Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megszűnt az átmenő forgalom, biztonságosabb lett közlekedés
Megszűnt az átmenő forgalom, biztonságosabb lett közlekedés Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. május 09.
Az átmenő forgalom megszüntetésével és egy közösségi tér kialakításával biztonságosabbá tették a közlekedést és a várakozást a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolánál. A 14,5 milliós beruházást saját forrásból finanszírozta a város. A főbejárat előtti teret ünnepélyes keretek között avatták fel tegnap délelőtt.

 

 

Az átmenő forgalom megszüntetésével és a főbejárat előtti útszakasz lezárásával biztonságossá tették a közlekedést a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolánál. A területen egy közösségi teret alakítottak ki, amely alkalmas iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók, de akár külső helyszínes tanórák megtartására is.

Korábban a kisgyermekek és az értük érkezett szülők a főbejárat előtti szűk területen várakoztak, legtöbbször a szabálytalanul parkoló autók között.  Az Önkormányzat szakemberei a balesetveszély elhárítása érdekében biztonságosabb és kulturáltabb megoldást kerestek, megváltoztatták az útszakasz forgalmi rendjét, megszüntették az átmenő forgalmat, és közösségi teret alakítottak ki az iskola előtt. A terület ezentúl két oldalról közelíthető meg: a Károly János utca felől a Munkácsy utca zsákutca lett, a meglévő - számában eggyel bővült - parkolóban történő megfordulás után ugyanazon a csomóponton keresztül hagyható el. A Munkácsy utca a Gyümölcs utca felől egyirányú lett és a kollégium felé lehet elhagyni, ezen szakaszon új párhuzamos parkolót alakítottak ki.

Meg is szépült a közösségi tér: a szürke térkő egyhangúságát színes térkövekkel törték meg, fákat, növényágyakat ültettek, illetve padokat tettek ki. A Károly János utcára vezető járda mellé további fákat ültettek. A komfortérzetet növeli a három új kerékpártámasz és két hulladékgyűjtő.  A behajtást gátló oszlopokat, úgynevezett pollereket is elhelyeztek a térburkolat mindkét oldalán, hogy megakadályozzák az autók szabálytalan parkolását. A 14,5 millió forint értékű beruházást az Önkormányzat saját forrásból finanszírozta. A közösségi teret néhány hete már használatba vették, az ünnepélyes avatása ma délelőtt volt.

A két évvel ezelőtt kezdődött homlokzati felújítást követően a tér kialakítása volt a legjelentősebb beruházás az idén 50 éves fennállását ünneplő Munkácsy Iskolában. Az elmúlt hetek tapasztalata alapján a környék lakói elégedetten fogadták a beruházást, a  gyerekek pedig birtokba vették a teret. – hangsúlyozta Tóth Péter igazgató. Azt ígérte, jó gazdái lesznek a területnek, gondozzák, tisztán tarják, virágosítják a jövőben.

Székesfehérvár életében nagyon fontosak az iskolák, és nem mindegy, hogy akár belül, akár kívül milyen képet mutatnak. Rengeteg az épületek kapcsán felmerülő teendő, de szükséges és érdemes is számba venni, ha egy-egy beruházás elkészül az összefogásnak köszönhetően. A Munkácsy Iskola előtt sikerült feloldani az átmenő forgalom és a szabálytalan parkolás okozta balesetveszélyt, hiszen a biztonság a legfontosabb. – emelte ki köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, az iskolák működtetésében, fenntartásában az Önkormányzatnak nincs közvetlen szerepe, azonban mégis fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon az intézmények fejlődéséhez, és segítse a különféle problémák megoldását. 

Nemcsak a nagyberuházásoknak érdemes figyelmet szentelnünk, hanem a kisebbeknek is, mint például egy iskola, vagy egy tér felújítása. A városi szakemberek együttgondolkodásával elkészült Munkácsy-s építkezés megszépítette a környezetet, és növelte a biztonságot. – mondta Égi Tamás, a terület önkormányzati képviselője, hozzátéve, hogy Székesfehérvár más pontjain is folytatják a hasonló beruházásokat.

A téravató zárásaként Piber Patrícia 11. osztályos diák szavalta el Kosztolányi Dezső „Akarsz-e játszani?” című költeményét. Az ünnepségen részt vettek a környező intézmények vezetői és a kivitelező cég képviselői is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >