Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A finn miniszter kézbesíti a Mikulás ajándékát Iszkaszentgyörgyre
A finn miniszter kézbesíti a Mikulás ajándékát Iszkaszentgyörgyre Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. december 02.

ImageA hivatalos látogatásra érkezik Magyarországra a finn szociális miniszter-asszony, akinek első útja Ferihegyről a kis bakonyaljai településre, Iszkaszentgyörgyre vezet majd, hogy személyesen kézbesítse a testvértelepülés, a sarkkörön túli Savukoski Mikulásának ajándékát az óvoda felújítása alkalmával. A Mikulás „hozza” az iszkaszentgyörgyi gyerekeknek a korszerűen felújított és bővített óvodát is.

Gáll Attila polgármestertől megtudtuk: Bár Iszkaszentgyörgynek valóban a Mikulás faluja, a lappföldi Savukoski a testvértelepülése, és a beruházás átadásának december 4-i ünnepi pillanatainál többek között jelen lesz Finnország nagykövete Jari Vilén és a finn szociális alapszolgáltatások minisztere Paula Risikko asszony is, a történet ennél összetettebb, de hasonlóan meseszerű.  

2003-ban ugyanis Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata az Oktatási Minisztérium irányába vállalta, hogy megépíti a háromcsoportos napköziotthonos óvoda tornaszobáját. A kor igényeinek megfelelően indokolttá vált az óvoda akadálymentesítése is.

Az ÁNTSZ rendszeresen kifogásolta a konyha és a kiszolgáló helyiségek kialakítását. Minden kötelezettséget és problémát felmérve, Iszkaszentgyörgy Önkormányzata egy komplex óvodabővítési és felújítási projektet határozott el. A bővítés és korszerűsítés megvalósításához az Önkormányzat területet vásárolt a szomszédos ingatlanból és a szomszédokkal egyezségre jutva telekalakítást hajtott végre, valamint elkészíttette a beruházás engedélyezési tervét.

Ezt követően 2007 és 2008 során három különböző pályázatot nyújtott be uniós, valamint nemzeti pénzforrás elnyerésére. Az 50 millió Ft-os projekthez a sikeres pályázatok révén összesen 21 085 000 Forintot nyert el az Önkormányzat. Az óvoda akadálymentesítéséhez 10 000 000 Ft-ot a KDOP programból, tornaszoba kialakítására 9 800 000 Ft-ot HÖF CÉDE forrásból és az óvoda hőszigetelésére 1 285 000 Forint KEOP pályázati pénzt nyert és ez a három (!) pályázati forrás együttes megszerzése teszi ezt a projektet különlegessé, meseszerűvé.

Mikulás-napra a 65 iszkaszentgyörgyi óvodás gyermek és az egész falu birtokba veszi a bővített és korszerűsített óvodát!

Az óvodabővítéssel megvalósult új részek:

- megközelítési út akadálymentessé tétele térkő burkolattal, parkolóval, rámpával, taktilis jelek használatával

- parképítés a feljáró út mellett, csapadékvíz elvezetése, szervízút kialakítása a konyhai árú beszállításához

- akadálymentes főbejárat kialakítása

- összekötő folyosó, akadálymentes mellékhelyiség, logopédiai foglalkoztató, orvosi szoba és elkülönítő, tornaszoba és sportszertár, raktár, gazdasági iroda építése

- tűzjelző rendszer kiépítése a teljes épületben

Felújítások, korszerűsítések:

- kazánház felújítása és a fűtési rendszer korszerűsítése - konyha átalakítása az ÁNTSZ előírásának megfelelően

- önálló gyermeköltöző, óvodavezetői iroda kialakítása

- infokommunikációs akadálymentesítés a régi és új részekben

- homlokzati- és födémhőszigetelés, páraszellőzők beépítése a nyílászárókba

Gáll Attila elmondta: a Székesfehérvárral szomszédos, 2000 lelkes Iszkaszentgyörgy legújabb büszkesége a frissen modernizált, minden igényt kielégítő óvoda. Az itt lakók komfortérzetét - az óvodán kívül - az ugyancsak pályázati pénzből digitalizált nyolcosztályos kastélyiskola, az új, szakrendeléseknek is helyet adó egészségház, a villanyfényes focipálya, az uniós támogatásból épülő kerékpárút teszi teljessé.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >