Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Másfél milliárdból bővítheti székesfehérvári campusát a Corvinus
Másfél milliárdból bővítheti székesfehérvári campusát a Corvinus Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2017. július 14.
ImageAz Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 1,475 milliárd forint támogatást nyert el a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztésére és tudásközpontjának kialakítása. A beruházás várhatóan 2019 második negyedévére készül el. A projektnyitó rendezvényen elhangzott, hogy a fejleszteni kívánt épület tervezésekor a praktikum és modernitás szempontjai mellett a régi értékek megőrzése, helyreállítása is hangsúlyt kapott.

 

 

Az egyetem a pályázaton elnyert forrást a Székesfehérvári Campus B épületének felújítására, oktatási infrastruktúrájának kialakítására fordítja. Az épület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, szem előtt tartva mind a kor, mind a környezetvédelmi és energiatakarékossági elvárásokat. Az általános oktatási célú tantermeken kívül egy 160 fős, két 80 fős előadóterem, több konferenciaterem és konzultációs szoba lesz kialakítva, illetve a tetőtér ad majd otthont a campus könyvtárának. Szintén itt kap teret az EFOP 3.4.3 pályázati forrásból kialakítandó többcélú labor és konferencia terem. A pályázattól pénzügyileg függetlenül, de azzal stratégiailag összhangban Székesfehérvár Önkormányzata vállalta a campus zöldterületeinek rendezését, felújítását, illetve egy 80 gépjárműre tervezett parkoló megépítését. A beruházás a tervek szerint 2019 második negyedévére készül el.

Dr. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a projektnyitón elmondta, komoly erőfeszítéseket tesz az egyetem annak érdekében, hogy a várossal közösen megvalósítsa elképzeléseit. „Nem elég, ha azt mondjuk, mi vagyunk a Corvinus, hanem meg kell mutatni magunkat teljes energiával, hogy elnyerjük a város bizalmát. Látjuk, mit kellene itt tenni: olyan képzési programokat hirdetni, amelyek csak Fehérváron elérhetőek és vonzóak a fiatalok számára.” - fogalmazott a rektor, aki tarthatatlannak nevezte, hogy a tehetséges magyar fiatalok zöme külföldre kíván menni továbbtanulni. Dr. Lánczi András rektor kiemelte, a Corvinus olyan alternatívát kínál számukra, hogy ne legyen nehéz meghozniuk azt a döntést, hogy itthon szeretnék folytatni. A rektor szólt arról is, hogy sok év után először fordul elő, hogy az egyetem képes fejleszteni infrastrukturális szempontból. Célként jelölte meg, hogy nemzetközi szinten jegyzett egyetem legyen a Corvinus. Mint fogalmazott, fontos cél az is, hogy olyan intellektuális közeget alakítsanak ki, ahova eljönnek a világ legnevesebb tudósai, kutatói is. Ehhez nyújtanak segítséget az EFOP pályázatok is, amelyek keretében önálló tudásközpontot hoznak létre adatbázissal, könyvtárral, informatikai centrummal.

Dr. Pavlik Lívia, a Corvinus Egyetem kancellárja az elmúlt két évet összegezte. Felidézte, hogy 2015. július 13-án – pont két éve - született meg a gondolat, hogy a Corvinus létrehozza fehérvári campusát. Elmondta, hogy mindössze két hónap alatt létrejött az együttműködési megállapodás a várossal, 2016. szeptemberben pedig elindult az első évfolyam is. Számos fontos eredményt értek el az indulás óta, többek között mintegy 60%-kal nőtt az első helyes jelentkezések száma Fehérvárra. A 2016/2017-es tanévben 30 hallgatóval indult el a képzés a fehérvári campuson, a tervek szerint az intézmény teljes létszámát 2018/2019-re fogja elérni, mintegy 874 hallgató képzésével. Dr. Pavlik Lívia szólt azokról a népszerűsítő programokról is, amelyek a Corvinus fehérvári campusát reklámozták. Ilyen volt a Duális Nap, a Corvinus Majális, a Corvinus Beetető és a Corvinus Tudástőzsde is.

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a projektnyitón felidézte, hogy amikor 2014-ben a kormány áttekintette a felsőoktatás helyzetét, négy fontos ügyet jelölt meg prioritásként. Ezek között szerepel, hogy a piaci igényekhez közelebb hozzák a felsőoktatási képzéseket, erősítsék az oktatást támogató kutatási kiválóságot, megerősítsék az intézmények nemzetközi kapcsolatrendszerét a külföldi hallgatói létszám növelésével és a magyar hallgatók külföldi képzésének támogatásával, illetve az is, hogy az oktatás-kutatást eljuttassák olyan helyekre, ahol ezt a gazdaság igényli. Az államtitkár elmondta, erre a négy fontos ügyre építették a pénzügyi konstrukciókat is, amelyek a kormányzati és európai uniós támogatásokban jelennek meg. Dr. Palkovics László kiemelte, hogy nemcsak az uniós támogatások területén növelik a felsőoktatás finanszírozását, hanem a költségvetési források területén is. Jövőre az ideihez képest 38 milliárd forinttal nagyobb összeg szerepel a felsőoktatás támogatására, ennek elemei között infrastrukturális fejlesztés, PPP konstrukciók kiváltása és kutatási támogatás is szerepel.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy rendkívül fontos a felsőoktatás és az, hogy a humán erőforrás kérdésével mit kezd az ország és Székesfehérvár. „Ha van kihívás az ország előtt, akkor ez az egyik legnagyobb és legerőteljesebb kihívás. Nem kell külön indokolni, hogy miért nagy öröm az, hogy ma itt lehetünk és egy egyetemmel összefüggésben megvalósuló fejlesztésről beszélhetünk. A jelenlegi fejlesztés egy infrastruktúrát jelent, amiben tartalom: diákok, szellem, és tudás lesz. És benne lesz az a jövő, ami pont az ilyen fejlesztéseken keresztül valósítható meg.” - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy a célok megvalósításához sok partnere van a városnak. „Külön köszönöm az államnak, a felsőoktatási kormányzatnak, államtitkár úrnak, hogy annak idején együtt gondolkodhattunk.” - tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, felidézve, hogy volt a városnak egy olyan időszaka, amikor nagyon nehéznek látszott a felsőoktatás kérdése, miközben az ország egyik legnagyobb ipari és gazdasági központjaként jogos volt az ipari-gazdasági szereplőktől az a nyomás, hogy ezt valahogy meg kell oldani. A jelenlegi fejlesztésről szólva Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy óriási érték megmentését is jelenti a beruházás, hiszen a romosan álló épület nem lesz az enyészeté, megmenekül, korszerű, XXI. századi környezetet kap és diákok töltik meg jó hangulattal, élettel.

A campus B épületének felszereltsége biztosítani fogja a korszerű környezeti feltételeket a fogyatékkal élő és mozgáskorlátozott hallgatók speciális csoportjainak is, családbarát megoldásokat integrál baba-mama szobával és játszósarokkal és képes lesz az intézmény épületét használók számára megfelelő paraméterekkel biztosítani a WI-FI-hozzáférést és a mobileszközök használatát. Az ingatlanfejlesztés – a tervezés és megvalósítás - során a fenntartható, energiatakarékos és környezetbarát megoldásokat részesítik előnyben. A fejleszteni kívánt épület tervezésekor a szükséges és elégséges feltételeknek tettek eleget, a praktikum és modernitás szempontjai mellett a régi értékek megőrzése, helyreállítása is hangsúlyt kapott.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >