Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Végzős diákok osztályfőnökeit köszöntötték az Órajátéknál
Végzős diákok osztályfőnökeit köszöntötték az Órajátéknál Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. május 02.
ImageA Kossuth udvarban megrendezett ünnepséggel megkezdődött a Ballagási Hét programja. A város polgármestere mind a 18 székesfehérvári középiskola igazgatójának, valamint a végzős diákok 59 osztályfőnökének megköszönte oktató-nevelő munkáját. A rendezvényen dr. Cser-Palkovics András polgármester mellett beszédet mondott Nagy Boglárka is, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke.

 

A hagyományoknak megfelelően idén is a Kossuth utcában lévő Órajátéknál került sor a Ballagási Hét nyitó rendezvényére, vagyis a végzős diákok osztályfőnökeinek és igazgatóinak a köszöntésére. Idén sajnos már nem tudott részt venni az ünnepségen Kovács Jenő órásmester, aki tavaly novemberben távozott el közülünk. Székesfehérvár közismert és szeretett lokálpatrióta órásmesterének impozáns és egyedülálló óraszerkezete az ilyenkor, májusban szokásos diáksorozatával köszöntötte a ballagókat, miközben a Harangjáték a Gaudeamus igiturdallamát, egy sárospataki diákdalt,  valamint Tinódi Lantos Sebestyén Az vég Temesvárban című dalát játszotta. A fiatalok és a tanárok láthatták a Krónikást a X. századból, a Világi tanítót az 1300-as évekből és a Világi diákot egy 1848-as jelenettel, mikor is a Fő utcai rendház ablakából kilógattak egy zászlót, amelyre azt írták: ”Az ifjúság óhajtása - legyen boldog a haza”, ezen túl a sorozat részeként látható volt az 1900-as évek diákja és a Professzor a pálcával. 

Beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester először Kovács Jenőről beszélt, és arról a hagyományról, amit vele együtt alakítottak itt ki a ballagási időszakban. Úgy emlékezhetünk rá a legszebben – mint fogalmazott -, hogyha ezt a hagyományt továbbvisszük, és hisszük azt, hogy valahonnan most nézi és hallgatja is ezt a kis ünnepséget. Ez a város – ahogy történelmi múltjára –, úgy arra is büszke lehet, hogy diákváros. Ezt pedig egy mesterember a saját eszközeivel meg is üzente az Órajáték diákfiguráival, oktatáshoz kötődő alakjaival, amely az évnek csak ebben a néhány hetében látható.


Majd arról beszélt, hogy mekkora feladat és felelősség egy közösséget, osztályt egyben tartva a diákokat tanítani, nevelni, a problémáikat kezelni, meghallgatni, tanácsot adni nekik – annak minden felelősségével együtt, és partnernek lenni osztálynak, diáknak vagy éppen szülőnek, hogy ők érettségire eljutó fiatal felnőttként a jövőjükre kiható döntéseket is felelősséggel tudják meghozni. Ez egy tanári hitvallást is magában rejtő feladat, amit biztosan nem könnyű felvállalni, és még nehezebb becsülettel több éven keresztül végigvinni. 
Úgy fogalmazott: illő az, hogy a város a ballagás és az érettségik előtt megálljon egy pillanatra, és azoknak mondjon köszönetet, akik ezt a feladatot az intézményeinkben felvállalták, és becsülettel végig is vitték.
Elmondta, hogy szombaton több mint 1500 diák lesz az, aki a hagyományoknak megfelelően a Városház téren közösen fogja megmutatni, hogy ez egy diákváros. Majd valamennyi diák nevében köszönetet mondott az osztályfőnöki feladatot felvállaló pedagógusoknak.  

Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke a diákság nevében köszöntötte a pedagógusokat, akik – mint fogalmazott - nem egy hálás feladatot végeznek. Beszélt arról, hogy most több száz diák áll a rajtvonalnál, egy olyan út elején, melyen az osztályfőnökök indítják el őket. Várják azt a pillanatot, hogy elkezdődjenek a megmérettetések. Ezek mellett pedig nem szabad elfelejteni – mint mondta -, hogy szakmai tudást is kaptak a tanároktól, illetve megteremtettek egy olyan környezetet a diákok számára, amelyben minden nap jól érezhetik magukat, és olyan emberi értékeket adtak át, amiket a hátralevő életük során magukkal tudnak vinni. Majd valamennyi diák nevében megköszönte a tanárok áldozatos munkáját, és további sok sikert és kitartást kívánt nekik.
Gondolatait az alábbi idézettel zárta: „Elhagyva a tudás fáját, értelemmel megyünk az életbe/ Én is és mindazok is, kik ettek belőle. /Köszönöm, hogy áldozatokat hoznak értünk,/ És, hogy tudatlanságunkból tudásra ébredhettünk.” 

A rendezvényen a Ciszterci Szent István Gimnázium énekkara előadásában felcsendült az ünnepet idéző ballagó dal, a Gaudeamus igitur, az Emberek zenekar Száz út című dala, valamint a Kowalsky zenekar szerzeménye, a Mosolydal.   

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának ajándékát dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester adta át a székesfehérvári középiskolák igazgatóinak, valamint a végzős diákok osztályfőnökeinek.  

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >