Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2018. január 23.
Szombaton rendezik meg az V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált a hagyományos helyszínen, a Jancsárkert termelői és biopiac területén, fűtött nagysátorban. Több mint kétezer látogatóra számítanak, akiket egész nap hangulatos muzsikaszóval, fellépők műsoraival szórakoztatnak.

 

 

Több mint 300 kilogramm hús vár betöltésre, és mintegy 300 méter kolbász tekeredik majd a fesztiválon, melyet a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület szervez. Asztalhoz állnak illusztris kolbásztöltők, köztük sportolók, települések csapatai, újságírók, vállalati kollektívák, akik csapatépítő tréningnek is tekintik a kolbásztöltést. Ismét meghívták az autentikus mohácsi busókat és a mohácsi Poklade zenekart, akik a jó hangulatról gondoskodnak.

A helyszín a Jancsárkert termelői és biopiac területén egy 300 négyzetméteres fűtött nagysátor lesz a kolbásztöltő csapatok részére, plusz további sátrak állnak rendelkezésre akézművesek és a háztáji árusok részére. A kettő között terül el a Gasztro utca a kitelepülő vendéglátósokkal, lacikonyhával, lángossal, kürtőskaláccsal.

A nevezési díj nem változott, 6000 forint lesz csapatonként, melyért 5 kilogramm darált kolbászhúst és 1 kilogramm kenyeret kapnak a résztvevők. Az ezen felüli húsmennyiséget mindenki megvásárolhatja a helyszínen, előre jelezve a mennyiséget. A fűszerekről, a feldolgozáshoz kellő eszközről, valamint a fogyasztáshoz szükséges savanyúságról, mustárról, tormáról  a résztvevőknek kell gondoskodniuk. Ugyanakkor a szervezők biztosítják a munkaasztalokat és a sütési lehetőséget is. A megtöltött és felcímkézett kolbászokat füstölésre a helyszínen átadhatják a résztvevők.

A kolbász-mestermunkákat neves zsűri minősíti, melynek tagjai közt lesz Pamminger Ede, a királyi város ízmestere, Grenyovszky Károly nemzetközi mesterszakács és Boda János, Székesfehérvár nagytiszteletű vendéglátósa. Értékelik a töltelék ízletességét, a munkaasztal és a tevékenység higiéniáját, a receptúra közreadását, a csapatok ötletes és humoros bemutatkozását, megjelenését. Női versenyző esetén a csapat pluszpontban részesül.

A fesztivál jellegének megfelelően folyamatos lesznek zenés programok a színpadon. Fellép többek között Gabrovits Pál, aki a teljes idő alatt slágereket játszik és énekel. Ismert népzenészek, Fazekas Egon és Tokodi Tünde is eljönnek, akik több, ritkán hallható hangszert, például a tekerőt és az ütőgardont is megszólaltatják. A fesztivál fő látványossága a mohácsi busók tánca, játéka és a Pokládé zenekar fergeteges délszláv zenéje.

Az eredményhirdetés 14.00-14.30 óra között lesz, ezt követően a mulatság folytatódik. A verseny győztese egy esztendőre elnyeri a Vándorkupát, illetve minden helyezett díjat és valamennyi résztvevő csapat emléklapot kap.

A szervezők több mint 2.000 fehérvári és városkörnyéki nézelődőre, vásárlóra számítanak, akik számára ingyenes lesz a belépés.

A fesztivál kiemelt támogatója Székesfehérvár Önkormányzata, dr. Cser-Palkovics András polgármester. Fő támogatók: Honvédelmi Minisztérium, Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, médiatámogató a Fehérvár Médiacentrum, valamint a Puskás Pékség, a FÖ-MO hús- és pecsenyebolt, az EUROFAMILY magyar üzlethálózat, és a TQE reklám.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >