Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Dél-afrikai Köztársaságból érkeztek vendégek
A Dél-afrikai Köztársaságból érkeztek vendégek Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2017. október 06.
ImageA Dél-afrikai Köztársaság hazánkban tartózkodó delegációja látogatott Székesfehérvárra. Dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta a vendégeket, akik elsősorban a város ifjúsággal kapcsolatos intézkedéseiről kérdeztek, a duális képzések és a fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése érdekelte őket, valamint az Alba Innovárral is megismerkedtek.

 

 

A székesfehérvári látogatást Pieter Vermeulen, a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövet kezdeményezte, aki nemrég olvasott az Alba Innovárról, és a digitális élményközpont működését, valamint Székesfehérvár városát is szerette volna megismerni, valamint hazájának szakmai delegációjával megismertetni.

Kedden érkezett Magyarországra Buti Manamela ifjúságpolitikáért is felelős miniszterhelyettes vezetésével a Dél-afrikai Köztársaság küldöttsége és már több megbeszélést is folytattak hazánkban. Az eddig látottak és az ifjúság jövőjét segítő témákban szerzett tapasztalatok is meggyőzőek voltak – fogalmazott Buti Manamela. „A magyarországi ifjúságpolitika megismerése áll látogatásunk középpontjában, elsősorban az érdekel bennünket, hogy milyen jellegű intézkedésekkel szeretné megoldani az ország az ifjúsági munkanélküliséggel kapcsolatos kérdéseket, milyen ösztönzőket ad a kormány a vállalkozások számára, hogy fiatalokat foglakoztassanak, harmadrészt pedig az új technológiák tekintetében vizsgáljuk, hogy melyekkel lehet segíteni a fiatalokat, hogy aktívabban részt vállaljanak a gazdaságban. Azok a kihívások is érdekelnek bennünket, amelyek a fiatalok vállalkozóvá válásával kapcsolatosak. Főként abban szereztünk sok tapasztalatot Magyarországon, hogy az ifjúságpolitikával mit lehet tenni egy generációért, például, hogyan lehet közösségi tereket létrehozni és így segíteni a fiatalokat az egymással való kapcsolattartásban és abban, hogy bekapcsolódjanak az ország vérkeringésébe.”   

A szakmai egyeztetésen Mészáros Attila alpolgármester mutatta be a város ifjúságpolitikáját, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester a város gazdaságának sajátosságairól és a fiatal, szakképzett munkaerő helyben tartásáról. Elmondta, hogy Székesfehérvár a duális képzésben látta meg a lehetőséget arra, hogy a cégek igényeit kiszolgálja és vonzó perspektívát teremtsen a fiatalok számára. Kiemelte, hogy 200 duális képzési hely van a városban, ez az országban a legmagasabb. Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy a duális képzés orvosolja a cégek problémáit is, akik azzal találkoztak, hogy a hagyományos képzési rendszerből érkező pályakezdőknek legalább egy-másfél év kell, hogy teljes értékű munkaerővé váljanak. Ezzel szemben a duális képzésből jövő fiatalok szinte kész munkaerőt jelentenek a cégek számára.

Elhangzott: városi ösztöndíjrendszerrel is támogatják a tanulókat. Kérdésekre válaszolva dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a város ösztönözni kívánja a fiatalokat ötleteik megvalósítására, start up vállalkozások indítására – a program várhatóan már a jövő évben elindulhat.

A delegáció a Városházáról az Alba Innovárba ment, ahol megismerték, a digitális élményközpont működését, sőt a gyakorlatban is kipróbálták az eszközöket. Ezt követően a nemrég megnyitott Petőfi Kultúrtanszéken zárult a fehérvári látogatás.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >