Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szívügyünk Fehérvár: szűrőnap az egészségért
Szívügyünk Fehérvár: szűrőnap az egészségért Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2017. november 06.
ImageAz egészség megőrzésének, a betegségek elkerülésének legjobb módszere a megelőzés – e gondolat jegyében fog össze ismét Székesfehérvár Önkormányzata a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházzal november 7-én. Délután 3 órától ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal várják a szakemberek az érdeklődőket az Alba Regia Sportcsarnokban.

 

 

A város legnagyobb szűrőnapján tavaly összesen 2.500 vizsgálatot végeztek el – ez a szám is mutatja, hogy mekkora az érdeklődés a program iránt. Az idei alkalommal ismét számos vizsgálatot vehetnek majd igénybe az ide látogatók: a szív- és érrendszeri, urológiai, mozgásszervi, szájüregi és stressz-szűrés mellett anyajegyvizsgálatra is lehetőség lesz. Szakemberektől tanulhatják meg a hölgyek az emlő önvizsgálatának helyes módszerét és előjegyzést is kérhetnek mammográfiai vizsgálatra. Az érdeklődők kaphatnak táplálkozási tanácsokat a dietetikusoktól és ellenőriztethetik vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket, de akár a dohányzásról való leszokáshoz is kérhetnek majd segítséget a november 7-én, kedden 15.00–19.00 óra között.

Az Alba Regia Sportcsarnokban arra is lesz lehetőség, hogy a kórház szakorvosaival beszélgessenek a látogatók. Ez azért fontos és hasznos, mert a tapasztalatok azt mutatják: egy-egy ilyen találkozó után  nagyobb bizalommal keresik fel a szakrendeléseket a páciensek, ha panaszuk van, hiszen már tudják, hogy adott esetben milyen kezelés vár rájuk és ki végzi majd azt el. A konzultációs beszélgetésekre 15.00 és 18.30 óra között várják az érdeklődőket.

A szűrőnaphoz kapcsolódva idén is pályázatot hirdettek a szervezők az óvodás és általános iskolás korosztálynak: az egészség, az egészségmegőrzés, az egészséges életmód témájában alkothatnak a gyerekek, még november 3-ig várják a pályázatokat. A sportcsarnokban a színpadon bemutatót tart a Kid Rock and Roll SE, lesz átmozgató torna a gyógytornászokkal és a meridiántorna-bemutatót is láthat majd a közönség.

A hivatalos megnyitót 16.00 órakor Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők, valamint dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója tartják. A gyermekrajzpályázat díjátadóján Östör Mária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint a kórház főigazgatója vesz részt.

A programot beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt években Székesfehérváron jelentős előrelépés, fejlődés történt a szűrővizsgálatok terén a Humán Szolgáltató Intézetnek is köszönhetően. „A szűrőprogramok „elvándorolnak” az egyes városrészekbe  azzal a céllal, hogy még közelebb vigyék a lakossághoz a prevenció lehetőségét, amire  rendkívül nagy az igény.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere. Hozzátette: a Szívügyünk Fehérvár rendhagyó és egyedülálló programot évekkel ezelőtt indították el, az elsőn ötezernél is többen voltak. A sikerben a kórház dolgozóinak van a legnagyobb szerepe, akik a munkájuk mellett, tiszteletreméltó hivatástudattal végzik a feladataikat a szűrőnapon. A nagyszabású rendezvényt számos, az egészségügyben érintett cég, vállalkozás támogatná, azonban a város erre nem tart igényt. Ennek oka, hogy a célkeresztben egyértelműen nem a profitszerzés, hanem az ingyenes szűrések lehetőségének biztosítása áll.

Dr. Csernavölgyi István
, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a szűrések idén is rendkívül sokfélék lesznek, azonban újdonságként végeznek ortopédiai vizsgálatokat is, ami eddig nem volt. Ezúttal nincs korosztály szerinti célcsoport, mindenki szívesen várnak. Középpontban állnak a legmagasabb morbiditási mutatójú, azaz legnagyobb halálozási arányú betegségek, így a szív- és érrendszeri, az onkológiai és neurológiai elváltozások. A legfontosabb, hogy a szűréseknek a következő években, évtizedekben látható eredményei legyenek, kevesebb legyen a beteg, kifejezetten a súlyos beteg. A főigazgató köszönettel szólt a kórházi dolgozókról, a szervezőkről, akik munkájuk hívó szavát érezve ismét ott lesznek az eseményen.

Juhász Zsófia
, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy feladatuk az operatív szervezés és annak biztosítása, hogy a szűrések mellett minden korosztály találjon kedvének tetsző elfoglaltságot. Lesznek különféle bemutatók, a mozgáskultúrát népszerűsítő programok, gyermekfoglalkozások és sportos elemek is. A betegek tájékozódását önkéntesek fogják segíteni, készülnek apró meglepetéssel is, és mérik, hogy hányan jönnek el a szűrőnapra.


A szűrőnap részletes programja az alábbi linken található: 
http://teleelettel.hu/esemeny/3857/szivugyunk
_fehervar_egeszsegugyi_szuronap

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >