Előző cikkemben bemutattam Fábiánné Nagy Mariann csodás szappanjait, s megígértem, hogy legközelebb azt is elárulom, hogyan készíthetünk otthon vegyszermentes, illatanyagokban gazdag, szemet gyönyörködtető szappant.
Szemet gyönyörködtető szappan (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)
Először is nézzük meg, hogy mennyi idő szükséges egy szappan elkészítéséhez és az „éréshez”?
Egy adag (kb. 2 kg) szappan elkészítése kb 45-60 percet vesz igénybe. Az előkészületek és az utómunka az, ami igazán időigényes.
Az érés, amíg a lúg kiszárad belőle, minimum 4, de inkább 6 hétig tart. Van egy ún. „csókteszt”, amivel meg lehet állapítani, hogy megérett-e a szappan: Gyakorlatilag hozzá kell érinteni a nyelvünket a szappanhoz, és ha csípi, akkor még száradni kell hagyni egy kicsit.
Tehát, ha most nekiállunk, akkor még időben vagyunk ahhoz, hogy Mikulásra vagy Karácsonyra tökéletes, kézzel készített ajándékot adjunk szeretteinknek. – Ha szappanban gondolkozunk. (És bizonyára fogunk, mert aki ezeket a gyönyörű képeket megnézi, rögtön kedvet kap a szappangyártáshoz!
Lehet természetesen a boltban is vásárolni szép darabokat, de azok közel sem olyanok, mint az itt látottak. Hogy miért? Mert a saját készítésű szappannál pontosan tudjuk, hogy mit tartalmaznak. A bolti szappanok más eljárással készülnek, illetve mesterséges illat- és színanyagokkal dúsítják őket. A növényi vagy állati zsírokról leválasztják a glicerint, és így zsírsavakat kapnak, amit reagáltatnak lúggal (nátrium-hidroxiddal). Az így elkészült szappant porrá őrlik, mesterséges színező- és illatanyagot adnak hozzá (sokszor egyéb adalékokat is), majd sajtológéppel formára alakítják.
Míg a kézműves szappanok elkészítése hideg eljárással történik, ami folyamán a növényi zsírokat, olajokat nátrium-hidroxiddal ellúgosítjuk, természetes összetevőkkel színezzük, adunk nekik illatot, majd formába öntjük őket.
Fábiánné Nagy Mariann leginkább süteményes szilikon formákat használ e művelethez. Főleg karácsonyra szeret hópehely, csillag vagy fenyőfa alakú szappanokat gyártani.
„Könnyű ezekkel dolgozni, és csak ki kell szedni a formából őket, míg a szappantömböt még fel kell szeletelni, ami nem mindig sikerül tökéletesen szépre.” – mesélte – „Van ugyan fa öntőformám is, ezzel lehet klasszikus téglatest alakú szappanformát készíteni. Ritkábban alkalmazom, de ezzel is szeretek dolgozni. Ötletesen lehet a színekkel játszani, és mindig meglepetés, hogy pontosan milyen mintát kapok a felszeletelésnél.”
Sokszor halljuk, hogy a házilag készített szappanok gyakran szétfolynak. Mit tegyünk ez ellen?
„Amikor a felolvasztott zsírokba beleöntöm a lúgot, botturmixszal keverem össze. Minél tovább keverem, annál sűrűbb lesz. Puding állagúra érdemes turmixolni, úgy könnyű a formába önteni. Amennyiben többféle színű és illatú lesz, akkor kicsit hígabbra hagyom, hogy nehogy túldermedjen mielőtt a formába kerül.” – árulja el a fortélyt Mariann.
És most jöjjön a szappan-alaprecept:
Eszköz-igény: laborhőmérő, fazék az olajok melegítéséhez, 2 db fakanál, 1-2 spatula, 1-2 merőkanál, egy vastag műanyag edény a lúg keveréséhez (amit érdemes vízzel teli engedett mosogató tálcába rakni, hogy gyorsabban hűljön), 1 műanyag edény a lúg kiméréséhez, 3-4 keverőtál, pontos konyhai mérleg, szilikon formák/szappanöntő forma, botturmix (amit csak szappanozáshoz használunk)
Szappan-hozzávalók:
- 225 g sheavaj
- 375 g kókuszolaj
- 300 g olivaolaj
- 450 g napraforgó olaj
- 513 g folyadék (desztillált víz, kecsketej)
- 188 g nátrium-hidroxid
Elkészítés:
A zsírokat egy fazékban melegítsük fel 41-43 fokosra (jobban nem!), hogy elolvadjon minden. A folyadékba borítsuk bele a lúgot, majd keverjük el. A szappanfőzés során célszerű védőfelszerelést célszerű (védőszemüveg, arcmaszk, gumikesztyű, hosszú ujjú felső, kötény), mert a lúg nem játék, szembe fröccsenve vakságot is okozhat, illetve a bőrt is marja. Citromlé nem árt, ha van kéznél, az semlegesíti a lúgot. Amikor a lúg is a zsírral azonos hőmérsékletűre hűlt, borítsuk bele a zsírokat tartalmazó fazékba. Ezt keverjük össze botturmixszal, míg pudingos állagot kapunk. Amennyiben szeretnénk, színezzük és illatosítsuk, majd öntsük formákba.
„A szappan könnyen meg tud fázni, így celofánba csavarom, konyharuhákba tekerem, és 1-2 napig hagyom dermedni a formában.” – árulta el a végső műveletet Mariann – „Utána kiöntöm a formából, és rácson vagy sütőpapíron, időnként forgatva 4-6 hétig száradni, érni hagyom.”
Sikeres szappankészítést kívánunk mindenkinek!
Tökéletes karácsonyi ajándék (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)
A cikk első megjelenése: