Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A szellemmel, az emberrel foglalkozni
A szellemmel, az emberrel foglalkozni Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. január 23.
Tiszta forrásból – ezzel a címmel adott ünnepi gálaműsort a Vörösmarty Színház A Magyar Kultúra Napján: a társulat versek tolmácsolásával idézte meg a magyar kultúra gazdag és színes értékeit.

 

 

A közösségteremtő, az értékkel bíró kultúrát támogató város hitvallását dr. Cser-Palkovics András polgármester így fogalmazta meg: „Nincs életminőség, ha nem tudunk a szellemmel, az emberrel foglalkozni. Nincs a jövőben gazdaságilag sikeres, hatékony és versenyképes Székesfehérvár, ha nem olyan munkahelyekre törekszünk, ahol szellemmel bír az ember.” A rendezvényen a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat 2018-ban Zemlényi Katica karnagy vette át a Vox Mirabilis Kamarkórus nevében.  


A Magyar Kultúra Napján ünnepi gálaműsort rendeztek a Vörösmarty Színházban. A rendezvény nyitánya kiemelkedő nyelvemlékünk, a Halotti Beszéd és Könyörgés sorai voltak, majd a társulat és a művészeti vezetők verseken keresztül tolmácsolták sokszínű kultúránk értékeit – József Attila, Szép Ernő, Babits és Kosztolányi gondolataitól a kortárs líráig. A színpad hátterében a magyar képzőművészet egy-egy alkotása is megjelent, és filmrészletek is gazdagították a műsort. 

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a gálaműsort követő köszöntő beszédében a köszönetét fejezte ki a színház vezetőnek, rendezőinek és színművészeinek a csodálatos összeállításért, ami méltó módon képviseli, mit ünneplünk A Magyar Kultúra Napján. Kifejezte, hogy a gálaműsor után nincs szükség ünnepi beszédre, az maga az ünnepi műsor volt. „Nekem annyi a dolgom, hogy felhívjam a figyelmet, és hitet tegyek amellett, hogy a város közösségi életében milyen kiemelkedő jelentőséggel bír a kultúra. A kulturális értékek, a kulturális intézmények, a civil közösségeink vagy a magánszemélyek, akik ápolják, gondozzák ezeket az értékeket, eljönnek és hitet tesznek emellett.” – fejezte ki a polgármester, és szólt az országosan elismert és erős színházi társulatról, a közművelődési intézményekről, a városrészek kulturális közösségi tereiről, az óvodások vagy az iskolások bemutatkozási lehetőségeiről, könyvtárakról, az Árpád-ház programról, a zenekar szerepéről, valamit az újabb kezdeményezésekről, mint a kortárs balett, a bábszínház vagy a digitális könyvtár és tudásközpont létrehozása. A kultúra szükségességéről és fontosságáról azt mondta, hogy a város ettől válik várossá: „Nincs életminőség, ha nem tudunk a szellemmel, az emberrel foglalkozni. Nincs a jövőben gazdaságilag sikeres, hatékony és versenyképes Székesfehérvár, ha nem olyan munkahelyekre törekszünk, ahol szellemmel bír az ember.”

Hagyományosan az ünnepi gálán került sor a város „Pro Cultura Albae Regiae” díjának átadására, amelyet ebben az évben a tavaly 60 éves fennállását jubiláló Vox Mirabilis Kamarakórusnak ítéltek oda. A Székesfehérvár közösségében, kulturális és komolyzenei-művészi életében meghatározó szerepet játszó énekkar tagjai többek között pedagógusok, orvosok, egyetemisták, köztisztviselők, kereskedők, vezetője 1985 óta a Csengőszó- és Fricsay Richárd zenei díjas Zemlényi Katica karnagy, kántor. A Kamarakórus a város és Fejér megye világi és egyházi eseményeinek rendszeres meghívottja, repertoárjában barokk, reneszánsz, klasszikus, romantikus és kortárs zeneművek egyaránt szerepelnek. A kamarakórus több magyar és nemzetközi versenyen szerepelt és részesült elismerésben, CD-lemezeket adott ki, kórusfesztivált szervezett, amely a város zenei életének visszatérő eseménye lett. Az elismerést a kórus nevében Zemlényi Katica vette át a polgármestertől.

A gálaműsor a Himnusz közös eléneklésével zárult a Vox Mirabilis Kamarakórus vezetésével.

A rendezvényen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár alpolgármesterei, a város és a megye önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, a történelmi egyházak és rendvédelmi szervek képviselői, valamint a közművelődési és oktatási intézmények vezetői. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >