Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ilyen volt az Országos Zen Bu Kan Kempo verseny, több mint 220 indulóval Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2017. május 05.
Először fegyelmezetten, sziklaszilárdan álltak, mint filmekben az elit katonák. Szépen, sorokba rendeződve, precízen megigazított giben... majd ütések lendültek, rúgások hasították a levegőt, s földharcban sem volt hiány (mély nyögésekkel tarkítva). Így nézett ki a Székesfehérváron megrendezett Zen Bu Kan Kempo Bajnokság, melyen az áprilisi világbajnokságon győzedelmeskedett fiatalok is részt vettek.

 

 

A Köfém Sportcsarnokban mérették meg magukat a Zen Bu Kan kempósok a 13 év feletti harcosok versenyén. Az Ifi-Junior és Felnőtt-Senior Magyar Bajnokságon több, mint 220 induló vett részt, összesen 32 klubból. Köztük azok a Fejér megyei fiatalok is, akik a Caldas da Rainhában megrendezett Összharcművészeti Világbajnokságon kitűnően szerepeltek. A Sárosdi Kempo SE és a Székesfehérvári Kempo SE versenyzőinek kiváló eredményeiről itt számoltam be. 

 

 

A Zen Bu Kan Kempo Bajnokság előtti sorakozó (Fotó: Bognár Tamás)

Az országos versenyt a Sárosdi Kempo SE vezetői, Renshi Kordás István és Renshi Koncz Gábor rendezte. A nap fővédnöke Hanshi Lévai László 8. dan volt, aki a magyar kempósok legmagasabb fokozatú, mondhatni első számú mestere. Felette csak egy mester létezik: az Ausztráliában élő, stílusalapító Soke Prof. Dr. Harnos Imre JP Hanshi 10. dan. (Róla, és a kempo kialakulásáról nemsokára külön cikket is írok majd!)

Székesfehérváron két kempócsapatot is találunk. Az egyik a Székesfehérvári Kempo SE, amelynek vezetője Gáncs Ferenc mester, és egyik kiváló edzője Polgár Tamás, akit bizonyára nagyon sokan ismernek szakmai múltja és eredményes tanítványai miatt. A másik csapat a PKA (Profi Kempo Akadémia). E két csapat tagjai, valamint a Sárosdi Kempo SE fiataljai is elindultak a mostani bajnokságon, ahol a Székesfehérvári Kempo SE 11 aranyat, 22 ezüstöt és 9 bronzérmet gyűjtött be, a PKA 5 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett, a Sárosdi Kempo SE-ből pedig a 18 versenyző 16 aranyat, 19 ezüstöt és 18 bronzérmet hozott el.

 

 

Törzsök Petra verseny közben (Fotó: Bognár Tamás)

– A legeredményesebb lány versenyző a nagylóki szakosztályukból Tóth Daniella lett 5 arany- és 1 ezüstéremmel – mondta el Koncz Gábor edző, akitől megtudtuk azt is, hogy a lányok között a második Törzsök Petra lett 2 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzéremmel. A lányok a két héttel ezelőtti WAC VB-ről is hoztak aranyérmeket, így igencsak jól indult számukra az idei év.

Fiúk közül a legeredményesebb Sárosdi Kempo SE-versenyző a szintén világbajnok (2015-ben) Csizmadia Dániel lett 3 arany- és 2 bronzéremmel.

 

 

Csizmadia Dániel verseny közben (Fotó: Bognár Tamás)

A megmérettetésen rengeteg érmet szereztek a Székesfehérvári Kempo SE versenyzői is. Közülük Polgár Tamás (aki nemcsak a székesfehérvári egyesületben oktat, hanem mellette a Sárosdi Kempo SE fekete öves mestere) tanítványai voltak a legeredményesebbek. Burián Bendegúz 4 arany- és 2 bronzérmet szerzett, Koza Márk pedig 3 aranyéremmel, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel lett gazdagabb. Ők is hoztak már aranyérmet a WAC Harcművészeti Világbajnokságról.

 

 

Burián Bendegúz verseny közben (Fotó: Bognár Tamás)

Ezek alapján elmondható, hogy a világbajnokságokon jól szerepelt versenyzők ezen a versenyen is arattak, legyenek akár a Sárosdi Kempo Se, akár a Székesfehérvári Kempo SE tagjai. A Székesfehérvári Kempo SE vezető mestere, Renshi Gáncs Ferenc három számban indult: Gi földharcban, No Gi földharcban, valamint önvédelemben, és mindenhol az első helyen végzett. Feri szenior kora ellenére a fiatalabb korosztályban, a felnőttek között indult és győzött, példát mutatva ezzel minden kempósnak.

 

 

Gáncs Ferenc harc közben (Fotó: Bognár Tamás)

– Szinte minden versenyző indul földharcban, mert nagyon szeretik, és azok is megtalálják benne a számításukat akik esetleg tartanak az ütésektől, rúgásoktól – tudtuk meg Koncz Gábortól. – Bár minél több gyakorlást tölt el valaki a kempóval, annál inkább szeretné magát kipróbálni álló harcokban, főleg azokban, ahol a harc a földre kerülve is folytatódik. A magasabb övfokozatok, különösen a fekete öv megszerzésének egyik feltétele, hogy full contact küzdelmekben is részt vegyenek a 18. életévét betöltött harcosok. Így előbb-utóbb mindenki átesik ezen.

 

 

Burián Bendegúz, Koza Márk, Tombácz Tamás, Keresztes Ádám (Fotó: Bognár Tamás)

A kempósok között egyre népszerűbb például a brazil jiu-jitsu, hiszen a földharcnál elengedhetetlenül szükséges ennek a sportágnak a gyakorlása is.

– Az OB minden kempós életében fontos verseny, különösen azoknak, akik válogatott pontokat szeretnének gyűjteni, és ki szeretnének jutni a következő év valamelyik világversenyére. A magyar bajnokságon szerzett válogatott pontok minden korosztálynak másfélszeres szorzóval számítanak az egyéb bajnokságokon szerzett pontokhoz képest, ezért fontos erre összpontosítani. Akik elindulnak, komolyan veszik a felkészülést  attól függetlenül, hogy kezdők, haladók, vagy már mester divízióban versenyeznek. Nyilván máshogy készül egy gyakorlottabb versenyző, de a „nap végén” az a lényeg, hogy magadhoz képest fejlődj. Így ha egy versenyen valaki nem is szerez igazán fényes érmet, akkor is elégedett lehet, ha minden tőle tele telhetőt megtett a felkészülés ideje alatt. Amit a versenyig fejlődik, tanul az ember, az az övé marad, azt már nem veszi el tőle senki, attól több lett, és valahol ez a fontos – mondta Koncz Gábor.

 

 

Kondor Raul harc közben (Fotó: Bognár Tamás)

S valóban: a mostani versenyen is láttam – mert persze ott voltam, ki nem hagytam volna –, milyen elszántan, és mégis higgadtan harcoltak a kempósok. Hiába, az önfegyelem az ilyen sportágaknál nagyon fontos. Ezért is hasznos, hogy gyermekünket fiatalon beírassuk valamilyen harcművészetet tanulni, mert nemesebbé válhat általa. Én legalábbis úgy tapasztaltam, hogy egy igazi harcművészben ott van a mások iránti tisztelet, az alázat, s valamiféle méltóság is. A gyakorlatok közben beléjük ivódnak olyan tulajdonságok, amelyekre nagyon nagy szükség van az Igaz Ember létrejöttéhez.

Mint ahogy az előbb említettem, a válogatottba a versenyeken szerzett pontok alapján lehet bekerülni. Ezért lássuk megyénk kempósainak eredményét összefoglalva, név szerint:

 

 

(Fotó: Bognár Tamás)

Székesfehérvári Kempo SE

NÉV  ARANY   EZÜST  BRONZ
 Gáncs Ferenc 3    
 Burián Bendegúz 4 2  
 Koza Márk 3 1 2
 Tombacz Tamás 1 4 1
 Keresztes Ádám    1  
 Nagy Zalán     1
 Koza Ferenc   2  
 Takács Nóra   2  
 Kondor Raul   2  
 Rumpert István   1  

 

 
 





 

 

Láng Aurél harc közben (Fotó: Bognár Tamás)

PKA (Profi Kempo Akadémia)

 NÉV   ARANY   EZÜST   BRONZ 
 Gombaszögi Viktória  2   1
 Szabó Bendegúz    2  
 Jenei Kristóf   1  

Sárosdi Kempo SE

NÉV  ARANY   EZÜST   BRONZ 
 Törzsök Petra  2 1 3
 Csizmadia Dániel  3 2  
 Láng Aurél    1 2
 Mogyorósi Patrik      3
 Tóth Daniella  5 1  
 Bereczk Szonja 1 3 2
 Kilinkó Kíra  1 4  
 Répási Eszter  1 1 1
 Kilinkó Melani    1  
 Németh Szabolcs      1

A kempósok legközelebb május 20-án lépnek tatamira a Seregélyes Kupán. Akkor a 12 éves és az annál fiatalabb kempósok mutatják majd meg, mit tudnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >