gyerekkoromban sóba mártogattam a póréhagymát is, úgy falatoztam jó nagy darabokat tépve le róla, kenyér nélkül, csak úgy önmagában, vígan és átérezve minden zamat-cseppet.

Vagy akár zsíros/vajas kenyérre is szórhatjuk, mint a snidlinget. (Anyukám nagy kedvence ez a változat, amikor a medvehagymás rész oldalról nézve legalább olyan vastag, mint maga a kenyér.) Ezt a „kenyeres dolgot” megspékelhetjük azzal, ha beleszórunk egy marékkal egy kis kefírbe, natur joghurtba, s azzal gazdagítjuk az uzsonnánkat.

Dúsíthatjuk vele a rántottánkat, de főzhetünk belőle levest, krémeket, főzeléket, húsokhoz öntetet, s készülhet belőle pesto, pogácsa, lángos, sós muffin, palacsinta, lepény, s még kenyér is!

Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket, s szárítsuk ki – például a  csalánhoz hasonlóan -, vagy le is fagyaszthatjuk jégkocka tartóban. Még jobb megoldás: ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük, s légmentesen záródó üvegben tartósítjuk!

Receptek

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

25 dkg vaj, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg finomliszt, 1-2-3 (ki hogy szereti) csokor medvehagyma, só.

Elkészítés:

A medvehagymát vágjuk apróra, keverjük össze a többi alapanyaggal, s mehet is a sütőbe! Tehetünk bele élesztőt is (5 dkg élesztő tejben felfuttatva), de akár ki is hagyhatjuk, úgy is nagyon finom lesz. (Én azért szoktam tenni bele, szerintem úgy jobb.) Miután jól összedolgoztuk, rácsozzuk be a tetejét, kenjük meg tojással, s mehet a 200 fokos sütőbe!

Medvehagymás krémleves

Hozzávalók:

2 csokor medvehagyma, 1 db burgonya, 1 db vöröshagyma, só, bors, 1 l alaplé, 250 ml habtejszín, 1 ek kókuszzsír (az egészség jegyében, a vaj helyett)

Elkészítés:

Vágjuk fel a medvehagymát, a vöröshagymát és a krumplit. Olvasszuk fel a kókuszzsírt, pirítsuk benne üvegesre a vöröshagymát, aztán szórjuk mellé a medvehagymát, s pár perc múlva a krumplit. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk és húsz percig rotyogtassuk. Botmixerrel pürésítsük, s adjuk hozzá a habtejszínt.

Medvehagymás főzelék

Hozzávalók: 40 dkg medvehagyma, 10 dkg kókuszzsír, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, édesítő (ha valaki akar bele), 1 csapott ek étkezési keményítő

Elkészítés:

Vágjuk fel a medvehagymát, pároljuk meg a kókuszzsíron. Ha megfonnyadt, öntsük fel annyi tejjel, hogy ellepje. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Aki édeskés ízt akar, tegyen bele édesítőt. Az étkezési keményítőt keverjük össze egy kis hideg tejjel, öntsük a főzelékhez és jól kavarjuk össze. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Aki akar, felturbózhatja egy kis spenóttal is (főként, ha kevés medvehagymát szedett).

Medvehagymás túrókrém

Hozzávalók

15 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 teáskanál dijoni mustár, só, bors, 2 csokor medvehagyma

Elkészítés

Keverjük össze a hozzávalókat, majd kicsit turmixoljunk is rajta, mielőtt a hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjen az íze.

Medvehagymás mártás

Hozzávalók

1 csokor medvehagyma, 4 evőkanál zabliszt, 6 evőkanál kókuszzsír, 3 dl tej, 2,5 dl főzőtejszín, 3 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés

Vágjuk apróra a medvehagymát. Melegítsük fel a kókuszzsírt, szórjuk rá a zablisztet, picit pirítsuk meg, majd jöhet bele a medvehagyma, amit gyorsan megfonnyasztunk. Öntsük fel tejjel és tejszínnel, keverjük csomómentesre. A fokhagymát passzírozzuk a mártásba, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze.

Medvehagymás pesto

Hozzávalók

10 dkg medvehagyma, 1 dkg fenyőmag, 5 dkg grana padano, 2 db chili, só, bors, 0,7 dl extra szűz olivaolaj

Elkészítés

Pirítsuk meg a fenyőmagot, majd aprítsuk össze. Távolítsuk el a chiliből a magokat és az ereket, és azt is vágjuk össze. Ha már így belejöttünk a késelésbe, akkor a medvehagyma se maradjon ki, azt is aprítsuk. Sózzuk, borsozzuk, és mixeljük össze az olivaolajjal. Hűtőszekrényben tároljuk.

Medvehagymás spagetti

Hozzávalók

125 g bacon, 250 g zöldborsó, só, bors, 200 g mascarpone, 1,5 dl víz, 1 csokor medvehagyma, 500 g spagetti tészta

Elkészítés

Kockázzuk fel a bacont, tegyük serpenyőbe, öntsük fel vízzel. Addig pirítsuk, míg zsírjára nem sül. Vegyük ki a szalonnát, a zsírba pedig tegyük bele a zöldborsót, sót, borsot, s pároljuk tíz percig. Ha megpuhult a borsó, adjuk hozzá a mascarpone-t, a vizet, és jól keverjük össze. Melegítsük össze, és a végén szórjuk bele a medvehagymát. Spagettivel tálaljuk.

Medvehagymás saláta

Hozzávalók

Medvehagyma, jégsaláta, zeller, sárgarépa, retek, póréhagyma, kígyóuborka, só, olivaolaj

Elkészítés

Az alapanyagokat vágjuk össze, vagy reszeljük le (típustól függően), sózzuk, olivaolajjal meglocsoljuk.

Bónusz "recept":

Medvehagymás fűszersó

Hozzávalók

50 g medvehagyma, 200 g Himalája só

Elkészítés

Mossuk meg a medvehagymát, jól rázzuk le róla a vizet – esetleg itassuk le róla papírtörlővel. Vágjuk durvára, konyhai mixerben pürésítsük, majd adjuk hozzá a sót, s dolgozzuk nagyon apróra. A masszát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, s 50 fokon szárítsuk 2 órán át. Közben kevergessük meg, hogy jól ki tudjon száradni. Ha teljesen megszikkadt, hagyjuk kihűlni, morzsoljuk össze, majd tegyük csavaros üvegbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >