Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gyógyíthatatlan sebek
Gyógyíthatatlan sebek Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. május 02.
ImageMagyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban címmel megjelent könyvét május 4-én mutatja be a fehérváriaknak a szerző, Prof. Szita Szabolcs D.Sc.. A Holokauszt Emlékközpont igazgatójának monográfiája a koncentrációs tábor kiépítéséről és az oda való deportálásokról szól, melyben arról is beszél, hogy ki és mit tudhatott ezen gyalázatról. A kötetbemutatóra a Városházán kerül sor, ahol dr. Cser-Palkovics András mond köszöntőt.

 

Prof. Szita Szabolcs D.Sc., a Holokauszt Emlékközpont igazgatója a magyarországi holokauszt-kutatás meghatározó személyisége. Ez idáig legalább harminc kötetben dolgozta fel a 20. századi magyar történelem legborzalmasabb időszakát. Tudományos elemzései által elévülhetetlen érdemeket szerzett a múlt század harmincas, negyvenes éveiben történtek feltárásában. 

Tavaly ősszel jelent meg „Gyógyíthatatlan sebek - Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban című kötete, amely az első magyar vonatkozású Auschwitz-monográfia. A mű 14 fejezetben, komplex módon, sok új, eddig nem ismert adattal dolgozza fel Auschwitz-Birkenau történetét. Beszél a koncentrációs tábor kiépítéséről, a vasúti szállítás műhelytitkairól, az üzleti alapon végrehajtott extra deportálásokról, és arról is, hogy ki mit tudott, illetve tudhatott erről a gyalázatról.   

A professzor évtizedeken át folytatott tudományos kutatásokat a témában. Mint azt egy korábbi könyvbemutatóján elmondta, hozzáférhetett az Aushwitz-Birkenau dokumentációhoz és a koncentrációs táborokkal kapcsolatos háborús levelezéshez. Ezek alapján örökítette meg azt a képet, ami erről a tragédiáról kialakult benne. Mint vallja: a könyv szerzőjének, olvasóinak hivatása nem más, mint az emlékőrzés, tiszteletadás és figyelmeztető jel. A holokauszt okozta sebek pedig gyógyíthatatlanok, a ma és a holnap nemzedéke sem lesz képes a minduntalan fölfakadó sebeket begyógyítani. 

Akiket további részletek érdekelnek, ők magát a szerzőt is meghallgathatják május 4-én, csütörtökön 17 órakor a Városháza Dísztermében. A rendezvényen résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti. Az esemény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >