Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A zene világnapját együtt ünnepelték
A zene világnapját együtt ünnepelték Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. október 02.
Ének, zene és tánc töltötte meg vasárnap este az Alba Regia Sportcsarnokot, ahol hagyományosan a város zenekarai és kórusai léptek fel, hogy a zene világnapját együtt ünnepeljék. A Fricsay-díjat Gottliebné Kálmán Terézia tanítónőnek adta át dr. Cser-Palkovics András polgármester, és elismerésben részesültek a város legjobb ifjú kórusai, karvezetői, énekesei, zenészei és felkészítő tanáraik is.

 

Székesfehérvár hagyományosan egész estés rendezvénnyel ünnepelte a zene világnapját vasárnap az Alba Regia Sportcsarnokban. A város gyermek- és felnőtt kórusainak, valamint zenekarainak előadásában népdalok, kórus- és zeneművek csendültek föl magyar és nemzetközi alkotóktól.  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar elsőként Selmeczi György Alba Felix – Ó szép fényességes hajnal…” című szimfonikus költeményét játszotta a szerző vezényletével.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében kifejezte, hogy a rendezvény büszkeséggel tölti el – látva egyrészt a jelenlévő ifjú és felnőtt kóristákat, zenészeket, valamint a kortárs zeneművet hallgatva, amelyek mind a város kulturális életének a hordozói. A zene szeretete az a közös összetartó erő, aminek a vasárnap esti koncertet köszönhetjük, tette hozzá, köszönetet mondva minden résztvevőnek a rendezvény megvalósításáért. A közönségnek az Opoléban, a 800 éves lengyel testvérvárosban nemrég rendezett ünnepséget idézte föl, ahol a különböző küldöttségek zenei kultúrájához kapcsolódó zeneműveket játszottak: egymás nyelvének az ismerete nélkül is kiváló összhangot teremtett a zene, és lehetőséget adott a kultúrák megismerésére is; másnap pedig a székesfehérvári pulutykások varázsolták el a város főterén az embereket. Dr. Cser-Palkovics András a Fricsay-díj átadására is utalt: „Szimbolikus, hogy a Kodály Emlékévben éppen egy tanítónak fogjuk átadni a város kitüntetését. (…) Rajta keresztül illő köszönetet mondanunk minden tanárnak, tanítónak, aki a zenei kultúrával ismerteti meg a gyerekeket.”

A köszöntő után került sor az Éneklő Ifjúság díjainak átadására. Arany minősítést kapott a Ciszterci Gyermekkar, Arany Diplomát a Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara, továbbá szintén Arany Diplomát és az Év Kórusa címet a Teleki Blanka Gimnázium Vegyes Kara. Az Év Kórusa lett a Kodály Legkisebbek Kórusa, Arany Diplomát kapott a Kodály Zoltán Iskola Kicsinyek Kórusa, és a Kodály Zoltán Gimnázium Vegyeskara szintén az Év Kórusa cím elismerésben részesült, valamint Országos Dicsérő Oklevelet kapott a Kodály Zoltán Gimnázium Fiúkara és Leánykara. A polgármester Radics Éva, Auth Ágnes, Polgár Zoltánné, Wágnerné Ughy Tünde, Kneifel Imre és Feke Mariann karvezetőknek gratulált.

Kodály Angyalkert című kórusműve, majd a Székelyfonó népdalai után újabb díjátadás következett: elismerést kaptak a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, valamint a Zentai Úti Általános Iskola tanárai és diákjai, akik kiemelkedő országos versenyeredményeket szereztek az elmúlt tanévben. Az ifjú zenei tehetségek: Katona Lóránt, Pintér Bernadett és Verő Johanna, Széplaki Csenge Nóra és Radics Dorka Hiromi, Gál Anna és Péter Janka, Rodrigez Hartyáni Ana Sofia, Barbagallo Anna, Kálmán Sára és László Vivien; felkészítő tanáraik pedig László Szilvia, Acsai Sándorné, Kolonics Viktória, Kissné Martin Orsolya, Lokodi - Sziklási Szilvia és Csikós-Árky Brigitta. Majd bolgár és német népdalok után Mozart fuvolatriója csendült fölt.

A Fricsay Richárd Zenei Díjat Gottliebné Kálmán Terézia tanítónőnek dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át. A pedagógus 1978-tól dolgozott a Kodályban, tavaly vonult nyugdíjba: közel negyven éven át meghatározó pedagógusegyénisége volt az iskolának, nagy odaadással, hittel végzett munkája példaértékű. A tanítványai visszajártak hozzá, és elismerésük, szeretetük jeleként gyermekeiket is „Teri nénihez” íratták be tanulni. Magas szakmai igényessége és gyermekközpontú gondolkodása, módszerei tették kiváló pedagógussá.

A rendezvény Kodály Zoltán Kállai kettős című művével zárult, amelyben közreműködött a város zenekara, az Alba Regia Táncegyüttes és a Fehérvár Összkar.

A rendezvényen részt vett Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a testvérváros Schwäbisch Gmünd alpolgármestere, városunk alpolgármesterei és önkormányzati képviselői.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >