Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent Mihály napja vásárral és népi tradíciókkal
Szent Mihály napja vásárral és népi tradíciókkal Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. szeptember 28.
A Szent Mihály-napi hagyományokról a város iskolásai is megemlékeznek: vásárt tartanak a hét folyamán a Munkácsy Mihály és a Széna Téri Általános Iskolában is. A népszerű portékaárusítás mellett a gyerekek megismerkedhetnek a kisfarsang indulásának szokásaival és a kapcsolódó tradicionális tevékenységekkel.

 

 

Szent Mihály napjának hagyományairól a város több óvodájában, iskolájában megemlékeznek. A szüret idején a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta, innen számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott. Az országszerte híres Mihály-napi vásárok tradíciója népszerű program az iskolásoknak is.

A Munkácsy Mihály Általános Iskola udvarán a vásári portékák között fűszernövényeket, terméseket, lekvárokat és szép kézműves alkotásokat is árulnak majd, valamint többféle játszóházat is tartanak a gyerekeknek a szokásokhoz kapcsolódóan. A rendezvény, amely nyitott a családok számára is, szeptember 28-án, csütörtökön 16.30 órakor kezdődik.

A vásári forgatag mellett zene, tánc és népi ügyességi játékok várják a gyerekeket a Széna Téri Általános Iskolában szeptember 29-én, pénteken 14 órától. A gyerekek kipróbálhatják az ostorcsattogtatást, a diótörést, a kukoricamorzsolást és molnárkalácsot is készítenek.

Szent Mihály arkangyal a hagyomány szerint a túlvilágra költöző lélek kísérője, ezzel függ össze a „Szent Mihály lova” elnevezés. Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója: ekkor kezdtek el kukoricát törni, és hazahajtották a legelőre hajtott állatokat. Sokféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismert, mint például a „Szent Mihály lova deres, behozza a telet!”
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >