Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Velence és a Kossuth-távirat Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. augusztus 28.
Mint arról korábban beszámoltunk, megnyílt a Velencei Helytörténeti Egyesület új, állandó kiállítása a Meszleny-Wenckheim-kastélyban. A kis helyen sok történelmi értéket felvonultató tárlat gyöngyszeme az a távirat, amelyben 1892. szeptember 19-én Horváth Pál bíró a helyi képviselő-testület megbízásából arról értesíti az akkor már 43 éve száműzetésben (1865-től 1894-ben bekövetkezett haláláig Torinóban) élő Kossuth Lajost, hogy az akkor 90. születésnapját ünneplő egykori kormányzó-elnököt a település díszpolgárává választotta.

 

Kevesen tudják, hogy a reformkor meghatározó politikusának, aki kormányzósága előtt volt pénzügyminiszter és a Honvédelmi Bizottmány elnöke is (nem véletlenül íródott a híres toborzó-dal, a Kossuth-nóta, amely így kezdődik: "Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje...") a felesége által volt köze Velencéhez, ugyanis Meszlényi Terézia a település történelmében meghatározó szerepet betöltő meszleni Meszleny (Meszlényi) család sarja volt.

Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia házasságából három gyermek született: Ferenc (1841–1914), a nagyon fiatalon - tüdővész következtében - elhunyt Vilma (1843–1862) és Lajos Tódor (1844–1918). Hogy még erősebb legyen a Kossuth és a Meszlényi család közötti kötelék, Meszlényi Terézia fivére, meszleni Meszlény Rudolf (1813-1848), Fejér vármegye követe elvette Kossuth Lajos húgát, udvardi és kossuthfalvi Kossuth Zsuzsanna (1817-1854) úrleányt.

 

 

Visszatéve az eredeti témához, a Kossuthnak szóló velencei táviraton ez áll: "Községünk képviselő testülete a mai napon tartott közgyűlésében Kormányzó urat egyhangúlag díszpolgárává választotta, amidőn erről önt 90-ik születése napja alkalmából értesíteni szerencsénk van. A többi milliókkal együtt szívünkből óhajtjuk, hogy kormányzó urat az isteni gondviselés hazájának és az emberiség örömére az emberi kor legvégső határáig éltesse! Velencze Község Képviselő testületének megbízásából Horváth Pál bíró."

Az országos levéltárból származó táviraton kívül a település történelméhez és halász hagyományaihoz kapcsolódóan sok más értékes tárgy és dokumentum megtalálható a kiállításon, amelynek egyik első látogatója a város polgármestere, Koszti András volt, aki felesége és fia társaságában tekintette meg a gyűjteményt. A tárlat hétköznapokon 11 és 16 óra között látogatható a Meszleny-Wenckheim-kastélyban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >