Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Navigációs kapszula - Forradalmian új gasztroenterológiai eljárás!
Navigációs kapszula - Forradalmian új gasztroenterológiai eljárás! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2017. november 28.
ImageMit szólna hozzá, ha fájdalom- és kellemetlenség-mentesen történne a gyomor- és nyombéltükrözés? Ha nem kellene azon aggódnia, hogy vajon kellőképpen feltérképezik-e a vizsgálat során a problémásnak vélt területeket, s, hogy milyen fizikai kellemetlenségeket von magával az eljárás? – A navigációs kapszula egy olyan forradalmian új kapszula endoszkópos vizsgálat, amely minden félelmünket eltörli: fájdalommentes és rendkívül precíz: akár 72.000 fotó is készülhet az eljárás során, vagyis 2 kép másodpercenként!

 

Nemrég mutatták be az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban azt a Közép-Európában egyedülálló robotikailag vezérelt mágneses kapszulás diagnosztikai rendszert, amellyel altatás nélkül, fájdalommentesen végezhető el a gyomor- és nyombéltükrözés.

Image

Fotó: Simon Erika

 

A vizsgálat során egy olyan ultrakönnyű kapszulát kell a páciensnek lenyelnie, amelyben egy minikamera található. Az eljárással vizsgálható a reflux betegség, a gyomor és nyombélfekély, a savtúltengés okozta kórállapotok, valamint a gyomor jóindulatú polipusos és rosszindulatú daganatos betegségei.

 

Ez a kamera folyamatosan küldi a képeket a vizsgálatot végző orvosnak a tápcsatorna belsejéről. E felvételek nagyfelbontásúak, változtatható megvilágításúak (igény szerint), s akár két kép is készülhet másodpercentként azaz 72.000 fotó áll rendelkezésre annak feltérképezésére, hogy az adott terület milyen állapotban van.

E rengeteg felvétel pedig ahhoz szükséges, hogy már a korai stádiumban ki lehessen mutatni a gyomorban lévő polipokat, daganatokat, a gyomorfekélyt vagy a gyulladásokat.

 

Image
Fotó: Simon Erika

 

Ez pedig azért fontos, mert évente közel kétezer embernél diagnosztizálnak az orvosok rosszindulatú gyomordaganatot Magyarországon. A legveszélyeztetettebb korcsoport az 55-75 éves korosztály, azonban családi halmozódás esetén a betegség egyre fiatalabb életkorra tolódhat.

Egy amerikai tanulmány szerint a 25-40 éves korcsoportban a gyomorrák kockázata az utóbbi három évtizedben 70%-kal nőtt. Közép-Európában a gyomorrák előfordulása a távol keleti országokat (Kína, Japán) követően az egész világot tekintve a második leggyakoribb esélyű. A korai diagnózis viszont segíthet e betegség teljes gyógyításában, és a várható élettartalom megnövelésében!

 

A gyomorrák kialakulásával veszélyeztetettek:

·         krónikus gyomor gyulladásos betegségben szenvedők, különösen atrófia és intesztinális metaplazia jelenléte mellett

·         adekvált gyógyszeres kezelés ellenére 6 hét után sem gyógyuló gyomorfekély,

·         gyomor reszekciós műtétei után,

·         akinek a családjában az első fokú rokonság körében előfordult gyomorrák

·         társuló Helicobacterium pylori fertőzöttség,

·         B12 vitamin hiányos állapotokhoz társuló gyomorbetegségek

 

Nekik mindenképpen ajánlatos a rendszeres, 1-2 évente történő endoszkópos szűrés!

 

A gyomorrák meglétére nincsenek egyértelműen utaló jelek, viszont a gyakoriság alapján megállapítható, hogy a korai stádiumban általában megjelenik az étvágytalanság, a húsundor, a vérszegénység, a fogyás, illetve étkezés után korai teltségérzet és felhasi fájdalmak is jelentkezhetnek.

 

Ilyen tünetek észlelésekor soha sem szabad késlekedni, és azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

 

A navigációs kapszula a gyomor és a nyombél, valamint a teljes vékonybél teljes belső felszínének (nyálkahártya) pontos leképezésére alkalmas. Ez azért is fontos, mert a vékonybél teljes tükrözése endoszkóppal nem megoldható!

 


 

A NaviCam kapszula abban tér el a „hagyományos” kapszula endoszkópiától, hogy a páciens az eljárás alatt végig egy számítógép által robotikailag vezérelt mágneses erőtérben tartózkodik. E mágneses erőtérben az orvos a testben lévő kapszulát a tér mindhárom irányában, milliméter pontossággal, precíziósan tudja mozgatni. Így a problémás szakaszokat alaposabban meg lehet vizsgálni.

 

Image
Fotó: Simon Erika

 

Az eljárás természetesen sugárzás- és biológiai mellékhatás mentes!

A kapszula 8-10 órás üzemidővel rendelkezik: a nagy kapacitású akkumulátor segítségével elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a vizsgálat rendkívül alapos legyen.

A kapszula egyszer használatos, így nem kell aggódni a „kórházi fertőzéstől”.

Ez az új technológia, a NaviCam navigációs kapszularendszer Közép-Európában egyedül a székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban érhető el.

 

 

 

További információk:

 

Az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum weboldala ITT található. 

A  navigációs kapszula oldalát ITT nézhetik meg, s itt olvashatnak bővebb információkat is.

A Magánorvosi Centrum elérhetőségeit pedig ITT találják olvasóink. 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >