Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kettlebell
Kettlebellezz! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2017. április 07.

Kettlebellezz!

Hatékony zsírégetésre vágysz?

Erőfejlesztés, izomépítés a célod?

Szeretnéd az állóképességedet is növelni?

Akkor a KETTLEBELL Neked való sport!

 

Mi az a kettlebell?

 

Biztos láttál már az edzőtermekben, vagy a parkokban edző fitt emberek kezében egy olyan kerek vasgolyót, aminek füle van és vígan leng a levegőben. Nos, ez a kettlebell, amit girjának is hívnak. Persze, nem minden kettlebellnek nevezett „golyó” alkalmas a szükséges gyakorlatok elvégzésére. Én személy szerint minden tanítványomnak kizárólag minőségi kettlebellelt adok, amivel balesetmentesen, optimális módon lehet edzeni. (Hogy milyen a jó kettlebell? Erről hamarosan bővebben is szólok majd.)

Mi ez?

                          A kettlebell súlyokat a szabadba is magunkal vihetjük, ha edzeni akarunk.

 

Miért jó Neked a kettlebell?

 

Nő is edzhet

 A kettlebell az antik szobrokhoz hasonlatos alakhoz segít hozzá: gyönyörű izmok, acélosság, karcsú derék, kockás has, szép combok és kemény popsi.

(Tökéletes példa a kettlebelles női alakra ITT látható. Férfiak esetében is nagyon sok példát tudnék mutatni az acélosságra, gyönyörű izmokra. )

Letakarítja rólad a felesleges zsírt, nem ritka a heti 1 % testzsírcsökkenés!

 

 

 

Ha túlsúllyal küzdesz: lefogysz.

Ha túl sovány vagy: megizmosodsz.

 

Ne aggódj! Nem kell attól félned, hogy túlságosan izmos leszel!

 

Férfi edzés

Edzéseimen a férfiakat és a hölgyeket máshogyan edzem, hiszen mindenkinek másra van szüksége: a hölgyek általában a fenék-comb- has részre szeretnének koncentrálni, a férfiak pedig karra-hátra.

Igény szerint változtatom mindenkinek az edzésprogramját, s mégis úgy, hogy figyelünk a harmóniára!

Mindeközben meg kell jegyezni, hogy ez egy holisztikus mozgásforma, tehát minden izomcsoportot megmozgat, ettől lesz hatékony! - És emiatt érhető el fantasztikus eredmény pár hónap alatt, heti két edzéssel!

 

 

Kik használják a kettlebellt?

 

Elsősorban TE, ha eljössz az edzésekre.

A párod – mert a legnagyobb öröm a társunkkal együtt edzeni.

A barátaid – akiket szintén elhívsz, hogy egymást támogassátok a célok elérésében.


  • Jöhet az egész család
  •                                                Barátok között mindig nagy öröm edzeni!

 

A kisgyermeked – akit nem tudsz kire bízni az edzés idejére, ezért veled jön, mert hozzánk nyugodtan elhozhatod! Ha kicsi, akkor csak nézegetni fogja még a súlyokat, s hozzászokik ahhoz, hogy a sport a mindennapi élet része. A gyerekeknek van járókánk, plüss állataink, képességfejlesztő játékok.


  • Kisbaba súllyal             Vidám baba súllyal

                                                         Amíg Te edzel, a gyermekeid vígan játszanak.

 

A nagyfiad, nagylányod, akivel közösen szeretnél sportolni. Amíg te a golyót lóbálod, ő kettlebellel kiegészített erősítő, felkészítő gyakorlatokat csinál majd életkorához / neméhez / erőnlétéhez igazítva.

Baba-mama edzésHa szeretnéd, akkor baba-mama edzést is csinálhatsz, mialatt a párod kettlebellezik! Így még közelebb kerülhetsz gyermekedhet, akit fokozatosan nevelhetsz rá a sport szeretetére.

Jól tudjuk, hogy sok családban gondot okoz a gyerekek felügyeletét megoldai, míg a szülők - egészségükre gondolva - aktív mozgást végeznek.

A konditermekbe se szabad általában piciket bevinni a balesetveszély miatt, melyet a súlyok jelentenek.

Nálunk viszont biztonságosan, és együtt edzhet a család minden tagja!

 

 

Számít-e az életkor, illetve a nem?

 

Mondhatnám, hogy „Neeeeeeeeeeeeeem!” – De akkor hazudnék.

 

Baba

Nyilván egy 10 éves kisfiú kezébe nem szabad nehéz súlyokat adni.

Ha a gyermekedet ilyen fiatalon be szeretnéd íratni kettlebellezni, akkor ő olyan erősítő gyakorlatokat kap majd (legalábbis nálam), aminek csak kiegészítője lesz a kettlebell, és abból is a kisebb súlyokat vesszük majd elő.

 

Nem úgy fog edzeni, mint a felnőttek! Fontos a fokozatosság, és annak figyelembe vétele, hogy miként fejlődik a gyerekek csontozata, izomzata. S persze az sem mellékes, hogy milyen az erő-állóképessége stb

Kivételek persze vannak. Burián Bendegúz például 12 évesen kempo világbajnok lett, és a kettlebellt is vígan forgatta gond nélkül.


           Bendi 1              Bendi 2

                                                    Bendegúz 12 évesen már magabiztosan használta a kettlebellt

 

Ha az anyukádat vagy a nagymamádat szeretnéd elhozni edzeni, az sem probléma sőt, örömmel fogadjuk őket is! Természetesen náluk is meghatározza az edzés milyenségét az életkor, erőnlét, s, hogy van-e valamilyen betegségük/sérülésük. Van, aki nyugdíjas tornát végez egy kis kettlebelles erősítéssel, de ez tényleg nem kizárólag az évek számától függ! Apukám 70 évesen például remek formában van, simán lenyom engem fekvőtámaszban is.

Apával

Apukám hiába 70 éves, semmivel se gyengébb nálam, sőt!

 

Ahogyan az imént jeleztem is: nők és férfiak is használhatják a kettlebellt egészségük megőrzése, illetve testük formálása érdekében.

 

Nő és Férfi

A kettlebell órákat mindenki élvezi! :)

 

Gerincproblémád van? Sérv? Derékfájdalom? Műtét után rehabilitálódsz?

 

Műtőtt

Az se gond, mivel a kettlebell kiváló rehabilitációs eszköz is! Nézzed meg, hogyan nyilatkozik dr. Erbst András gerincspecialista erről a témáról ITT

Sokan azt hiszik, hogy a kettlebell rossz a hátnak, mivel egy súlyról van szó. Akinek hátfájása van, illetve a dereka sajog, döbbenten nézi a swinget, és arra gondolnak, hogy ezt biztos nem bírnák ki, mert szétroppanna a gerincük, illetve kezdődő sérvük még nagyobb kárt szenvedhet.

Ez természetesen hatalmas tévedés!

"Miben látom a kettlebell hatékonyságát?" - nyilatkozta dr Erbst András - "Az un. mély hátizmok rendkívül fontos szerepet játszanak az ágyéki gerinc stabilizálásában. A gyógytorna egyik fő törekvése ezen izmok erősítése az instabilitás megszüntetése céljából. A mély hátizmok azonban nehezen erősíthetők... Nem ismerek olyan módszert vagy eszközt, amely jobban erősítené ezeket az izmokat, mint a kettlebell! Természetesen nem hanyagolható el a többi hátizomra és a törzs stabilitásában szerepet játszó egyéb izmokra gyakorolt hatása sem... Bízom benne hogy rövidesen minél több paciensem fogja lengetni a kettlebellt - természetesen edzői felügyelet mellett... A sok kiváló eredmény hatására én is vettem egy kettlebellt és szorgalmasan gyakorolgatok vele."

 

S ezt nemcsak dr. Erbst András gondolja így, hanem Dr. StuartMcGill, aki a Waterloo-i egyetem professzoraként igencsak nagy névnek számít a gerincspecialisták között (is). Ő pontosan megvizsgálta a kettlebelles gyakorlatokat. Hogy hogyan, s milyen eredményekre jutott, megtekinthető ITT .

 

Fájdalommentes edzés – problémától függően fájdalmat megszüntető gyakorlatok!

 

Kik használják még a kettlebellt?

 

Ez az orosz öntöttvas súlyt már a cári Oroszországban is használták az erőművészek és a súlyemelők. 1913-ban a Hercules című orosz folyóiratban Ludvig Csaplinszky így írt róla: „Nincs még egy olyan sportág, amely olyan jól fejlesztené az izomerőt és a testet, mint a kettlebell-sport”. Ennek megfelelően több súlyemelő legenda (Vlaszov, Zsabotyinszky, Jurij Vlaszov) kettlebellt forgatva kezdte olimpiai karrierjét.


      Oroszok 1          Oroszok 2

Az orosz különleges egységek tagjai is kettlebellel fejlesztették mindig gyorsaságukat, állóképességüket és erejüket. A kettlebell persze nem maradt az oroszoknál, mivel az egykori Szpecnaz-kiképző Pavel az USA-ba emigrált, és segítségével az amerikai katonai és rendfenntartási elit (FBI, titkosszolgálat, tengerészgyalogosság…) is felismerte ennek az eszköznek az egyszerűségét és hatékonyságát.

 

Fegyveres erőknek

Hazánkban is megtaláljuk a fegyveres testületek eszköztárában a kettlebellt, valamint az utóbbi években egyre több élsportoló fedezte fel kiegészítő edzésnek, illetve fő edzési formának, mivel pár hónap alatt élsportolói erőt, s állóképességet lehet elérni vele.

Az SFG edzés egyszerű és remekül alkalmazkodik minden sporthoz, ahol a dinamizmus, robbanékonyság, agilitás és erő fontos. Hosszú évek óta dolgoznak kettlebellel élsportolók olyan területekről, min például: vízilabda, kick-box, thai box, judo, kosárlabda, kézilabda, autó és motorversenyzés.

 

Keményen edzőknek ITT van egy kedvcsináló video, amit én is sokszor megnézek.

 

 

Összefoglalva:

Lehetsz egy olyan „átlagember”, aki edzeni akarja a testét, vagy élsportoló, vagy akár egy elit egységnél szolgáló katona, a kettlebell neked való! A közel 500 gyakorlat kellő felkészítést ad bármilyen sportághoz, illetve rehabilitációs célhoz is!


       Kettlebell 2    Kettlebell 3

 

Szakértő edzőtől tanulj, ne a Youtube-ról!

Ha nem akarsz megsérülni, akkor ne a youtube-on böngéssz gyakorlatok után kutatva, hanem mindenképpen fordulj vizsgázott oktatóhoz! Egy igazi SFG Instruktor tudja csak megtanítani neked a gyakorlatok helyes kivitelezését. A hatékonyság és a balesetmentesség pedig akkor valósul meg, ha precízen végzed el a feladatokat. Egy „rendes” edző megtanítja neked, hogyan tartsd majd a térdedet, a csuklódat… Vigyáz Rád, és célja a fejlődésed.

Bízz benne!

Amíg nem volt nemzetközi SFG Instruktori vizsgám, illetve Testépítő és fittness edzői végzettségem, én se mertem tanítani senkit, hiába edzettem évek óta a kettlebellel!

SFG

 

Hol tanulj kettlebellezni?

 

Ha Székesfehérváron vagy környékén élsz, gyere hozzám! - Ahogy Ők is! :) 

           Nők           

 

Elérhetőségeim:

Temesvári Márta - 20-311-1310, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Facebook-on elérsz ITT

Ha szeretnél körülnézni a Facebook-on kettlebelles zárt csoportomban, csatlakozz ITT

Nyílvános FB-oldalamat pedig bekövetheted ITT

 

Mókázás

Kizárólag kiscsoportos edzéseket tartok (maximum 6-8 fővel dolgozom egyszerre), ezért minden edzésre előre be kell jelentkezni.

A hét minden napján van edzési lehetőség, hétvégén (szombat, vasárnap) is! Vannak délelőtti, délutáni és esti edzések! Az időpontokról és a feltételekről érdeklődj ITT !

 

Van Szép Kártyád?

Szépkártya

Akkor örülni fogsz, mert Szép Kártya elfogadóhelyként havi bérletedet le tudjuk húzni a szabadidő rovatból!

Ha az ország másik részén laksz, szívesen segítek profi edzőt keresni!

 

Sok sikert és erőt kívánok céljaid eléréséhez!

Térj vissza később is erre az oldalra! Hamarosan cikksorozat indul a kettlebellről!

 Csajok

 

Cikkek:

 

Kettlebell - 1. rész:

Zsírégetés, erőfejlesztés, állóképesség-növelés: ez a kettlebell

 

Kettlebell - 2. rész:

Kettlebell, a látványos fejlődés eszköze

 

Kettlebell - 3. rész:

Kettlebell, mint rehabilitációs eszköz?

 

Kettlebell - 4. rész:

Milyen kettlebellnek nevezett súlyt ne vegyél meg?

 

Egyéb cikk, amely a kettlebellt is érinti:

Szakértő edzőtől tanulj, ne a Youtube-ról!