Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Kettlebell, mint rehabilitációs eszköz?
Kettlebell, mint rehabilitációs eszköz? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2017. október 12.
ImageAz rendben van, hogy a kettlebellt forgatják a tengerészgyalogosok, az FBI emberei, a TEK-esek, az orosz katonák, az elit sportolók és azok a hölgyek és urak, akik e golyó segítségével szeretnének fittek, erősek, zsírtalanok lenni. De mi van azokkal, akiknek fáj a hátuk, gerincük illetve műtét után lábadoznak? Ők örökre felejtsék el a súlyokat? Ezt a témát járjuk most körül.

 

A múltkor már említettük, hogy a kettlebellt már százötven évvel ezelőtt is használták a cári Oroszországban erőfejlesztésre. Több híres súlyemelő legenda edzett vele, például Jurij Vlaszov és Leonyid Zsabotyinszkij.

 

 

A kettlebellt több mint száz évvel ezelőtt is használták már erőfejlesztésre

Jurij Vlaszov Rómában nehézsúlyú olimpiai bajnok lett 1960-ban, 1961-ben a világbajnokságon is megnyerte a legfelsőbb súlycsoport küzdelmeit, 1964-ben Tokióban pedig olimpiai ezüstérmet szerzett. (Úgy, hogy ott két világrekordot is felállított!) Ez utóbbi versenyén 192,5 és 197,5 kg-ot teljesített klasszikus nyomás fogásnemben.

Az erről készült felvétel megtekinthető itt:         

Ezt követően visszavonult, nem akart többet versenyezni. 1967-ben aztán mégis bemutatta erejét: 199-et teljesített Moszkvában. Érdekességként megjegyzem, hogy sose használt súlyemelő övet, pedig (hivatalosan) 215,5kg-ot is lökött, s 250 kg felett is guggolt 4-5 ismétlést végezve! 

Vlaszov teljesítménye nagy hatással volt egyébként Arnold Schwarzeneggerre is, akit bizonyára többen ismernek, mint az említett súlyemelő legendát (főként a modern PR-nak köszönhetően). Schwarzenegger már 1961-ben látta Vlaszovot élőben versenyezni, s pár szót is tudott váltani vele ifjú kamaszként. 1988-ban aztán újra találkoztak, és a már sikeres, népszerű testépítő/színész egy dedikált fotót is adott példaképének ezzel a szöveggel: "Bálványomnak, Jurij Vlaszovnak a legjobbakat! Arnold Schwarzenegger." 

 

 

Jurij Vlaszov és Arnold Schwarzenegger 1988-ban

Hogy a később politikussá és üzletemberré avanzsált Svarci is forgatja-e a kettlebellt, mint ahogyan Vlaszov tette régen, azt nem tudom, de az biztos, hogy Amerikában az FBI, a titkosszolgálat és a tengerészgyalogosság is használja ezt az eszközt a mindennapi edzések során.

Magyarországon is bevett gyakorlat a rendvédelmi szerveknél a füles golyó gyakori megizzasztása, és minden olyan sportágban használják kiegészítő edzésként, ahol a dinamizmus, robbanékonyság, agilitás és az erő fontos. Csak néhány említés a szóba kerülő sportágakról: vízilabda, kick-box, thai box, judo, jiu jitsu, kempo, kosárlabda, kézilabda, autó- és motorversenyzés.

Hogy kik forgatták régen és most a kettlebellt, s milyen történelmi utat járt be, arról itt van egy rövid – és nagyon érdekes – összefoglaló:

Természetesen nemcsak a katonák és az elit sportolók számára ajánlott a kettlebell, hanem mindenkinek, aki ezzel az eszközzel szeretné formálni a testét, erősebbé válni, nagyobb állóképességre szert tenni. Lehet férfi vagy nő, fiatal vagy az idősebb korosztály képviselője. Erről is beszéltem már néhány szót.

 

 

A hölgyek is használhatják a kettlebellt - ahogyan Pallag Melinda is remekül edz vele. A fotó tavaly készült egy színpadi bemutatónk során.
(Fotó: Lőrincz Miklós)

No, de a mi a helyzet azokkal, akiknek fáj a hátuk? Ők általában félnek minden olyan gyakorlattól, amelyről azt gondolják, hogy nehéz és megterheli a testüket. Sokan azt hiszik, hogy a kettlebell rossz a hátnak, mivel egy súlyról van szó. Akinek hátfájása van, illetve a dereka sajog, döbbenten nézi a swinget, és arra gondol, hogy ezt biztos nem bírná ki, mert szétroppanna a gerince, illetve kezdődő sérve még nagyobb kárt szenvedhet. Ez természetesen hatalmas tévedés! Nézzük csak meg, hogyan nyilatkozik dr. Erbszt András gerincspecialista erről a témáról:

– Miben látom a kettlebell hatékonyságát? – teszi fel a kérdést dr. Erbszt András. – Az úgynevezett mély hátizmok rendkívül fontos szerepet játszanak az ágyéki gerinc stabilizálásában. A gyógytorna egyik fő törekvése ezen izmok erősítése az instabilitás megszüntetése céljából. A mély hátizmok azonban nehezen erősíthetők... Nem ismerek olyan módszert vagy eszközt, amely jobban erősítené ezeket az izmokat, mint a kettlebell! Természetesen nem hanyagolható el a többi hátizomra és a törzs stabilitásában szerepet játszó egyéb izmokra gyakorolt hatása sem... Bízom benne, hogy rövidesen még több páciensem fogja lengetni a kettlebellt – természetesen edzői felügyelet mellett... A sok kiváló eredmény hatására én is vettem egy kettlebellt és szorgalmasan gyakorolgatok vele. S ezt nemcsak dr. Erbszt András gondolja így, hanem Dr. Stuart McGill, aki a Waterloo-i Egyetem professzoraként igencsak nagy névnek számít a gerincspecialisták között (is). Ő pontosan megvizsgálta a kettlebelles gyakorlatokat. Hogy hogyan, s milyen eredményekre jutott, megtekinthető itt.

Természetesen nagyon fontos, hogy egészségügyi problémánkkal először egy szakorvost keressünk fel, aki dönt a továbbiakról és a rehabilitációról. (Rehabilitációs témakörben többször is írtam már, ajánlom mindenkinek a figyelmébe a gyógytornáról, a fizikoterápiáról, az elektroterápiaról vagy a szelektív ingeráram kezelésről írt cikkeket.

– A rehabilitáció komplex és csapat által végrehajtott feladat, ahol az orvos, gyógytornász és edző dolgozik együtt. Nehéz azt mondani, hogy az adott gyakorlat véglegesen megszünteti a fájdalmat. A magam részéről az ilyen eseteket inkább dr. Erbszt Andráshoz irányítom, felelősségteljes edzőként aligha van más választásom – mondta Lakatos Péter, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Tsatsouline magyarországi képviselője, amikor e témáról beszélgettünk.

 

 

Lakatos Péter, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője (Fotó: Lakatos Péter)

Itt megjegyzem, hogy nekem is volt egy gerincsérülésem (nem kettlebelledzés közben történt!), le is bénultam miatta, meg is műtöttek, és én is végigjártam a rehabilitációs lépcsőfokokat (amelyekről írtam is a Testszobrászat blogomban), s mindezek mellett adott gyakorlatokat végeztem a kettlebellel, folyamatosan terhelve a testemet, s így napról napra erősebbé váltam. Ahogy „mondják”: ésszel kell mindent csinálni, és akkor nem lesz baj, sőt, nagy eredmények érhetők el!

Lakatos Péter egy sérülése okán találkozott először a híres gerincspecialistával, akivel azóta a szakmai kommunikáción túl baráti kapcsolatot is kialakított. Azok a sportolók, akik Péternél jelentkeznek azzal az elképzeléssel, hogy szívesen használnának kettlebellt az edzéseken, de valamilyen sérüléssel bajlódnak, őket az említett orvoshoz irányítja állapotfelmérésre, s aki „jogosult” edzést végezni, az szakértői felügyelet mellett kezébe foghatja a kettlebellt.

 

 

dr. Erbst András és Lakatos Péter egy kettlebell edzés után (Fotó: Lakatos Péter)

S ez, hogy „szakértő”, nagyon-nagyon fontos, kifejezetten a kettlebell esetében! – Hogy miért hangsúlyozom ezt? – Erről fog szólni a következő rész!

 

 

Kettlebellezni szeretnél? Elérhetőségeim:

Temesvári Márta - 20-314- 9885, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Facebook-on elérsz ITT

Ha szeretnél körülnézni a Facebook-on kettlebelles zárt csoportomban, csatlakozz ITT

Nyílvános FB-oldalamat pedig bekövetheted ITT

 

SZÉP Kártya elfogadóhely!

 

A cikk első megjelenése:

http://fmc.hu/2017/06/15/kettlebell-mint-rehabilitacios-eszkoz/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >