Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Varázslatos este a történelmi fővárosban
Varázslatos este a történelmi fővárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Programszervező Kft., Kész-Varga Mónika   
2017. július 10.
ImageA Székesfehérvári Királyi Napok kiemelkedő eseményén, a Musica Sacrán 2017-ben Verdi remekművét, a Requiemet hallhatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen. A szólókat a világ leghíresebb operaházaiban fellépő, ünnepelt sztárok éneklik: a két Kossuth-díjas díva, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agace (basszbariton) lép a közönség elé.

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és az öt vegyeskarból egyesített kórust a Liszt-díjas Drahos Béla vezényli augusztus 12-én. Az eseményről Lukács Gyöngyi, ifj. Major István, a zenekar igazgatója, Drahos Béla karmester és dr. Cser-Palkovics András polgármester tartottak sajtótájékoztatót.
 

A Musica Sacra előadása évről évre igazi csemegét kínál a komolyzenét kedvelő közönségnek. Puccini és Rossini után idén is olasz szerző műve szerepel a programban: Verdi Requiemje az egyik legismertebb és leggyakrabban előadott gyászmise. A nagyszabású alkotás idei bemutatója azért is érdekes, mert a darabot éppen Rossini halála ihlette. Amikor 1868-ban Rossini elhunyt, Verdi úgy gondolta, több szerzővel összefogva gyászmisét kellene komponálni az általa nagyra tartott mester tiszteletére. A mű utolsó tételét maga megírta, a többi rész azonban nem készült el. Verdi később újra foglalkozni kezdett vele, végül az olasz romantika egyik legnagyobb költője, Manzoni halálának első évfordulóján, 1874-ben mutatták be a hét tételből álló művet a milanói San Marco székesegyházban, a szerző vezényletével, hatalmas sikerrel. 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy annak idején, amikor a Székesfehérvári Királyi Napok programját állították össze az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódva, akkor egyértelmű volt, hogy ez a történelmi fővárosban színvonalas, minőségi zenei produkció nélkül nem elképzelhető. Az előadás helyszínét nagyon szimbolikusnak nevezte, tekintve, hogy az az egykori koronázó templom. Mint hangsúlyozta, mind műfaj, mind minőség szempontjából köti az a szervezőket, hogy a helyhez illő komolyzenei koncertet varázsoljanak. Elmondta, hogy ez az elmúlt években sikerült, és látva az előkészületeket, ez most is így lesz. Majd sok értékesített jegyet kívánt, hogy sok embernek legyen része ebben a varázslatos estében, míg a művészeknek jó felkészülést.  

A Musica Sacrán a két éve önállóvá lett Alba Regia Szimfonikus Zenekart Drahos Béla Liszt-díjas művész vezényli. A zenekar nagy energiákkal készül a műsorra. Az előadáson öt kórus lép színpadra: a négy székesfehérvári – az Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus, a Vox Mirabilis Kamarakórus és az Ars Musica Vegyeskar – mellett a Budapesti Lantos Kórus előadásában hallhatja majd a közönség Verdi művét a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpadon.

Mint ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója fogalmazott, nagy öröm számukra, hogy olyan helyen élhetnek és dolgozhatnak, ahol fontos a kultúra, ahol a városvezetés számára lényeges az itt élők szellemi és lelki feltöltődésének a kiszolgálása is.  
Elmondta, hogy az elmúlt években a „mesterhármast belőtték”, hiszen három nagyszabású koncerten vannak túl, és azt látja, hogy ez Fehérvárnak igénye, hiszen évről évre mindig megtelik a nézőtér.
Szólt arról is, hogy az idei mű szorosan kapcsolódik a tavalyihoz, hiszen Verdi ezzel a művel Rossini halála után kezdett el foglalkozni. A szólistákkal kapcsolatban elmondta, közös bennük, hogy mindannyian felléptek már a Milanói Scalaban, illetve a New Yorki Metropolitan-ban.
Beszélt arról is, hogy a zenekar csodálatos pályán megy előre, köszönhetően annak is, hogy ilyen művészekkel tud együtt dolgozni. Végezetül azzal zárta gondolatait, hogy szerinte kétféle vendég lesz jelen a közönségben: az egyik, aki már nagyon szereti Verdi Requimejét, a másik, aki ott fogja megszeretni. 

Drahos Béla karmester arról beszélt, hogy nagyon régen találkozott először ezzel a művel. Kiváló zenetanárai voltak, akik ezt meghallgattatták vele. Majd később 18 évesen volt az újabb találkozás, amikor fuvolaszólót játszott a darabban. Említést tett arról is, hogy az Alba Regia Szimfonikus zenekarnak ebből a műből lemezfelvétele is van.
Majd hozzátette, a mostani előadás különlegességét a hangzás szempontjából a szabadtér adja. Mint mondta, bízik benne, hogy jó idő lesz, és a közönség is nagyon élvezni fogja ez előadást, ők ennek érdekében mindent megtesznek. 

A székesfehérvári előadáson ünnepelt, világklasszis szólisták előadásában hallhatjuk Verdi művét. Szakértők szerint igazán különleges kvartett lép a közönség elé augusztus 12-én, szombaton. A Kossuth-díjas Lukács Gyöngyi az olasz zeneirodalom avatott előadója, repertoárján megtalálható szinte az összes nagy Verdi- és Puccini-opera. A kiváló drámai szoprán keresett vendégművésze a világ legnagyobb operaházainak, muzikalitása és hiteles színészi alakításai emelik őt a legnagyobbak közé.
Lukács Gyöngyi a sajtótájékoztatón skype-kapcsolaton keresztül köszönte meg a felkérést, mely számára – mint mondta - nagy megtiszteltetés, öröm és kihívás is egyben. Beszélt arról, hogy először 22 évesen énekelte ezt a művet a Zeneakadémia nagytermében, Lukács Ervin vezényletével. Majd a mű végigkísérte egész pályafutását, amit sokszor és sok helyen énekelt már szerte a világban, nagy karmesterek irányítása alatt.
Mint mondta, szerinte nincs olyan ember, aki ezt ne szeretné, és akiben ne keltene felemelő érzéseket. Ezt hallva kicsit át kell értékelni az életünket, a Requiem erre indít.
A szólista kollégák személyével kapcsolatban örömét fejezte ki. Elmondta, hogy férje Alexandru Agace itt fog debütálni ebben a műben először, és nagyon készül rá. Hangsúlyozta, a quartett mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jól szerepeljen. 

Az anyai ágon magyar származású klasszis bariton, Alexandru Agace, az olasz operairodalom minden nagy baritonszerepét elénekelte már. Verdi Nabuccoját öt évadon át játszotta a Veronai Arénában, sikert aratott a Simon Boccanegrában is, amelyet húsz különböző produkcióban énekelt a világ minden táján. Agace állandó lakhelye néhány éve Budapest. 

Az ugyancsak Kossuth-díjas Komlósi Ildikó karrierjében is meghatározó egy Verdi szerep: az Aida Amnerisét a legnagyobb dalszínházakban énekelte. A híres operaházak mellett az énekesnő 15 éve visszatérő vendég a Veronai Arénában is. A kékszakállú herceg vára Juditjaként több mint 150 alkalommal lépett fel a világ minden táján, a Bartók-opera „nagykövetének” tartják. 

Otokar Klein a fiatal énekes nemzedék egyik legjelesebb tagja, egy különleges terjedelmű hang birtokosa. Igazi közép-európai ember: német neve ellenére magyar az anyanyelve és szlovák az állampolgársága; 2014 óta ő Érsekújvár polgármestere. A budapesti Operaházban többek között Rossini Sevillai borbélyában Almaviva grófként láthatta őt a közönség. 

Az előadásra jegyeket a Vörösmarty Színház Szervezési és Jegyirodájában, a Fehérvári Ajándékbolt és Jegyirodában (Hiemer-ház, Oskola u. 2-4.), a Vörösmarty Színház jegyértékesítő pavilonjában (Városház tér) és a Művészetek Háza portáján (III. Béla király tér 1.), online pedig a www.fehervariprogram.hu oldalon vásárolhatnak az érdeklődők. A Szent István Király Múzeum Rendház épületében (Fő utca) korlátozott számban kombinált jegyek is kaphatók, amelyekkel a Gorsiumban látható Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában, valamint a Csók István Képtárban a Színek és színek megint című, Aba-Novák Vilmos képeit bemutató tárlatot is megtekinthetik a koncertre érkező vendégek.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >