Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Táplálkozási ABC: Szénhidrátok
Táplálkozási ABC: Szénhidrátok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - PatikaPlus   
2017. október 03.
ImageLegutóbb átnéztük az energiát szolgáltató tápanyagok egyik csoportját, a fehérjéket, most pedig szénhidrátokat fogjuk megvizsgálni.

 

 

 

Cukrok

A szénhidrát szénből, hidrogénből és oxigénből áll. Legegyszerűbb formái a cukrok, bonyolultabbak a keményítők és a legösszetettebbek a rostok. A szénhidrátok egyszerű és összetett cukormolekulák, amelyeknek sokféle feladatuk van szervezetünkben. A legkiemeltebb az energiaszolgáltató funkció.

Egyszerű cukorként a szőlőcukor (glükóz, dextróz), a gyümölcscukor (fruktóz), és a tejcukor (galaktóz) említendő meg. Az összetett cukrok közül a keményítő és a glikogén (állati keményítő) bír nagy biológiai jelentőséggel.

A szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlanak az emésztés során, s bekerülnek a véráramba. Képesek raktározódni a szervezetünkben glikogén (állati keményítő) formájában. Ezek a raktárak a májban és az izomzatban találhatók, korlátozott mértékben.

A gyümölcscukrot (fruktózt) a szervezet nem képes átalakítani glikogénné. A máj kb 40-50 grammnyit tud tárolni belőle. Ezért van az, hogy ha egyszerre nagyon sok gyümölcsöt fogyasztunk – az zsírrá alakulhat.

A szénhidrátok a legjobb energiaszolgáltató tápanyagok. Ennek oka, hogy a szervezetben minden sejtféleség képes hasznosítani őket energiaszerzés céljából, illetve kétféle módon is képesek lebomlani a sejtekben.

 


 

 

Fogyókúra – szénhidrát-mentesen?

Biztosan akad olyan – több is – olvasóink között, aki egy fogyókúra / diéta során próbált teljesen lemondani a szénhidrátokról, hogy minél előbb elérje a hőn áhított alakot, mivel szeme előtt lebegett, hogy 1gramm szénhidrát = 4,1 kalória. Az eredmény pedig enerváltság, ingerültség, dekoncentráció, izom-gyengülés lett.

Ennek oka egyszerű. Mint már említettem, szervezetünknek – s persze agyunknak is! – szüksége van energiára, melyet főként szénhidrátokból, zsírból, s fehérjéből nyeri.

Ha csökken az energia-szintünk, akkor fáradtak leszünk, hiszen nem lesz energiánk ahhoz, hogy mozogjunk, gondolkozzunk. Sőt, akár evési kényszer is törhet ránk! Ha huzamos ideig megvonjuk magunktól a szénhidrátot, akkor agresszívvá, levertté, türelmetlenné válhatunk.

A szénhidrátokra a fogyókúra / diéta alatt is szükségünk van! A reggeli és a déli étkezés során mindig figyeljünk a szénhidrát-bevitelre is!

 

Mennyi szénhidrátra van szükségünk?

Férfiaknál az ajánlott mennyiség 4-6 gramm testsúlykilógrammonként (összetett szénhidrát formájában). Nőknél ez 3-4 g a testsúlykilogrammonként.

 

Milyen a jó szénhidrát, avagy mit együnk, ha fittek és egészségesek szeretnék lenni (maradni)? – Erről lesz szó a folytatásban!

 

 

Rovatunk támogatója:

Image

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >