Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A tánc ünnepe volt
A tánc ünnepe volt Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna, Gáspár Péter   
2017. május 08.
ImageAz évtizedes hagyományokat folytatva idén is gálaműsorral ünnepelte a Tánc Világnapját az Alba Regia Táncegyüttes, 16 és 19 órai kezdettel várták a közönséget vasárnap a Vörösmarty Színházban. Ismét fergeteges hangulatot teremtettek az Albások, akiket az esti program során Székesfehérvár polgármestere is köszöntött.

 

Székesfehérváron a Tánc Világnapját - mintegy négy évtizede már - az Alba Regia Táncegyüttessel említik egy lapon. Idén is méltó módon, kétszer végigjátszott gálaesttel várták a táncszerető közönséget az Albások vasárnap a Vörösmarty Színházban. 

A hagyományokat követve az előadásokban minden korosztály szerepet kapott. Majoros Róbert „Padkaporos bál” elnevezésű koreográfiájával indult a program, de bodrogközi, somogyi, Küküllő menti férfitáncok is bekerültek a felnőtt együttes előadásába. A muzsikát a táncegyüttes kísérője, a Galiba zenekar húzza. 

A felnőtt csoport mellett közreműködött az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja, akiktől a felvidéki Magyarbőd település tánclépéseit leshették el a résztvevők. A múltat a fiatalabb generáció idézte meg Fitos Dezső és Kocsis Enikő Vajdaszentiványi táncok című koreográfiájával, valamint az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja felcsíki táncokat mutatott be. 

A gálán részt vett Székesfehérvár polgármestere is, dr. Cser-Palkovics András külön köszöntötte Anyák napja alkalmából az Édesanyákat, Nagymamákat. Mint mondta, mindig nagy megtiszteltetés a Tánc Világnapja alkalmából rendezett programon felszólalni, hiszen ilyenkor nemcsak a táncot, hanem a fehérvári tánckultúrát is méltatjuk. „A város múltja, jelene és jövője sem képzelhető el enélkül - ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma is két előadásra került sor teltházzal itt, a Vörösmarty Színházban. Bár most itt díjak átadására kerül sor, de a táncosokat ismerve számukra a legnagyobb pozitív visszajelzés éppen a közönség szeretete és tapsa, mint ahogy nekünk is lehetőség ez a gála, hogy megköszönjük nekik az év sok-sok rendezvényét, eseményét, amelyekhez Székesfehérváron sok szép hagyomány kötődik, és amelyekre ebben az esztendőben is sor kerül majd – ennek egyik kiemelkedő pontja a Királyi Napok augusztus 11. és 20. között.” Végezetül egy rendhagyó kéréssel fordult a közönséghez: tapsot kért a táncosoknak, köztük kiemelten annak a kettőnek, aki holnap érettségizni fog – és rajtuk keresztül valamennyi, vizsga előtt álló fiatalnak. Szóban és tapssal kívántak mindenkinek sok sikert a gála résztvevői. 

Ezt követően Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnökének vezetésével köszöntötték a jubiláló táncosokat. A tagok idén is megválasztották egymás közül az Év táncosát fiú és lány kategóriában – ezeket az elismeréseket is vasárnap este adták át.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >