Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Tűzoltási és mentési gyakorlat a légópincében Nyomtatás E-mail
Írta: Vén Norbert tű. őrnagy, tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető   
2008. december 06.

ImageA székesfehérvári tűzoltóság mindhárom szolgálati csoportja füsttel telítődött pincerendszer tűzoltási és mentési gyakorlatán vett részt az elmúlt egy héten. A végrehajtás idejét stopperrel mérték, és az eredményeket rögzítették. Volt csoport, amelyik néhány perc alatt, és volt, amelyik közel 20 perc alatt teljesítette a feladatot. Szakmai szempontból azonban egyáltalán nem biztos, hogy a leggyorsabb végrehajtás volt legjobb, hiszen a tűzoltóknak itt is - éppen úgy, mint éles bevetés alkalmával - párban, egymásra figyelve kellett közlekedniük a füsttel telítődött pincerendszerben.

A gyakorlatot a Fecskeparton lévő polgári védelmi vezetési pont körülbelül 250 négyzetméter alapterületű, zegzugos pincerendszerében tartották. A tűzoltógépjárművek szerint szolgálatot teljesítő tűzoltók 6 fős csapatokat alkotva teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel mentek le a füsttel telítődött légópincébe, ahol egy szimulált tüzet kellett "eloltaniuk" és két sérültet jelképező bábut kellett megtalálniuk. A feladat végrehajtásának idejét mérték.

A szárazon megszerelt oltósugarat kötélbiztosítás mellett kellett eljuttatniuk a tűzoltóknak a szimulált tűz helyiségébe. A bábuk megtalálásához legalább 10-12 folyosóról és egymásból nyíló kisebb-nagyobb helyiséget kellett átvizsgálniuk úgy, hogy a füst miatt még lámpával is szinte nulla volt a látótávolság. A gyakorlatot valamennyi csoport végrehajtotta.

Image
Fotó: Sáfár Tibor tű. főtörzsőrmester

Voltak, akik néhány perc alatt, és voltak, akik közel 20 perc elteltével teljesítették a feladatot. Szakmai szempontból azonban egyáltalán nem biztos, hogy a leggyorsabb végrehajtás volt legjobb, hiszen a tűzoltóknak itt is - éppen úgy, mint éles bevetés alkalmával - párban, egymásra figyelve kellett közlekedniük a füsttel telítődött pincerendszerben, és hibának számít, ha például közben elvesztik egymást vagy a kötelet.

Az is kiderült, hogy a pince bejáratánál álló tűzoltógépjárműben lévő EDR rádiót átjátszó üzemmódra kapcsolva még ilyen helyről is tökéletesen lehetett kommunikálni az ügyelettel. A csapatok a mért gyakorlatukat követően a hőkamera segítségével győződhettek meg arról, hogy a mekkora segítséget jelenthet ez az eszköz egy éles bevetés során.

A gyakorlat sok egyéb tanulsággal is szolgált arra vonatkozóan, hogy mennyi mindenre és főként egymásra kell figyelni a hasonló helyzetek során.

 
< Előző   Következő >