Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Két új gázkazán került a Bakony utcába
Két új gázkazán került a Bakony utcába Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2017. december 20.
ImageTovább bővült a Bakony utcai fűtőerőmű kapacitása, két új gázkazán került az erőműbe. Az egyenként 20 MW-os kondenzációs kazánokkal már 78 MW beépített hőteljesítménnyel rendelkezik a fűtőerőmű. Így Székesfehérvár éves távhőrendszeréhez és melegvíz felhasználásához szükséges hőmennyiségének közel 85 százalékát már a Bakony utcában termelik, tovább csökkentve a Király sori hőtermelést és ezzel együtt a belvárosi terület környezetterhelését is.

 

Két új 20 MW-os kondenzációs gázkazánt telepítettek a Bakony utcai fűtőerőműbe. A kapacitásnöveléssel tovább csökkentik a Király sori hőtermelést, és ezzel együtt a belvárosi terület környezetterhelését is. A két új kazán éves hatásfoka 100%, amely 6-7%-kal magasabb, mint azoké a Király soriaké, melyeknek az üzemvitelét kiváltja. A két új kazán beépítésével a fűtőerőmű 78 MW beépített hőteljesítménnyel (3 db 20 MW-os kazán és a 6 db 3 MW-os gázmotor) rendelkezik, de a telephely gázellátó vezetékének jelenlegi maximális teljesítménye csak összesen 70 MW hő termelésére elegendő.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő elmondta, a most üzembeállított két gázkazánnal már a fehérváriak távhő és melegvízellátásához szükséges hőmennyiség 85 százalékát itt, a Bakony utcában állítják elő, és ez egy újabb lépés afelé, hogy a hőtermelés kikerüljön a Belvárosból. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, ez a több lépcsős átköltözés elengedhetetlen ahhoz, hogy hamarosan megkezdhessük a Király sori Fűtőerőmű területének rehabilitálását, ami nagyon komoly környezetvédelmi beruházássá is teszi ezeket a beszerzéseket. Megjegyezte, a holnap benyújtandó Európa Kulturális Fővárosa pályázat már számol a terület rehabilitációjával, és kulturális, közösségi célú hasznosításával.

Szauter Ákos, a SZÉPHŐ Zrt. vezérigazgatója elmondta, az új kazánok üzembeállításából a lakosság annyit fog látni, hogy a Király sori kémények jóval kevesebbet vagy egyáltalán nem fognak füstölni. „A teljes fűtési időszakon kívüli részt és a fűtési szezon elejét és végét már a Bakony utcából fogjuk levezényelni. A Király soron csak műszaki hiba vagy nagyon nagy hideg esetén kell elindítani a kazánokat.”

A 2016. november 11-i közgyűlésen döntött a városi képviselőtestület a Király sori hőtermelés kitelepítéséről, hogy csökkenjen a belváros környezetterhelése. A most átadott új kazánok üzembe helyezésével a Székesfehérvár éves távhőrendszeréhez és melegvíz felhasználásához szükséges hőmennyiségének közel 85 százalékát már a Bakony utcában termelik. A több mint 400 millió forintos beruházást teljes egészében saját forrásból finanszírozta az Önkormányzat.


A 2db 20 MW-os kondenzációs gázkazán és azok közös füstelvezetését biztosító kémény telepítésének főbb állomásai:

2017.05.11. sikeres pályázatot követően a kiviteli szerződés megkötése a 2 db 20 MW-os gázkazán közös füstgázelvezetését biztosító a Király soron lévő 48 m-es szerelhető fémkémény átalakítására és áthelyezésére az Energo Prompt Kft-vel.

2017.05.19. a sikeres közbeszerzési eljárást követően a 2db 20MW-os gázkazánok telepítésére vonatkozó kivitelezési szerződés megkötése a győztes New Konstruktív Épületgépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel.

2017.05.22. a kémény áttelepítésére és a 2db kazán beépítésére vonatkozó műszaki ellenőri szerződés megkötése a Nega 97 Beruházó és Fővállalkozó Zrt-vel.

2017.11.17. a kazánok közös füstgázelvezetését biztosító, a Király sorról áttelepített és átalakított kémény sikeres műszaki átadás átvételi eljárásának lefolytatása, teljesítésigazolás kiadása

2017.12.05. a kazánok sikeres műszaki átadás átvételi eljárásának lefolytatása, 

teljesítésigazolás kiadása

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >