Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Surdát végleg elfújta a forró szél Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2017. szeptember 10.
Borivoje Surdilovics, ikonikus név a középkorú és idősebb generáció számára. Ő volt mindenki Surdája a 80-es évek elején hihetetlen népszerűségnek örvendő jugoszláv filmsorozat, a 10 részes Forró szél (Vruć vetar) epizódjai során.

 

 

A hipochonder, állandó vérnyomás- és munkahelyproblémákkal küzdő, langaléta vlasotincei kalandor örökre megpihent, a főszereplő, Ljubiša Samardžić 81. életévében elhunyt. Pályafutása során tucatnyi filmben játszott korántsem tucatszerepeket, több komoly elismerést kapott színészi alakításaiért, többek között a Velencei Filmfesztiválon is. Díjait 2014-ben a Jugoszláv (szerb) Fimarchívumnak adományozta.

 


 

A macedón (Skopje, 1936) születésű Samardžićot tavaly decemberrel agytumor miatt műtötték, azóta szinte teljesen elzárkózott a külvilágtól. Kultikus sorozata okán a régió egyik legnépszerűbb figurája volt Bulgáriától Csehszlovákián át Magyarországig. A Forró szél olyannyira meghatározó sorozat volt Surdával együtt, hogy akkoriban már a kalapjával hatalmas divatot diktált, aligha volt a 80-as években olyan magyar férfi, akinek ne lett volna legalább egy Surda kalapja, amit persze a főszereplő után szabadon mindenki egy dobással akart a fogasra juttatni, több-kevesebb sikerrel. A sorozat főcímdala (A sad adio) máig ikonikus sláger, elmaradhatatlan kelléke a retró buliknak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >