Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Legyetek bátrak, merjetek cselekedni!
Legyetek bátrak, merjetek cselekedni! Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. május 31.
ImageLátványos flashmob keretében gyakorolta együtt több mint száz fiatal az újraélesztést a Belvárosban. A diákok Klupács Péter mentő-technikus lelkesítő szavaira mutatták be az életmentő technikát labdák segítségével. A népszerűsítő program célja, hogy minél többen tudjanak cselekedni a mentők megérkeztéig, és merjenek is közbelépni szükség esetén.

 

„Indul a játék az életért!” – ezekkel a szavakkal indult villámcsődület az Országalmánál: a TEVAgy a Hős program képviselője, Klupács Péter mentő-technikus közreműködésével több mint száz diák gyakorolta az újraélesztést. A Fehérvár Enthroners két játékosa indította a flashmobot, de a labda valóban több lett, mint játék: a résztvevők mellé térdelve játszhatták el a helyes ritmusú technikát. „Otthon meg lehet tanulni az újraélesztést! Egy élet múlhat rajta – merjünk odamenni, ne maradjon a földön fekve senki soha! Éljünk egy olyan világban, ahol segítséget nyújtunk a másiknak! Legyetek bátrak, merjetek cselekedni!” – hangzottak a lelkesítő szavak Klupács Pétertől, miközben a zene adta a megfelelő ritmust a résztvevőknek.  

A látványos flashmobot, amibe járókelők is becsatlakoztak, azzal a céllal szervezték, hogy felhívják a figyelmet arra a gyorsan elsajátítható módszerre, amellyel életet menthetünk. A missziót – amelyben Klupács Péter társa Mészáros Zalán – az az elrettentő adat inspirálja, hogy Magyarországon évente úgy hal meg 20-25 ezer ember hirtelen szívhalál következtében, hogy jelentős hányaduk megmenthető lenne, ha a lakosság birtokában lenne az egyszerű cselekvéssornak, ami már 5-6 éves kortól elsajátítható. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. társadalmi felelősségvállalásának a lényege, hogy mindenkinek tudnia kell, mennyire fontos az első néhány perben elvégzett újraélesztés.

A város több iskolájának diákjaival Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, valamint Szűcs Judit, az OTP fiókigazgatója is részt vettek a flashmobon.  „Tudjuk, hogy nagyon kevesen tudnak és mernek újraéleszteni hazánkban, pedig sokan vesztik el életüket hirtelen szívhalál miatt. Nagyon fontos, hogy a gyerekeket minél korábban megtanítsuk erre. A városban évek óta próbálunk ezen a helyzeten javítani, egy pályázat segítségével először nyugdíjas klubokban, iskolákban, több helyszínen oktattuk. Mára az iskolákban a testnevelés órák keretében is foglalkoznak ezzel – erről szólt ez a rövid bemutató.” – fogalmazott Östör Annamária tanácsnok a villámcsődület után.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >