Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Neked MUNKA, nekem ÁLOM!  karitászakció a fogyatékkal élőkért
Neked MUNKA, nekem ÁLOM!  karitászakció a fogyatékkal élőkért Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. május 31.
ImageA fogyatékkal élők és a munkáltatók kötetlen találkozására ad lehetőséget a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! országos kampány, melyhez Székesfehérvár is csatlakozott.

 

A keddi „álomnapon” több mint húsz sérült embert várnak a különféle fehérvári munkahelyekre, hogy tapasztalatokat szerezzenek az általuk megálmodott munkakörökben. A csatlakozott cégek és intézmények nyitottságukról, az el- és befogadásról mutattak jó példát.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy olyan, a Salva Vita Alapítvány általi egyedi kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad a fogyatékkal élők és a munkáltatók találkozására. Célja nem a munkaközvetítés, hanem egymás megismerése és a kölcsönös tapasztalatszerzés, melynek útján a fogyatékosságot övező bizonytalanság és félelem megváltoztatható. A Katolikus Karitász támogató együttműködése abból a meggyőződésből ered, hogy az integráció és befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják.

A tegnapi napon került sor az „álomnap” országos megrendezésére Budapesten és mind a 19 megyében. A cél, hogy 2017-ben legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző, a fogadásukra nyitott munkáltatónál. A jelentkező sérült emberek a számukra érdekes munkahelyen, munkakörben töltik a napot, és megtapasztalják, hogy valójában milyen az az álommunka, melyet elképzeltek maguknak. A sikeres találkozásokat felkészített mentorok segítik a helyszíneken.

Fejér megyében a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány közreműködésével 22 fogyatékossággal élő embert tudtak 18 munkáltatóhoz „kiközvetíteni”.

Képességeinket illetően nem vagyunk egyformák, de az emberi méltóság mindannyiunk számára ugyanazt jelenti, és mindenkit egyformán megillet. – hangsúlyozta a program bemutató sajtótájékoztatóján Spányi Antalmegyés püspök, karitász elnök, aki köszönetét fejezte ki  valamennyi közreműködőnek. Szavai szerint fontos, hogy élményt, maradandót tudjunk adni. Kívánta, hogy legyen ajándék a mai nap, hiszen kölcsönösen megajándékozottak leszünk, ha jót cselekszünk.

Az Alba Caritas Hungarica Alapítvány örömmel csatlakozott a program helyi megvalósításához. A feladat nem volt újszerű, hiszen a szervezet tíz éven át közvetítette a megváltozott munkaképességűeket a nyílt munkaerőpiacra, és szép eredményeket ért el. – hangsúlyozta Nagy Lajosné egyházmegyei karitászigazgató.

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó a program gyakorlati megvalósításáról beszélt. Elmondta, hogy az álommunkák széles spektrumon mozognak, van, aki cukrász, autó-, telefon- vagy éppen harisnyaértékesítő lehetett a mai napra, de akad olyan is, aki a konyhai munkában, az állat- és növénygondozásban, a televíziós szereplésben, az újságszerkesztésben, a nyomdai munkában, illetve az egészségügyben próbálja ki magát. A megváltozott munkaképességűek között értelmi, látás- és hallássérültek, valamint a mozgásukban akadályozottak egyaránt vannak. A munkáltatók örömmel, nyitottan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A programban többen is részt vesznek a székesfehérvári Szent Kristóf Ház gondozottjai közül. Magyar László intézményvezető szavai szerint a fogyatékosságot nem szívesen hangsúlyozzák, sokkal inkább az akadályozottság az, ami legjobban kifejezi a náluk lakók állapotát, élethelyzetét. Nap, mint nap rácsodálkoznak arra, hogy gondozottjaik nagyon különleges képességekkel rendelkeznek, és részt kívánnak venni a társadalomban, a lényeg azon van, hogy ezt mennyire hagyják.

A munkáltatókat képviselő Sturcz Zénó, a Sturcz Autó Kft. ügyvezetője elmondta: az a hitvallásuk, hogy a sérült, fogyatékossággal élő, sokszor lebecsült embereket felemeljék és egyenrangúvá tegyék. Bíznak abban, hogy mindenki számára sikeres, élményekkel teli lesz a mai nap, és lesz folytatása.

A fogadó intézmények között van a Szent István Király Múzeum, melynek Országzászló téri épületében az Arany János EGYMI Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskolájából, illetve az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI-ből fogadtak diákokat.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >