Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Séta a mellrák ellen október 7-én
Séta a mellrák ellen október 7-én Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. szeptember 27.
ImageA mellrák elleni küzdelemre hívják föl közösségi sétával a figyelmet Székesfehérvár Belvárosában október 7-én. A program az Országalmánál kezdődik, ahonnan a résztvevők a szimbolikus rózsaszín léggömbökkel indulnak el, majd a Városház téren szaktanácsadást szerveznek a mellrákról és a mell önvizsgálatáról

 

2017-ben ismét közösségi sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására, a szűrések és az önvizsgálat fontosságára október 7-én, szombaton. A rendezvény 11 órakor kezdődik az Országalmánál, ahol a résztvevők megkapják a szimbolikus rózsaszín léggömböket. A sétát követően folyamatos tanácsadással, valamint mammográfiás előjegyzéssel is várják az érdeklődőket az Országalmánál.

„Az időben felfedezett daganat gyógyítható.” – Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztési koordinátora az akció kulcsüzenetét emelte ki. Kétévente hívják szűrővizsgálatra a 45 és 65 év közötti hölgyeket Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kiváló felszereltségű mammográfiás laboratóriumában szakemberek végzik a vizsgálatot, ami a korábbinál kíméletesebb és gyorsabb is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy csak ez a készülék alkalmas a még tünetmentes, kicsi elváltozások diagnózisára.  A szűrés ugyan kellemetlen, de nem tart sokáig, és mindenképpen biztonságot ad a nőknek, hiszen életmentő lehet.

A rendezvény háziasszonya Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésznője lesz: „A hangsúlyt a megelőzésre szeretném irányítani. Nemcsak az orvosi szűrésre gondolok, hanem a saját életünk vagy a gondolataink megszűrésére.” – fogalmazott, és az egészségünkkel, boldogságunkkal kapcsolatos önismereti tényezőről, az önbecsapásról beszélt, arról, hogy a szívünkre hallgatva élünk-e. Hiszen ha harmóniában élünk magunkkal, az kihat az egészségünkre is. Egy közeli barátnő példáját említve elmondta, hogy a mellrák utáni kezelések után fel lehet állni, és vissza lehet, vissza kell nyerni az életörömöt.

A rendezvény mellé állt Schéda Szilvia, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-műsorvezetője, aki két éve került szembe a mellrákkal, és meggyógyult a betegségből. Kiemelte annak a jelentőségét, hogy – amint a saját tapasztalata is ezt igazolja – a fiatalabbak számára is fontos az önvizsgálat: „Minden hónapban néhány perc alatt elvégezhető, és ennek a módjáról akár az interneten találhatunk felvilágosítást. Így már ezzel átesünk egy önvizsgálaton.” – a bizonytalanok számára pedig kortól függetlenül az orvosi vizsgálatot javasolta. Azt mondta, fontos látniuk a nőknek, hogy a mellrák után is van élet!

Östör Annamária
egészségügyi és sporttanácsnok felidézte, hogy évekkel ezelőtt a Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjaival indították el a helyi kezdeményezést egy házi készítésű táblával és lufikkal – már akkor érződött, hogy a közösség részéről mekkora igény és érdeklődés van az ilyen típusú megmozdulásokkal kapcsolatban. A program mögött áll a Humán Szolgáltató Intézet és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, és idén is ott lesznek a sétán a Fehérvár Enthroners játékosai, az Alba Fehérvár kézilabdásai és kosarasai, a Fehérvár AV19 hokisai, illetve a Fehérvár Hangja és Szépe döntősei is. „Minden évben lehetőséget biztosítunk az önvizsgálat megtanulására, és nagyon fontos, hogy a helyszínen is lehet majd jelentkezni a mammográfiás szűrésre.” – hangsúlyozta Östör Annamária.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >