Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A fehérvári Emerson is csatlakozott a STEM-programhoz
A fehérvári Emerson is csatlakozott a STEM-programhoz Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2017. november 29.
ImageAz Emerson Magyarország Kft. székesfehérvári cége is csatlakozott a természettudományos, műszaki és mérnöki pályákat népszerűsítő, globális STEM-programhoz. A hivatalos megnyitót a napokban tartották a fogadó intézmények és az iskolák részvételével, az eseményen Mészáros Attila alpolgármester képviselte Székesfehérvár Önkormányzatát.

 

A STEM – Science, Technology, Engineering and Math – jelentése: természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika. Az országok versenyképességének megőrzéséhez szükség van a STEM készségekkel rendelkező szakemberekre, hiányuk a fejlődés gátja lehet. Európában nem megfelelő az utánpótlás, 2016-ban a területen diplomázók aránya 19,24 százalék volt. A STEM-programok célja, hogy tanulási lehetőség és szakmai életpálya biztosításával minél több fiatalt vonjanak be a természettudományos, műszaki és mérnöki pályákra.
 
Európában a STEM diplomások között 29 százalék volt a nők aránya 2016-ban. Fontos az is, hogy a hölgyek egyenlő esélyekkel indulhassanak, ezért az Emerson 2013-ban, Amerikában létrehozták a Women in STEM programot.
 
Az EMERSON STEM-programja kettős célt szolgál. Egyrészt a cég a saját dolgozói körében növelni kívánja a nők diverzitását mentorálással és tréningek szervezésével. Másrészt együttműködést kezdeményez az általános és középiskolákkal, gimnáziumokkal és felsőoktatási intézményekkel, hogy megismertesse a diákokat az Emersonnal, és támogassa az iskolákat a STEM program keretében.
 
Az Emerson Prosess Management Magyarország Kft. székesfehérvári telephelye is csatlakozott a globális STEM-programhoz, melynek helyi nyitó ünnepségét a héten tartották.
 
Mészáros Attila alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar – és azon belül főként a székesfehérvári – iparnak nagy szüksége van a mérnök szakemberekre. Éppen ezért fontos a gyakorlatorientált képzés, melyben az Emerson a kezdetek óta részt vesz. Az is lényeges, hogy ne csak a felsőfokú képzésben, hanem már korábban igyekezzenek felkelteni a fiatalok érdeklődését a természettudományos tárgyak iránt. Mészáros Attila beszélt a város által indított projektekről, az Alba Innovár robotlaborról, illetve egy 500 millió forintos nyertes projektről, melyből természettudományos élménylabort hoznak létre.
 
A STEM-program első szakaszában az Emerson együttműködik a Vörösmarty Mihály Általános Iskolával, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolával, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziummal, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusával, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával és a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakgimnáziummal. A projekt keretében a diákok részletesen megismerkednek a cég működésével és karrierlehetőségeivel.

A nyitó eseményen Bagoly Csaba ügyvezető igazgató köszöntőjében elhangzott: az 1890-ben St. Louisban alapított cégnek világszerte 155 telephelye és 74 ezer dolgozója van. Tavalyi árbevétele 14,5 milliárd USA dollár volt – áll a cég globális jelentésében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >