Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Internetes kártevőháború
Internetes kártevőháború Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. június 12.
ImageFertőzött weboldalak, számítógép, laptop, tablet, okostelefon, zsarolóvírusok, amelyek világszerte milliókat érintenek. Globális támadás, aminek elsődleges célpontja a cégek, kormányzati szervek rendszerei, szerverei, de bizony a privát szférába is erőteljesen beférkőztek az egyre kifinomultabb kártevők.

 

Ha nem vagyunk elővigyázatosak, könnyen odaveszhetnek vagy illetéktelenek kezébe kerülhetnek legfontosabb dokumentumaink, képeink, jelszavaink. Az okostelefonnal böngésző és e-mail forgalmat bonyolító webhasználók sincsenek nagyobb biztonságban, mint a hagyományos asztali gépekkel vagy laptopon netezők.

A világ egyik vezető vírusvédelmi cége, a német G-Data hazai képviselete néhány hete jelentette be, hogy immár többen használják az internetet androidos okoskészülékkel mint bármi mással. Ennek megfelelően a kártékony kódokat készítő bűnözők alaposan belehúztak: naponta kilencezer új vírust készítenek csak az Androidra fókuszálva, s ez a szám hamarosan elérheti az elképesztően hangzó tízezres határt is!

A legfrissebb globális fenyegetés a WannaCry víruskitörés. Ez a zsarolóvírus egy olyan exploit (sérülékenység) kódon alapul, amelyet eredetileg az NSA (az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége) fejlesztett annak érdekében, hogy más országok hálózataiba behatoljon. Ez a webes fegyver rossz kezekbe került, így mára az egész világot fenyegeti. Olaszországban egyetemi hálózatokat titkosított, Németországban vasútállomások kijelzőit támadta meg, de teremgarázsok fizetési rendszerébe is bejutott, megbénítva a teljes rendszert, miközben a parkolók sorompói nyitva maradtak, ellenőrizetlenné téve a forgalmat. A teremgarázsok irányításának lebénulása azért is jelent problémát, mert az autósok így a szabad parkolóhely nélküli garázsokba is behajtanak, és rendszeresen forgalmi dugók alakulnak ki. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a Microsoft – szokatlan módon – úgy döntött, a támadás nagyságára való tekintettel hibajavítást ad ki a már elavult, 2014 óta kivezetett Windows XP rendszerekhez is.

A szakemberek közel állnak a megoldáshoz, sőt, gyakorlatilag meg is találták azt, de még mindig nem egyértelmű, hogy a WannaCry hogyan terjedt el ilyen gyorsan, így ne vegyünk mérget arra, hogy ez a probléma ki van pipálva... A hozzáértők abban egyetértenek, hogy ezúttal nem az e-mail csatolmányok szolgáltak a fertőzés forrásaként. A WannaCry kihasznál egy biztonsági hibát a Microsoft fájlmegosztási protokolljában (SMB), amelyet az internetszolgáltatók jellemzően nem szűrnek ki. Ez megkönnyítette a zsarolóvírus átterjedését azokra az internetre kötött gépekre, amelyeken engedélyezve van a szolgáltatás.

Közben néhány megfertőzött áldozat számára a támadók üzeneteket is küldtek. Ebben felhívják az áldozatok figyelmét arra, hogy adják meg egyedi Bitcoin azonosítójukat egy órával azelőtt, hogy kifizetnék a váltságdíjat. Ez a zsarolók szerint megkönnyíti az „ügyintézést”. A bűnözők akciója annyira jól sikerült, hogy ez felkészületlenül érte őket, és most problémáik vannak azzal, hogy lépést tartsanak a feloldókulcsok kiadásával. A vírusvédelmi cég szerint már csak ezért sem tanácsos kifizetni a váltságdíjat.

Na, de mit lehet tenni, hogy ne essünk a bűnözők csapdájába? A kérdésre a választ az asztali masinákkal, laptopokkal, táblagépekkel és okosmobilokkal is foglalkozó velencei szakszerviz, a VelComp Garage vezetője, Lukács István osztja meg olvasóinkkal:

- Ebben a témában a legfontosabb kiemelni, hogy 100 %-os védettség nincs! A vírus készítői mindig a vírusirtó programokat fejlesztők előtt járnak. Éppen ezért fontos a naprakész vírusirtó program megléte mellett az operációs rendszer frissítése is! Hatékonyabbak a fizetős programok, mert átfogóbb védelmet nyújtanak a támadásokkal szemben. Mindenképpen a gép teljesítményének figyelembe vételével kell megválasztani a megfelelő vírusvédelmet és operációs rendszert. Adataink, eszközeink biztonsága érdekében kulcskérdés a fontos adatok rendszeres mentése külső adathordozókra vagy felhő tárhelyekre. Ez kötelező ahhoz, hogy legyen egyáltalán esély (biztonsági mentés). Az elavult operációs rendszer a legsebezhetőbb, így azt ajánlott újabbra cserélni, frissíteni. Ha a megfelelő védelem ellenére furcsa dolgot tapasztalunk, egyből csatlakozzunk le a netről és keressünk fel egy szakszervizt. A megfelelő védelem kiválasztásánál is érdemes szakértő tanácsát kérni. Kerülendőek a pornográf oldalak, a feltört programok letöltése, nem biztonságos oldalak felkeresése, védelem nélkül banki tranzakciók indítása, nyílt Wi-Fi hálózatokon való böngészés. Ezek a vírusok minden esetben titkosítják a fájlokat, vagy akár az egész meghajtót, és váltságdíjat követelnek a visszaszerzésért. Nem 1-2 ezer Ft-ot, hanem súlyos százezreket. Ezért különösen szükségszerű egy külső adathordozón is eltárolni a fontos adatokat. Ezek a zsarolóvírusok elsősorban spam e-mailekkel terjednek, de egyre gyakrabban fordul elő az, hogy egy látszólag megbízható álláshirdetési e-maillel jön a vírus. Csak azt tudom tanácsolni, hogy semmire se kattintsunk rá, amiben nem vagyunk százszázalékosan biztosak, amit nem ismerünk.

Lukács István végül hozzátette, hogy időnként forduljunk szakemberhez, szakszervizhez, s vizsgáltassuk át számítástechnikai eszközeinket, akkor is, ha látszólag vírusmentesek és jól működnek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >